Blog

Salpeter verwijderen van de muur? Oorzaak + oplossing

salpeter op de muur
Tips

Salpeter verwijderen van de muur? Oorzaak + oplossing

Zie je een witte vlek op een muur? Dan heb je te maken met salpeter. De witte aanslag wordt veroorzaakt door een chemische reactie en is steeds te wijten aan een vochtige muur.

Het is daarom niet alleen belangrijk om salpeter weg te halen, maar ook om het onderliggende vochtprobleem te verhelpen. Hieronder vertellen we je wat salpeter precies is, hoe het verwijderd kan worden en waarom het belangrijk is om een expert in te schakelen.

Wat is salpeter?

Salpeter kan je herkennen als een witte aanslag op je buitenmuren. Salpeter is altijd te wijten aan een onderliggend vochtprobleem. De witte plekken die je ziet, worden veroorzaakt door een chemische reactie tussen de stoffen in het metselwerk en het vocht in de muur. Het resultaat: een witte laag op je muren.

De witte laag salpeter moet weggehaald worden, maar het is even belangrijk om ook het vochtprobleem op te lossen dat ten grondslag ligt aan het salpeter. Aquatec komt graag bij je langs voor een gratis vochtanalyse. We brengen het vocht in kaart en stellen een gepaste oplossing voor.

Waarom moet salpeterzuur weggehaald worden?

Het salpeter vormt een witte vlek en ontsiert je muren. Het is een doorn in het oog die je graag weg wil. Maar salpeter moet ook om andere redenen weggehaald worden. Die witte laag is namelijk niet zo onschuldig als hij eruitziet.

Salpeter ontstaat op vochtige muren en vochtproblemen moeten altijd aangepakt worden. Een vochtige omgeving is allesbehalve gezond. Vochtige muren zijn een broeihaard voor schimmels en de sporen die schimmels produceren, zijn schadelijk wanneer je ze inademt.

Pak je vochtproblemen niet aan, dan kan ook de structuur van je woning in gevaar komen. Vochtige bouwmaterialen brokkelen af en verliezen hun stevigheid. De binnenmuren van je woning worden zo aangetast. Daarom halen we bij Aquatec niet alleen het salpeter weg, maar verhelpen we ook het onderliggende vochtprobleem.

muurzouten

Hoe kan je salpeter verwijderen?

De salpetervlek kan zich behoorlijk snel verspreiden over de vochtige muur. Overal waar de muur met een vochtprobleem kampt, kan er salpeter gevormd worden. Salpeter moet altijd grondig en helemaal weggehaald worden. Als de muur afgewerkt is, moet de afwerkingslaag eerst weggenomen worden. Soms is het dus nodig om delen van de gevelpleister of verf weg te halen.

Daarna is meestal een behandeling met zoutzuur nodig en vervolgens wordt een middel gebruikt om het salpeter weg te halen. Zo worden alle restjes salpeter verwijderd. De muur is dan ook beschermd tegen de vorming van nieuw salpeterzuur.

Natuurlijk moet ook het vochtprobleem in kaart gebracht worden dat de vorming van salpeter mogelijk maakt. Vochtige muren lokken niet alleen salpeter, maar ook schimmels en brengen je gezondheid en je woning in gevaar. Daarvoor voeren we een vochtanalyse uit.

Kan je salpeter zelf verwijderen?

Er zijn verschillende middeltjes tegen salpeter op de markt. Je moet die middeltjes dan aanbrengen op de plekken die aangetast zijn door salpeter. Het salpeter zal dan echter slechts oppervlakkig verwijderd worden. De kans is groot dat het salpeter later terugkomt en, meer zelfs, dat er schimmels op dezelfde plek zullen groeien. Die salpetermiddeltjes verhelpen namelijk het onderliggende vochtprobleem niet.

Bij Aquatec halen we salpeter weg en zorgen we er ook voor dat het vochtprobleem verholpen wordt. Je woning is dan niet alleen verlost van salpeter, maar ook van de vochtige muren. Onze experten hebben bakken ervaring en weten als de beste hoe het vochtprobleem opgelost kan worden.

Is het vochtprobleem lokaal, dan zal het meestal voldoende zijn om de muur te injecteren. Er worden dat gaten in de muur geboord waarin een vochtwerend middel wordt geïnjecteerd. De muur droogt uit en vocht kan niet langer opstijgen.

Aquatec verwijdert salpeter in je woning

Heb je salpeterzuur in je woning opgemerkt? Dan pak je dat beter zo snel mogelijk aan. Bij Aquatec verwijderen we salpeter. Onze experten komen graag bij je langs voor een vochtanalyse en zoeken naar de oorzaak van het probleem. We stellen je vervolgens alle mogelijke oplossingen voor. Zo maak je snel komaf met salpeter! Contacteer ons nu vrijblijvend of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder