Blog

Water aan de binnenkant van de ramen? Oorzaak en oplossing

condens op ramen
Condens & schimmels / Tips

Water aan de binnenkant van de ramen? Oorzaak en oplossing

Word je wakker in een kamer met aangedampte ramen? Of merk je dat condens lang blijft hangen op de ruiten na het douchen? Dan kampt je woning met een te hoge luchtvochtigheid. De waterdamp in de lucht slaat neer op koude oppervlaktes en veroorzaakt zo bijvoorbeeld water aan de binnenkant van de ramen. Is die condens schadelijk? En wat kan je eraan doen?

Hoe ontstaan waterdruppels aan de binnenkant van de ramen?

Waterdruppeltjes aan de binnenkant van de ramen zijn het gevolg van condens. Dat is waterdamp die in de lucht hangt en neerslaat op een koude oppervlakte zoals ramen, spiegels, muren of plafonds. Condens komt vaak voor in ruimtes zoals de badkamer, de wasruimte en de kelder. In de keuken kan je bijvoorbeeld waterdruppeltjes opmerken op de ramen na het bereiden van een warme maaltijd. En na het nemen van een hete douche bedampen de spiegel en het badkamerraam vaak. Ook in de slaapkamer kan je te maken krijgen met condens. We ademen namelijk veel vocht uit.

In oudere woningen wordt die overtollige waterdamp op een natuurlijke manier afgevoerd. Langs kleine scheurtjes in de muren en kieren onder de deuren bijvoorbeeld. Zo krijgen waterdruppeltjes aan de binnenkant van de ramen de kans niet om zich te vormen. In onze moderne en hypergeïsoleerde woningen is dat niet het geval. Die natuurlijke ventilatie wordt daarom gecompenseerd met een ventilatiesysteem.

Is water aan de binnenkant van het raam een probleem?

Die waterdruppeltjes aan de binnenkant van het raam zien er misschien onschuldig uit, maar ze kunnen wel degelijk problemen met zich meebrengen. Wanneer de waterdamp neerslaat op koude muren of plafonds, kunnen lokaal vochtplekken ontstaan. Het water dringt dan door in het bouwmateriaal. Die vochtplekken zijn bovendien de ideale broeihaard voor allerhande schimmels. Ze voeden zich met de waterdruppeltjes en het bouwmateriaal.

Condens kan ook ontstaan op kasten en op de houten kozijnen van ramen. Dat hout kan vervolgens beginnen te rotten en schimmels aantrekken. Op de muren kan het behang gaan loshangen en het schilderwerk beginnen af te bladderen. Wanneer het vochtprobleem door condens niet aangepakt wordt, kan ook ongedierte op de muur afkomen, denk dan bijvoorbeeld aan zilvervisjes.

Hoe kan je condensproblemen verhelpen?

Condens werkt dus vocht- en schimmelproblemen in de hand. Maar hoe kan je vermijden dat waterdamp neerslaat? In vochtige ruimtes is het belangrijk om voldoende te ventileren. De vochtige lucht wordt dan afgevoerd en vervangen door droge, verse buitenlucht. Geen waterdamp in de lucht betekent ook geen condens.

Je kan na een warme douche of na het ontwaken het raam even openzetten, bijvoorbeeld. Of het raam in de keuken even openen wanneer je lang gekookt hebt. Maar dat is niet ideaal. Door kortstondig te verluchten verhelp je het probleem slechts tijdelijk. Wanneer het raam weer dichtgaat, stijgt de luchtvochtigheid opnieuw tot er uiteindelijk weer condens ontstaat. En ramen openzetten in de winter is allesbehalve aangenaam.

De echte oplossing: een mechanisch ventilatiesysteem. De vochtige lucht wordt dan continu afgevoerd en vervangen door verse, droge buitenlucht zonder dat er temperatuurverlies bij komt kijken.

Welke soorten ventilatie bestaan er?

Er bestaan vier verschillende soorten ventilatiesystemen: A, B, C en D. In moderne woningen worden enkel nog ventilatiesystemen C en D geïnstalleerd. Die mechanische systemen zijn bijzonder efficiënt in het aan- en afvoeren van lucht.

Bij ventilatiesysteem C wordt de vervuilde lucht automatisch afgevoerd. Zo ontstaat een onderdruk binnenshuis waardoor verse buitenlucht aangezogen wordt via bijvoorbeeld roostertjes in de ramen. De modernste ventilatiesystemen, van het type D, voeren ook verse lucht aan op mechanische wijze.

Bovendien kan je ook filters toevoegen aan het ventilatiesysteem om bijvoorbeeld pollen uit de lucht te vissen. Er zijn ook ventilatiesystemen op de markt met een warmtewisselaar. De warmte uit de afgevoerde lucht wordt dan gerecupereerd en doorgegeven aan de koudere buitenlucht.

Weetje: wist je dat een ventilatiesysteem je energiefactuur kan verlagen? Droge lucht warmt namelijk veel sneller op dan vochtige lucht. Je hoeft met andere woorden minder te stoken om de lucht binnenshuis op te warmen.

Aquatec verjaagt vochtproblemen door condensatie

Bedampt het doucheraam razendsnel en sta je op met waterdruppeltjes op het slaapkamerraam? Dan ligt de luchtvochtigheid in je woning te hoog en kan je een ventilatiesysteem gebruiken.

Heeft al die condens in je woning al voor vochtplekken gezorgd? Dan komen onze vochtexperts graag langs om het vochtprobleem te lokaliseren en effectief te behandelen. Benieuwd naar meer? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder