Blog

Airco laten plaatsen? Informatie en offerte

airco
Tips

Airco laten plaatsen? Informatie en offerte

Heb je genoeg van slapeloze zomernachten? Dan is een airco je beste vriend. Bij veel Vlamingen leeft het idee dat airco’s energieverslinders zijn die je slechts enkele dagen per jaar kan gebruiken. Niets is minder waar. De nieuwste aircotoestellen zijn eigenlijk lucht-luchtwarmtepompen die op een energiezuinige manier je woning kunnen afkoelen. ’s Winters kan je ze inzetten als elektrische bijverwarming en ze zuiveren terwijl ook de lucht.
Ben je van plan om een airco te plaatsen? Hieronder geven we je alle informatie over de aircotoestellen van vandaag.

Welke soorten airco bestaan er?

Wie een airco wil installeren, heeft keuze in overvloed. Tegenwoordig worden echter vooral split airco’s geïnstalleerd. Dat zijn lucht-luchtwarmtepompen die bestaan uit een buiten- en binnenunit en die zowel kunnen afkoelen als verwarmen. Het buitentoestel wordt geïnstalleerd op je gevel of een plat dak en bevat de motor. De lucht wordt buiten afgekoeld en vervolgens via leidingen naar de binnenunit binnenskamers gestuurd. Op die manier wordt koele lucht geluidloos door je woning verspreid.

Daarnaast bestaat ook een monoblock airco. Die toestellen hebben geen buitenunit. Het aircotoestel wordt bevestigd aan de muur en koelt de lucht af. Omdat de motor dus in de kamer hangt, zijn dit soort toestellen iets luider. Het voordeel is wel dat je geen buitenunit aan de gevel hoeft te hangen.

De laatste soort airco is de mobiele airco. Die toestellen kan je verplaatsen. Ze verbruiken wel veel energie, zijn luidruchtig en ze koelen de ruimte minder efficiënt. Je kan ze wel gebruiken om een bepaalde ruimte kortstondig even te koelen.

Multi split airco

Het grote voordeel van split airco’s is dat je meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit kan aansluiten. Op die manier kan je dus verschillende ruimtes in je woning koelen. Je hangt bijvoorbeeld een binnenunit in de slaapkamers en de woonruimte. Die kan je overigens allemaal apart besturen. Zo koel je overdag de woonruimte en ’s nachts de slaapkamers. Comfort gegarandeerd!

Airco vs. lucht-luchtwarmtepomp

Bij de meeste mensen leeft nog steeds het idee dat een aircotoestel enorm veel energie gebruikt. Dat was vroeger zo, maar de tijden zijn gelukkig veranderd. Tegenwoordig zijn de meeste aircotoestellen lucht-luchtwarmtepompen. Die werken met een ingenieus systeem waarbij warmte of koude uit de buitenlucht gehaald wordt. Dat soort airco’s/lucht-luchtwarmtepompen haalt tot 75% van het opgewekte koel- of verwarmingsvermogen uit de buitenlucht. Slechts een vierde wordt opgevangen met elektriciteit. Warmtepompen worden niet voor niets de verwarming van de toekomst genoemd!

Wie vandaag een aircotoestel in huis haalt, kiest eigenlijk voor een lucht-luchtwarmtepomp. Je kan de airco ’s winters ook gebruiken als een energie-efficiënte elektrische bijverwarming. Bovendien zijn de nieuwste modellen uitgerust met luchtfilters die zorgen voor een gezonde leefomgeving. Airco’s reguleren ook de luchtvochtigheid. Zo voelt de lucht altijd aangenaam aan en voorkom je vochtproblemen die te wijten zijn aan condens. Een airco is dus een goede investering die je wooncomfort verhoogt zonder de energiefactuur op te blazen.

Hoe kies je de juiste airco?

De ene airco is de andere niet. Wat de beste airco is voor jouw woning, hangt af van welke ruimtes je wil koelen, hoe vaak je de airco wil gebruiken en waar de airco geïnstalleerd kan worden. We helpen je bij Aquatec graag zoeken naar de juiste oplossing voor jouw situatie.

Mensen die lijden aan allergieën doen er ook goed aan om te kiezen voor een aircotoestel met luchtfilter. Zo is de luchtkwaliteit altijd tiptop en zijn je allergieën minder uitgesproken. Luchtzuivering en luchtkoeling gaan hand in hand.

Onze experten gaan ook na of we met de aircotoestellen de luchtcirculatie in huis kunnen verbeteren en de optimale luchtvochtigheidsgraad kunnen garanderen. Een aircotoestel is de dag van vandaag veel meer dan een luchtkoeler alleen.

Aquatec installeert een airco in je woning

Wil je niet puffen tijdens hete zomerdagen? Onze experten nemen graag de tijd om uit te zoeken welk aircosysteem het beste is in jouw woning. We staan bekend om onze uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je meer weten over welke airco’s we installeren? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder