Blog

Vocht in de keuken? Hoe oplossen?

condens-schimmel-in-huis
Condens & schimmels / Tips

Vocht in de keuken? Hoe oplossen?

Heb je last van vochtplekken in de keuken? Dan zijn die waarschijnlijk te wijten aan condens. De waterdamp in de lucht wordt dan niet weggeventileerd en slaat neer op de muren en het plafond. Het resultaat is een lokale vochtplek die de ideale broeihaard voor schimmels vormt.

Wat kan je doen aan vocht in de keuken? Hoe ontstaan die vochtplekken in de keuken precies? En is condens altijd de oorzaak van vocht in de keuken?

De courante boosdoener in de keuken: condensatie

Vochtproblemen in de keuken zijn in het merendeel van de gevallen te wijten aan condens. In de keuken ontwikkelt zich veel waterdamp tijdens het koken. Minuscule waterdruppeltjes zweven dan rond in de lucht en slaan uiteindelijk neer tegen koude oppervlaktes zoals de muur, het plafond of een raam. Je ziet dan waterdruppels hangen. Hetzelfde fenomeen komt voor in de badkamer na het nemen van een warme douche.

Hoe kan condens tot een vochtprobleem leiden?

Het vochtprobleem ontstaat wanneer de waterdamp in de lucht de kans krijgt om neer te slaan. De waterdruppeltjes vormen zo lokaal een natte plek op de muur of het plafond en dringen door in het bouwmateriaal. Zeker in oudere huizen, waar de bouwmaterialen poreus zijn geworden, wordt het water makkelijk opgenomen. Wanneer het vocht eenmaal in de bakstenen zit, wordt het bouwmateriaal zwakker en kan het afbrokkelen. Niet goed voor je woning dus.

Bovendien lokken die lokale vochtplekken ook allerhande schimmels. Dat is dan weer schadelijk voor je gezondheid. Om zich voort te planten produceren die schimmels namelijk giftige sporen die je luchtwegen aantasten. Wil je een vocht- en schimmelvrije keuken, dan moet je dus condens vermijden.

Hoe kan vocht in de keuken opgelost worden?

Om vochtproblemen door condens in de keuken op te lossen, moet je vooral goed ventileren. De waterdamp in de lucht wordt dan afgevoerd en vervangen door verse, droge buitenlucht. De waterdruppeltjes krijgen zo de kans niet om neer te slaan op de muren of het plafond. Geen vochtdruppeltjes betekent ook geen vochtprobleem. De vochtige muur kan zo uitdrogen.

Ventileren staat niet gelijk aan verluchten. Het is natuurlijk belangrijk om je afzuigkap aan te zetten wanneer je kookt en je kan af en toe een raam openzetten. Maar dat is niet altijd voldoende om condensvorming en de bijhorende vocht- en schimmelproblemen te vermijden.

Bovendien is het niet aangenaam om in de winter het raam open te zetten. Een ventilatiesysteem is dan de oplossing. Lucht wordt vervangen zonder temperatuurverlies. Condens krijgt geen kans en de luchtkwaliteit is tiptop.

Andere oorzaken van vocht in de keuken

Opstijgend vocht

Vochtproblemen door condens treden meestal op bovenaan de muur of op het plafond. Zie je daarentegen vochtplekken in de keuken onderaan de muur, dan heb je waarschijnlijk met opstijgend vocht te maken. Grondwater stijgt dan op vanuit de ondergrond en klimt omhoog in de bakstenen. Het gevolg: donkere plekken onderaan de muur.

De beste manier om opstijgend vocht aan te pakken is een behandeling met muurinjecties. Er worden dan gaten in de muur geboord die opgevuld worden met een waterafstotende gel. De muur kan dan uitdrogen en vocht kan niet langer omhoog klimmen.

Doorslaand vocht

Een andere oorzaak van vochtproblemen is doorslaand vocht. Het probleem bevindt zich dan niet binnenshuis, maar wel buiten. Water kan in dat geval door de gevel sijpelen via barstjes en scheurtjes.

Je kan doorslaand vocht oplossen door de gevel te herstellen en te hydrofoberen. Er wordt een transparante waterafstotende laag aangebracht op de gevel die regenwater voor eens en vooral altijd buiten kan houden.

Aquatec helpt je met vochtproblemen in de keuken

Heeft je keuken last van vochtproblemen door condens? Of merk je andere vochtproblemen op in je woning? Neem dan contact op met Aquatec. We nemen de tijd om de oorzaak van het probleem op te sporen en stellen dan een efficiënt behandelplan op.

We staan bekend om onze aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Wil je meer weten over hoe we het vochtprobleem in je keuken kunnen oplossen? Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder