Blog

Kunnen vochtproblemen optreden door onvoldoende isolatie?

schimmel op hout
Overige vochtproblemen

Kunnen vochtproblemen optreden door onvoldoende isolatie?

Isolatie helpt niet alleen de temperatuur in je woning constant te houden, maar kan ook vochtproblemen helpen voorkomen. Een isolatielaag vormt een extra buffer tegen insijpelend vocht en voorkomt ook koudebruggen en de condensproblemen die daarmee gepaard gaan. 

Maar hoe kan onvoldoende isolatie nu precies vochtproblemen in de hand werken? En wat valt eraan te doen? Je komt het hieronder te weten.

Hoe kan een gebrek aan isolatie vochtproblemen veroorzaken?

Isolatie dient in de eerste plaats natuurlijk om de temperatuur van je woning constant te houden. In de winter wordt warme lucht binnengehouden en ’s zomers krijgt de zon de kans niet om binnen te dringen. Maar isolatie doet meer dan de temperatuur controleren alleen. Ook vochtproblemen kan je deels vermijden met een goede isolatie. 

Wanneer de isolatie op een bepaalde plek in het plafond of de muur ontbreekt, krijgt vocht vrij spel. Dat geldt ook wanneer isolatie beschadigd of deels vergaan is. Wanneer het dak of de gevel namelijk niet honderd procent waterdicht is, kan vocht zomaar binnensijpelen tot in de binnenmuren. Daarnaast kunnen ook condensproblemen optreden wanneer koude en warme lucht met elkaar in contact komen. Goede isolatie kan dus wel degelijk vochtproblemen verhelpen.

Isolatie vormt een extra buffer tegen insijpelend vocht

Een dikke laag isolatie houdt ook vocht tegen. Zeker op strategische plekken, zoals in de spouwmuur, vormt isolatie een buffer waar vocht moeilijk doorheen sijpelt. Elke isolatielaag vormt een extra barrière waar insijpelende druppeltjes op botsen.

Is je woning uitgerust met een stevige laag isolatie, dan zal niet alleen de buitenlucht, maar ook vocht dus moeilijk binnendringen in je woning. En zo raken de binnenmuren van je woning minder snel aangetast door vocht.

Moet een spouwmuur ook geïsoleerd worden?

Het doel van een spouwmuur is om vochtproblemen te vermijden. De spouwmuur, de ruimte tussen de gevelmuur en de binnenmuur, zorgt ervoor dat vocht vanop de gevel niet kan doordringen tot in de binnenmuur. Ook de schade van opstijgend vocht kan op die manier ingeperkt worden. In principe is de spouwmuur dus voldoende. 

Toch kan het een goed idee zijn om spouwmuurisolatie toe te passen. Het is namelijk een handige plek om makkelijk en behoorlijk goedkoop een extra isolatielaag aan te brengen. Vochtproblemen zal het niet noodzakelijk beter voorkomen, maar je zal je energiefactuur vermoedelijk wel zien dalen. En dat is altijd mooi meegenomen!

Isolatie vermijdt koudebruggen

Slechte isolatie kan bovendien vochtproblemen in de hand werken. Wanneer de isolatie op een bepaalde plek in het dak of de muur ontbreekt of beschadigd is, botsen koude en warme lucht op elkaar. Men noemt dat koudebruggen.

Door die koudebruggen kan condensvorming optreden waardoor waterdruppeltjes neerslaan op de isolatie of soms ook op het plafond of de muur. Natte isolatie werkt minder goed en natte plekken vormen ook een broeihaard voor schimmels. Ook zo kan een gebrekkige isolatie dus vochtproblemen faciliteren.

Andere oorzaken van vochtproblemen

Dat betekent niet dat een goede isolatie ook alle vochtproblemen kan voorkomen. Vocht kan helaas op verschillende manieren je woning binnendringen. Wanneer er zich scheurtjes of barstjes in je gevel of dak bevinden, krijgen kleine druppeltjes de kans om je woning binnen te dringen. Is het probleem te groot of wordt het niet vroegtijdig aangepakt, dan zal de extra isolatielaag het vochtprobleem niet kunnen vermijden. Je zal een muffe geur opmerken en donkere plekken op de muur of het plafond zien verschijnen.

De ergste vochtproblemen zijn echter te wijten aan opstijgend vocht. Dat probleem treedt vooral op in kelders. De natte ondergrond eist zijn tol en na verloop van tijd tast het vocht de muren langs de onderkant aan. Het vocht dringt binnen in de muren en stijgt langzaam naar boven. Dat soort vochtproblemen vergt een grondige aanpak. 

Isolatie: een belangrijk deel van je woning

Isolatie dient, zoals we eerder al vermeldden, vooral om warmte binnen te houden en koude buiten te houden. Goede isolatie verlaagt je energiefactuur aanzienlijk en bezorgt je woning een betere energiescore. 

Daarnaast kan isolatie dus ook vochtproblemen helpen voorkomen. Isolatie vermijdt koudebruggen en dient ook als extra buffer voor insijpelend vocht. Verder zal je minder last hebben van lawaai van buitenaf. Investeren in goede isolatie is met andere woorden altijd een goed idee.

Aquatec helpt vochtproblemen te voorkomen

Is de isolatie in je woning onvoldoende en heb je last van vochtproblemen? De experten van Aquatec komen graag bij je langs om de vochtproblemen te analyseren en oplossingen aan te reiken. Zo zijn die vervelende vochtproblemen snel verholpen. Contacteer ons nu vrijblijvend of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder