Blog

Gevel vochtvrij maken: technieken en oplossingen

hydrofuge zetten
Tips / Vochtige muren

Gevel vochtvrij maken: technieken en oplossingen

Een vochtige gevel brengt problemen met zich mee. Na een hevige regenbui houden oudere gevels lang vocht vast. Dat vocht kan binnendringen tot in de binnenmuren en daar vochtplekken veroorzaken. En vocht in huis is natuurlijk niet de bedoeling.

Daarom is het belangrijk om een gevel vochtvrij te maken. De experts van Aquatec hebben de nodige ervaring en expertise om die klus op zich te nemen.

Waarom een gevel vochtvrij maken?

Heb je te maken met een vochtige gevel, dan is het belangrijk om de vochtige muur aan te pakken. Niet alleen omdat vochtplekken op de gevel er lelijk uitzien, maar ook omdat grotere vochtproblemen om de hoek loeren.

Een vochtige gevel leidt na verloop van tijd namelijk tot vochtige binnenmuren. Dat is onvermijdelijk. Eenmaal de bakstenen van de gevel verzadigd zijn met vocht, zal het vocht binnensijpelen tot in de binnenmuur. Zo kunnen door een lekke gevel vochtplekken binnenshuis ontstaan. Dat heet men doorslaand vocht.

En dat doorslaand vocht is op zich eveneens allesbehalve onschuldig. Vochtige binnenmuren zijn nefast voor de gezondheid. Vocht brengt schimmels met zich mee en kan hoestbuien, hoofdpijn, vermoeidheid en kortademigheid veroorzaken. Hoe sneller je de gevel vochtvrij maakt, hoe beter dus.

Maak je gevel vochtvrij met een gevelimpregnatie

De populairste manier om een vochtige gevel terug vochtvrij te maken, is een gevelimpregnatie uitvoeren. Een gevelimpregnatie, ook wel hydrofuge genoemd, verloopt snel en eenvoudig. Onze experts komen langs en brengen een impregneermiddel aan op de bakstenen. Dat doen we met een speciaal daarvoor ontwikkeld toestel. Welk impregneermiddel we gebruiken, hangt af van het bouwmateriaal van de gevel.

Dat impregneermiddel wordt opgenomen door de bakstenen en de voegen. Het dringt enkele millimeters binnen, hardt uit en vormt zo een waterafstotende laag. Regenwater komt zo niet langer in contact met de bakstenen en druppelt naar beneden. Het impregneermiddel heeft bovendien een damp-open karakter, wat betekent dat het aanwezige vocht in de bakstenen kan verdampen. Zo droogt de muur terug uit.

Belangrijk: vooraleer een gevelimpregnatie kan uitgevoerd worden, moeten de beschadigde bakstenen en voegen eerst hersteld worden. Dat doen we op een vakkundige manier. Enkel degelijke, egale gevels kunnen met een hydrofuge behandeld worden. Het zijn overigens die barsten die de grootste vochtproblemen veroorzaken.

Vochtige gevel

Wat zijn andere voordelen van een hydrofuge?

Een hydrofuge zorgt voor een vochtvrije gevel, maar heeft ook nog andere voordelen. De waterafstotende laag op de gevel voorkomt bijvoorbeeld ook de groei van algen en mossen. Dat vervelend groen heeft namelijk water nodig om te groeien. Aangezien de regendruppels niet langer kunnen binnendringen in de bakstenen, hebben die algen en mossen geen voedingsbodem meer.

Je gevel zal ook minder vuil worden. Het regenwater spoelt namelijk van je gevel naar beneden en neemt zo ook deeltjes vuil en roet mee. Dat betekent dat je gevel er helder zal blijven uitzien en je minder zal hoeven te reinigen. Zo verleng je dus de levensduur van je gevel.

Andere manieren om een gevel vochtvrij te maken

Nieuwe gevelbekleding voor een vochtvrije woning

Gaat de gevel ondertussen al enkele decennia mee en is de hele woning eigenlijk aan een renovatiebeurt toe? Dan kan je de gevel ook terug vochtvrij maken door een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Zo steek je niet alleen je woning in een nieuw jasje, maar je doet de waarde van de woning ook stijgen.

Doorgaans combineert men een nieuwe gevelbekleding namelijk met gevelisolatie. We isoleren je woning dan langs buiten en bedekken de isolatie met de nieuwe gevelbekleding. Het populairst is crepi, maar je kan ook voor steenstrips kiezen (als je de bakstenen look wil behouden) of voor kunststof of houten panelen. Je zal de energiefactuur zo flink zien dalen, en dat is altijd mooi meegenomen.

Vochtwerende gevelverf

Zoek je een minder ingrijpende oplossing, dan kan je de gevel ook beschilderen met vochtwerende verf. Het is daarbij wel belangrijk om barsten en scheuren eerst te (laten) herstellen op een vakkundige manier. De gevel moet ook op de correctie manier voorbereid worden op de verf. Vochtwerende gevelverf is in heel wat kleuren beschikbaar. Het heeft hetzelfde effect als een hydrofuge. Regenwater zal niet langer kunnen binnendringen in je woning.

Aquatec maakt je gevel vochtvrij

Om je gevel terug volledig vochtvrij te maken, is doorgaans een professionele hydrofuge nodig. Onze experts in vochtbestrijding komen graag langs voor een vakkundige diagnose. Bij AquaTec kunnen we de vochtige gevel gegarandeerd voor eens en voor altijd uitdrogen. Ook een nieuwe gevelbekleding of simpelweg een laagje vochtwerende verf behoren tot de mogelijkheden.

Heb je een te maken met een vochtige gevel? Aarzel dan niet langer en vraag vandaag nog geheel vrijblijvend een vochtdiagnose aan.

Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder