Blog

De invloed van vocht op je energiefactuur

invloed vocht op energiefactuur
Tips

De invloed van vocht op je energiefactuur

We weten allemaal dat vochtproblemen opgelost moeten worden. Vochtige muren zijn nefast voor je gezondheid en voor je woning zelf. Maar is het waar dat een vochtige woning ook moeilijker te verwarmen is? In dit artikel vertellen we je over de invloed van vocht is op je energiefactuur.

Wat is het verband tussen vocht en een hogere energiefactuur?

Vocht kan op verschillende manieren je woning binnendringen. Vocht kan opstijgen in de binnenmuren vanuit de ondergrond, binnensijpelen via de gevel en het dak of neerslaan op de muren na een warme douche. Een deel van dat vocht blijft ook in de lucht hangen.

Het probleem is dat vochtige lucht moeilijker op te warmen is dan droge lucht. Dat komt omdat natte lucht zwaarder is, moeilijker door de ruimte beweegt en dus ook minder makkelijk warmte doorgeeft. Je verwarmingsinstallatie zal dus harder moeten werken om vochtige lucht op te warmen dan om droge lucht op te warmen. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer je dus zal moeten stoken en hoe hoger de energiefactuur zal liggen.

Vochtige lucht voelt kouder aan

Minstens even belangrijk is dat vochtige lucht kouder aanvoelt dan droge lucht. Wanneer je woning opgewarmd is tot pakweg 22 graden, dan zal die temperatuur kouder aanvoelen wanneer de lucht vochtiger is dan wanneer de lucht droog is. De gevoelstemperatuur en de echte temperatuur zijn niet altijd hetzelfde.

Wanneer je vochtige woning opgewarmd is tot 22 graden, zal je daarom de neiging hebben om de verwarming hoger te zetten. De woning zal dan pas aanvoelen als 22 graden wanneer het er werkelijk bijvoorbeeld 24 graden is. De verwarming zal dan dus harder moeten werken. Als je lange tijd de verwarming hoger zet, dan zal je dat vanzelfsprekend ook merken op je energiefactuur.

vochtige lucht kouder

Maakt vocht een groot verschil op de energiefactuur?

Op het eerste gezicht zou je misschien denken dat het vocht geen al te groot verschil maakt op je energiefactuur. Dat is echter niet waar. In vochtige woningen kan de energiefactuur aanzienlijk hoger liggen. Vooral wanneer de vochtproblemen zich bevinden in ruimtes die goed verwarmd worden, zoals de leefruimte, zal de verwarming harder moeten werken. Bevinden de vochtproblemen zich in de kelder, dan zal je het verschil amper merken op de energierekening.

Het grootste probleem is dat vochtige lucht kouder aanvoelt. Wanneer je de verwarming 1 graad hoger zet, verbruik je in het algemeen zo’n 7% meer energie. Zet je de verwarming twee graden hoger, dan zal je de energiefactuur dus zeker al aanzienlijk zien stijgen.

Moeten vochtproblemen aangepakt worden?

Ook als de vochtproblemen zich amper vertalen op de energiefactuur, is het belangrijk om ze aan te pakken. Vochtproblemen jagen namelijk niet alleen de energiefactuur de hoogte in, maar zijn ook schadelijk voor je gezondheid en voor de structuur van je woning.

Vochtige muren lokken schimmels en die schimmels produceren sporen die schadelijk zijn wanneer je ze inademt. Vochtige ruimtes met schimmels zijn helemaal niet gezond en het is dan ook belangrijk om de vochtproblemen op tijd aan te pakken. Laat je het vocht zich zomaar verspreiden, dan kan ook de stabiliteit van je woning in het gedrang komen. Vochtig bouwmateriaal verliest namelijk zijn kracht en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Merk je vochtproblemen op? Dan moet je ze dus zo snel mogelijk verhelpen! We helpen je bij Aquatec graag.

vochtplekken

Hoe ontstaan vochtproblemen?

Vochtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen is er sprake van opstijgend vocht. Water stijgt dan op in de binnenmuren vanuit de vochtige ondergrond. Daarnaast kan vocht ook binnensijpelen via de gevel of het dak en lokaal vochtproblemen veroorzaken. Verder kunnen vochtproblemen ook te wijten zijn aan condens. Wanneer de badkamer of de keuken slecht geventileerd wordt, slaat damp neer op de muren en het plafond. Die druppels groeien dan uit tot vochtplekken.

Hoe kan je vochtproblemen herkennen?

Merk je dat je energierekening hoger is en je verwarming harder moet werken om de ruimte op te warmen? Dan heb je mogelijk te maken met een vochtprobleem in huis. Je kan vocht aan een paar signalen herkennen.

  • Zie je donkere vlekken op de muren verschijnen, dan mag je uitgaan van vochtproblemen.
  • Voelen de muren in je woning koud aan, zelfs op warme dagen? Dan zijn de bakstenen mogelijk verzadigd met vocht.
  • Zie je afbladderende verf of loshangend behang? Ook dan kan je met vocht te kampen hebben.
  • Ramen die, ondanks veel ventilatie, toch snel condens vertonen, wijzen ook op een vochtige ruimte.

Aquatec verhelpt vochtproblemen in je woning

Vermoed je dat je woning te maken heeft met vochtproblemen? Dan moeten die zo snel mogelijk aangepakt worden. De experten van Aquatec komen graag bij je langs voor een vochtanalyse en zoeken naar de oorzaak van het probleem. We stellen je vervolgens alle mogelijke oplossingen voor. Zo maak je snel komaf met dat vocht en verlaag je je energiefactuur! Contacteer ons nu vrijblijvend of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder