Blog

Kelderzwam: hoe behandelen en bestrijden?

huiszwambestrijding
Condens & schimmels / Tips

Kelderzwam: hoe behandelen en bestrijden?

De kelderzwam is een hardnekkig probleem in menig kelder. Dit soort zwammen gaat vaak gepaard met schimmelproblemen. De kelderzwam is niet zo onschuldig als ze lijkt. Zwammen creëren niet alleen een ongezonde leefomgeving, ze kunnen ook de bouwmaterialen aantasten.
Maar hoe kan je kelderzwammen behandelen? En kan je dat zelf doen of schakel je beter de hulp van een expert in?

Wat is een kelderzwam?

De kelderzwam is een soort zwam die typisch in kelders voorkomt. Herken je de kelderzwam in je kelder, dan heeft je kelder hoogstwaarschijnlijk te kampen met een vochtprobleem. Zwammen hebben namelijk vocht nodig om te kunnen groeien. De ideale voedingsbodem voor de kelderzwam is hout. Houten planken, balken of OSB-platen zijn extra vatbaar voor de kelderzwam.

Hoe herken je de kelderzwam dan? De zwam ziet eruit als een bruine vlek met een gelige rand. Wanneer de zwam groeit, zie je zwarte draden die zich vanuit de kerk verspreiden. Dat zijn de zwamdraden die dienen als wortels. Ze kunnen tot diep in de bouwmaterialen doordringen om voedingsstoffen en vocht op te nemen. De zwam produceert ook vruchtlichamen om zich voort te planten. En dat gaat behoorlijk snel!

Is de kelderzwam gevaarlijk?

Kelderzwammen zijn allesbehalve onschuldig. Het spreekt voor zich dat de kelderzwam schadelijk is voor je gezondheid. De sporen die de zwammen produceren zijn giftig, net zoals bij schimmels. Wanneer je de sporen inademt, treden gezondheidsklachten op. Je krijgt last aan de luchtwegen en ook hoofdpijn en vermoeidheid behoren tot de symptomen. Een kelder met kelderzwammen is dus absoluut geen gezonde leefomgeving. Het is dan ook belangrijk om kelderzwammen zo snel mogelijk aan te pakken.

Maar daar blijft het niet bij. Ook je woning zelf ondervindt schade van de kelderzwam. De zwamdraden die de kelderzwam produceert om voedsel op te nemen, dringen tot diep in de muren en plafonds door. De zwam voedt zich met het hout of andere voedingsbodems in je kelder. Na verloop van tijd verliezen die materialen zo hun sterkte. Is je kelder voorzien van houten draagbalken? Dan brengen kelderzwammen mogelijk de stabiliteit van je woning in gevaar. Kleine oneffenheden, groeven en scheuren in de houten balken zijn extra gevoelig voor de vorming van zwammen.

Kan je de kelderzwam zelf behandelen?

Er zijn verschillende middeltjes op de markt die beweren dat ze zwammen en schimmels uit je woning kunnen verjagen. Dat moet je echter met een korreltje zout nemen. Dat soort middeltjes behandelt het probleem enkel en alleen aan de oppervlakte. De zichtbare delen van de kelderzwam zal je kunnen verwijderen, maar het gedeelte dat zich in het bouwmateriaal bevindt, blijft gewoon. Na enkele weken zal de zwam er helaas gewoon terug zijn. De zwamdraden kunnen diep in de keldermuren zitten.

Bovendien wijzen kelderzwammen en schimmels in de kelder op een vochtprobleem. Pak je dat vochtprobleem niet aan, dan blijft je kelder de ideale voedingsbodem voor zwammen en schimmels. Wil je zwamvorming echt tegengaan, dan moet je dus het vochtprobleem verhelpen. Alleen als je de oorzaak van het probleem aanpakt, los je het ook echt op. Wij van Aquatec helpen je daar graag bij. We zoeken uit waar het vocht zich precies bevindt, wat ten grondslag ligt van het binnendringende vocht en we zoeken naar de efficiëntste oplossing.

Hoe verjagen we de kelderzwam uit je woning?

Kelderzwammen verjagen doen we grondig bij Aquatec. Eerst lokaliseren we het vochtprobleem. Of het nu gaat om opstijgend vocht of condensatievocht, we behandelen het probleem op de meest efficiënte manier. Eenmaal het vochtprobleem in je kelder verholpen is, focussen we ons op de kelderzwammen en eventuele andere schimmels.

De kelderzwam nestelt zich doorgaans in hout of andere bouwmaterialen die vocht vasthouden. De aangetaste plekken worden nauwkeurig behandeld en eventueel verwijderd en vervangen. Niet alleen op de plek waar de kelderzwam groeit, maar ook in een perimeter errond. Zo ben je er zeker van dat alle sporen en zwamdraden ook echt weg zijn. De materialen worden aangepakt met een antischimmelproduct. En voilà, je kelder is verlost van de kelderzwam.

Voor een grondige behandeling tegen kelderzwam kan je bij Aquatec terecht. We nemen niet alleen de kelderzwammen weg, maar lossen ook het onderliggende probleem op.

Aquatec helpt je met kelderzwam in je woning

Heeft je kelder last van kelderzwam? Of kampt je woning met andere vochtproblemen? Neem dan contact op met Aquatec. Onze experts nemen de tijd om de oorzaak van het probleem te zoeken en een specifiek behandelplan op poten te zetten.

We staan bekend om onze uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je meer weten over hoe we kelderzwam verhelpen? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder