Blog

Wat doe je met witte uitslag op de muur?

witte uitslag op muur
Tips / Vochtige muren

Wat doe je met witte uitslag op de muur?

Witte uitslag op de muur, een typisch probleem voor veel Vlaamse woningen. Die uitslag wordt salpeter genoemd, het is een zoutaanslag die ontstaat als een chemische reactie tussen grondwater en bakstenen. Die witte uitslag ziet er misschien onschuldig uit, maar het salpeter tast na verloop van tijd het bouwmateriaal ernstig aan.

Hoe ontstaat die witte uitslag op de muur? En hoe kan je het salpeter verwijderen? We vertellen je er hieronder alles over.

Hoe ontstaat witte uitslag op de muur?

We vallen meteen met de deur in huis: witte uitslag op de muur wijst op een vochtprobleem. De witte uitslag op de muur is namelijk een zout dat ontstaat als gevolg van een chemische reactie tussen mineralen in het grondwater die in de bakstenen terechtkomen.

In het grondwater zitten verschillende nitraten, sulfaten en ammoniak. Wanneer de waterkering van je woning niet meer goed werkt, kan grondwater opstijgen in de bakstenen van je huis. Op die manier kunnen die mineralen uit het grondwater in contact komen met de bouwmaterialen van je woning. Eenmaal het water verdampt is, blijven de mineralen achter en vormen ze salpeter, herkenbaar als de witte uitslag op de muren.

salpeter op de muur

Hoe verwijder je witte uitslag op de muur?

De witte uitslag zelf kan je relatief makkelijk verwijderen van je muren. Dat doe je door eerst het behang of de verf te verwijderen, zo kan je de bakstenen schoonmaken. Want dat is waar het probleem zich bevindt. Je kan de witte uitslag weghalen door de muur te schrobben met een schuurborstel. Ook een zure oplossing, zoals azijn, helpt om de witte uitslag te verwijderen. Er zijn ook verschillende salpetermiddeltjes op de markt die helpen om de klus te klaren.

Maar daar stopt het probleem niet. Indien je daarna de muur even terug laat uitdrogen en vervolgens opnieuw behangt of verft, zal de witte uitslag snel terugkeren. Het is belangrijk om ook de oorzaak van het probleem weg te halen: vocht in huis.

Witte uitslag op de muur: verhelp het onderliggend vochtprobleem

Witte uitslag op de muur wijst erg vaak op opstijgend vocht. En dus moet je een vochtexpert inschakelen om het opstijgend vocht te bestrijden. In het beste geval volstaat een muurinjectie. Onze vochtexperts komen dan langs om op strategische plekken gaten te boren in de aangetaste muur die opgevuld worden met een vochtwerend middel. Eenmaal dat middel uitgehard is, kan opstijgend vocht niet langer doordringen in de muur. Zo kan de witte uitslag op de muur ook nooit meer terugkeren.

Een andere mogelijke behandeling is het plaatsen van een vochtscherm. We kappen dan een laag van de vochtige muur weg en plaatsen een soort membraan bovenop. Dat kan je dan behangen en beschilderen zonder dat er ooit witte uitslag kan ontstaan.

AquaTec verwijdert witte uitslag op de muur en bestrijdt onderliggende vochtproblemen

Heeft je woning te kampen met witte uitslag op de muur? Dan heb je met een vochtprobleem te maken. AquaTec komt graag langs om de oorzaak van het vochtprobleem en de witte uitslag te achterhalen. Zo kunnen we een gepaste behandeling voorstellen en de witte uitslag voor eens en voor altijd uit je woning verjagen. Schakel vandaag nog AquaTec in. Vraag geheel vrijblijvend en gratis een diagnose aan. Onze specialisten in vochtbestrijding zijn rasechte experts.

Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder