Blog

Betonvloer in de kelder laten herstellen

water in kelder
Tips

Betonvloer in de kelder laten herstellen

Kelders zijn heel vaak voorzien van een betonvloer. Beton is een sterk materiaal dat uitstekend water tegenhoudt. De ideale keldervloer dus. Wanneer het beton slecht gemengd werd, niet lang genoeg uitgedroogd werd of er na verloop van tijd verzakkingen ontstaan zijn, kan de betonvloer scheuren. Een expert bellen en de betonvloer laten herstellen is dan de boodschap.

Kan een beschadigde betonvloer in de kelder hersteld worden? En hoe moet dat, een betonvloer in de kelder herstellen? Je komt het hier te weten.

De betonvloer: een vaste waarde in de kelder

De meeste kelders zijn uitgerust met een robuuste betonvloer. Niet vreemd, want het is een uitstekend materiaal. Beton is niet alleen erg sterk, maar ook behoorlijk waterafstotend. Heel belangrijk in een kelder natuurlijk. Betonvloeren worden daarom al jaar en dag in kelders gebruikt.

Betonnen vloeren hebben bovendien een echte comeback gemaakt. Dankzij de stoere look zijn betonvloeren weer helemaal terug van weggeweest. Je vindt, al dan niet gepolierde, betonvloeren ook in leefruimtes, slaapkamers en badkamers.

Hoe ontstaat schade aan de betonvloer in de kelder?

Slecht beton

Beton bestaat uit zand, cement, grind en water. Het is belangrijk dat de verhoudingen tussen die elementen precies goed zitten. Indien het beton iets te waterig was, of er net te weinig water werd toegevoegd, verliest het beton veel sterkte. Zo ontstaan na verloop van tijd scheuren in het beton.

Wanneer het beton niet lang genoeg uitgedroogd werd, kunnen andere problemen optreden. Het beton wordt dan brozer waardoor grindnesten kunnen optreden. Ook betonrot is een mogelijk gevolg.

Oud beton

Mogelijk is de kelder oud en heeft de betonvloer al heel wat te verduren gekregen. Beton begint na verloop van tijd dan af te breken, zoals elk ander bouwmateriaal. Temperatuurverschillen eisen hun tol en kunnen leiden tot verzakkingen in de betonvloer.

Wat zijn de gevolgen van een beschadigde betonvloer?

De kelder wordt omgeven door vochtige ondergrond. Het is dan ook een ruimte die erg gevoelig is voor vochtproblemen. Meer zelfs, na enkele decennia zijn vochtproblemen in de kelder bijna onvermijdelijk. De waterkering onder de woning houdt dan niet langer stand of is beschadigd geraakt. Bouwmaterialen worden ook poreuzer en nemen na enige tijd makkelijker vocht op.

Eenmaal er barsten in de betonvloer komen, kan water uit de ondergrond naar binnen komen. Zo ontstaan vochtproblemen in de kelder. Wanneer die niet op tijd aangepakt worden, kunnen die vochtplekken zich verder een weg banen door je woning. Je kampt dan met opstijgend vocht. En vochtproblemen ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk.

vochtige kelder

De betonvloer in de kelder herstellen, hoe moet dat?

Hoe de betonvloer in de kelder hersteld kan worden, hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem. Er zijn twee populaire behandelingen die je keldervloer terug in topconditie doen verkeren.

Betoninjecties

De meest gebruikte behandeling voor een beschadigde betonvloer is een zogenaamde betoninjectie, vergelijkbaar met de muurinjecties die ingezet worden bij opstijgend vocht. Er worden gaten geboord in de betonnen keldervloer en die worden opgevuld met een waterafstotend middel. Dat middel droogt uit en vult tot de kleinste scheurtjes in het beton. Zo vormt jouw keldervloer opnieuw een barrière tegen het vocht uit de ondergrond.

Een nieuwe laag betonvloer

Soms is de schade aan de betonvloer te groot. Dat is het geval wanneer er bijvoorbeeld echt grote scheuren zichtbaar zijn. Is een deel van de betonvloer verzakt of komt er opvallend veel water in de kelder binnen, dan is er maar één oplossing: een nieuwe laag beton.

We halen dan eerst de zwaar beschadigde onderdelen weg. Daarna zorgen we voor een nieuwe laag beton. Je betonvloer is dan opnieuw helemaal effen en waterdicht. Vochtproblemen zijn uitgesloten en jij kan op beide oren slapen. Het is dan belangrijk om het beton lang genoeg te laten uitdrogen. Indien je dat niet doet, kunnen later opnieuw problemen ontstaan.

kelderdichting

Aquatec herstelt de betonvloer in de kelder

Moet de betonvloer in de kelder hersteld worden? Verschijnen er barsten in de betonvloer en wil je vochtproblemen voorkomen? Neem dan contact op met de professionals van Aquatec. We komen graag bij je langs om de situatie te bekijken en we geven je meer uitleg over hoe we aan het werk gaan.

Aquatec staat bekend om de aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je graag meer informatie over hoe we de betonvloer in je kelder kunnen herstellen? Contacteer ons voor vrijblijvend advies.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder