Blog

Lekkende kelder in de winter? 5 oorzaken van vocht in de kelder?

muurbescherming tegen vocht
Tips / Vochtige muren

Lekkende kelder in de winter? 5 oorzaken van vocht in de kelder?

Vochtproblemen kunnen in alle seizoenen opduiken, maar de winter brengt enkele extra mogelijke oorzaken van lekkende kelders met zich mee. Lekkages, overstromingen en vochtproblemen komen namelijk niet alleen voor wanneer het hevig regent. Het is belangrijk om de lekken op te sporen, ze te dichten en indien nodig de vochtproblemen te verhelpen.

Scheuren in de keldermuur of keldervloer

Bouwmaterialen takelen na enkele decennia af. Na verloop van tijd ontstaan op die manier kleine scheurtjes of barstjes. Bovendien worden vochtige bakstenen brozer en nemen ze steeds makkelijker vocht op. Daarnaast kan in de winter ook vorstschade optreden bij de bakstenen. Dat gebeurt wanneer de kleine scheurtjes opgevuld worden met water, het water bevriest en zet uit en daardoor worden de barstjes nog groter.

Kelders worden natuurlijk omgeven door vochtige grond en langs die kleine scheurtjes en barstjes kan water binnendringen in de kelder. Zeker na felle regen wanneer de waterdruk extra hoog is. Regenwater wordt eigenlijk in de scheurtjes geperst en binnenin de kelder verschijnen vochtplekken.

Gesprongen leiding door vorst in de winter

In de winter kan het stevig vriezen en dat is niet zonder gevaar voor je kelder. Er lopen verschillende leidingen door de kelder die kunnen bevriezen. Het water in de leidingen vormt dan ijs en zet uit waardoor de leidingen springen. Er ontstaan scheuren waarlangs het water kan ontsnappen eenmaal het terug wat warmer is geworden. Zo ontstaan vochtplekken op de muren en je kelder kan bij grote lekken zelfs onder water komen te staan. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

Vermoed je dat je met een gesprongen leiding te maken hebt? Contacteer dan een loodgieter die het lek kan dichten.

Daarnaast kunnen leidingen ook gewoon verstopt geraken. Geblokkeerde afvoerkanalen zorgen ervoor dat het afvalwater niet meer weg kan. Het water loopt dan over in de kelder. Mogelijk zorgen opstoppingen ervoor dat de druk in de afvoerbuis zo hoog wordt dat er een lek ontstaat.

Een te hoge waterdruk

Wanneer het in de winter veel gesneeuwd heeft of er veel regen gevallen is, is de bodem verzadigd met vocht. Al dat water hoopt zich op rond de kelder en door de hydrostatische druk zoekt het vocht een uitweg. Hoe hoger de druk wordt, hoe harder het water een uitweg zoekt. De poreuze bakstenen van de kelder nemen het vocht op en vocht dringt zo binnen in je woning. Het resultaat: vochtplekken op de keldermuren en in de slechtste gevallen hier en daar een plas.

Een slechte waterafvoer vanop het dak

Goed geïnstalleerde regengoten en afvoerpijpen zijn erg belangrijk om vochtproblemen in de kelder te voorkomen. Lekkende goten zorgen ervoor dat het water vanop het dak in de bodem net naast de kelder terecht komt. De waterdruk wordt op die plek dus extra groot en de kelder zal sneller vocht opnemen. Ook afvoerpijpen die niet aangesloten zijn op een afvoersysteem werken lekken in de kelder in de hand. In de winter wordt dat probleem extra groot wanneer smeltende sneeuw op het dak ligt.

Wat je daaraan kan doen? Ervoor zorgen dat de goot niet lekt en de afvoerbuizen netjes aangesloten zijn.

Daarnaast is het ook een goed idee om de grond rondom de woning een beetje te laten afhellen. Een lichte helling van enkele centimeters volstaat al. Het water dringt dan iets verder van de keldermuren in de bodem.

Lekkende ramen

Sommige kelders zijn uitgerust met lage, langgerekte ramen. Het is een gevoelige plek voor vochtproblemen in de kelder. Wanneer de ramen niet goed aangesloten zijn op de keldermuur, kunnen waterdruppeltjes naar binnen sijpelen. Zie je vochtplekken onder en naast het kelderraam? Dan weet je alvast waar het probleem ligt.

Gaat het om een houten raam, dan kan het raam ook opzwellen en scheeftrekken. Het hout begint te rotten en moet hersteld worden.

Hoe verhelpen we vochtproblemen in de kelder in de winter?

Hoe we de kelder terug droog kunnen maken, hangt af van de oorzaak van het vochtprobleem. Daarom komen onze specialisten graag ter plaatse langs voor een gratis vochtdiagnose. Zo kunnen we het probleem opsporen en een geschikte behandeling voorstellen.

In het beste geval volstaat een muurinjectie op de vochtplek. Dat kan bij een plaatselijk lek. In de meeste kelders zal een kelderbekuiping nodig zijn. De hele kelder wordt dan voorzien van een waterafstotende cementlaag die als het ware een nieuwe keldermuur vormt. In heel vochtige kelders is een kelderdrainage een mogelijkheid.

Aquatec verjaagt vochtproblemen na lekken in de kelder

Lekt je kelder in de winter? Dan moeten die snel hersteld worden, want lekken kunnen vochtproblemen in huis veroorzaken. Is het lek gedicht, maar blijft een vochtprobleem achter? Bij Aquatec herstellen we vochtproblemen in de kelder met efficiënte behandelingen. Soms volstaan muurinjecties, andere keren komen we de kelder bekuipen. Zo komen die vochtproblemen niet meer terug.

Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder