Blog

Je gevel renoveren? Van vochtbestrijding tot afwerking

hydrofuge zetten
Tips / Vochtige muren

Je gevel renoveren? Van vochtbestrijding tot afwerking

Een gerenoveerde gevel geeft de hele woning een nieuwe look. Maar bij een gevel renoveren komt meer kijken dan een nieuwe gevelbekleding alleen. De gevel moet gereinigd en hersteld worden vooraleer je crepi, steenstrips of gevelpanelen kan aanbrengen. En het liefst voorzie je ook een isolatielaag en denk je aan vochtbestrijding en vochtpreventie.

Hoe gaat dat in zijn werk, een gevel renoveren? Van reiniging tot vochtbestrijding en afwerking, we vertellen je het hieronder.

Stap 1: de gevel reinigen

Gevels in Vlaanderen krijgen flink wat te verduren. Van hevige regenval tot sneeuw en ijs, en van algen en mossen tot schadelijk vuil. Bakstenen gevels zien er na enkele jaren niet meer uit zoals voorheen. Vooraleer je de gevel renoveert, is het daarom belangrijk om de gevel grondig te reinigen. Zo begin je de werken met een schone lei.

Er zijn verschillende manieren om je gevel te reinigen. De meeste mensen gebruiken een hogedrukreiniger, eventueel met een reinigingsmiddel in het water. Zo kan licht vuil zoals aarde en stof verwijderd worden.

Bij erg vuile en oude gevels kan zandstralen een beter idee zijn. De bovenste laag van de baksteen wordt dan weggestraald. Steeds populairder is stoomreinigen. De gevel wordt dan met stoom op hoge temperatuur gereinigd, ideaal voor moeilijk te verwijderen vuil en er treedt geen schade op. Dat is belangrijk bij gevels van bijvoorbeeld crepi. We komen graag bij je langs om na te gaan welke reinigingsmethode het meest geschikt is.

Stap 2: de gevel renoveren en herstellen

Eenmaal de gevel grondig gereinigd is en er geen algen, vuil of mos meer te bespeuren valt, moet de schade opgemeten worden. Bevinden er zich scheuren in het metsel- of voegwerk, dan is het een goed idee om die eerst te herstellen.

Langs scheurtjes of barstjes kan regenwater namelijk binnendringen in je woning. We spreken dan van doorslaand vocht. En vocht in huis ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. Ben je van plan om de gevel te cementeren of wil je crepi gebruiken, dan is het bovendien belangrijk dat de gevel zo effen mogelijk is. Zo kan de crepi zich goed hechten aan de gevel en ziet de muur er terug kaarsrecht uit.

Vochtige gevel

Stap 3: de gevel isoleren

In tijden van klimaatverandering en hoge energiefacturen is isolatie belangrijker dan ooit. We raden je dan ook ten zeerste aan om bij het renoveren van een gevel ook te denken aan gevelisolatie. Heel wat gestookte warmte ontsnapt namelijk via de gevel.

Je kan de oude gevel makkelijk langs buiten isoleren. Er worden dan isolatiepanelen op de bakstenen gelijmd of geschroefd. Die isolatielaag is zo dik als je zelf wil. Hoe meer isolatie je gebruikt, hoe lager de energiefactuur en hoe hoger de waarde van je woning. De isolatiepanelen worden vervolgens afgedekt met de gevelbekleding van jouw keuze.

Stap 4: de gevel renoveren en opnieuw bedekken

En dan de belangrijkste stap bij het renoveren van een gevel: de nieuwe gevelbekleding. Je hebt de keuze uit ontzettend veel materialen. De populairste is crepi, het typische witte, korrelige bouwmateriaal dat je zowel bij landelijke als moderne woningen ziet.

Je kan bij crepi kiezen uit minerale of synthetische sierpleister. De minerale variant kan je in een dikke laag aanbrengen om oneffenheden weg te werken, de synthetische crepi heeft nog betere waterafstotende eigenschappen en barst minder snel. Crepi is de ideale gevelbekleding wanneer je ook isoleert. Het is verkrijgbaar in allerhande kleuren en je kan zelf kiezen hoe groot de korrel is.

Maar je kan de gevel ook cementeren. We gebruiken dan geen pleister, maar wel zandcement. De gevel cementeren is ideaal wanneer je de structuur van de oude bakstenen nog wil zien. Eveneens populair zijn steenstrips, voor wie de bakstenen look wil behouden. Steenstrips zijn dunne bakstenen van maximaal twee centimeter breed die er net als gewone bakstenen uitzien. Je kan kiezen voor gelijkaardige bakstenen als de oude of iets helemaal nieuws.

Tot de andere opties behoren nog panelen van kunststof, hout of metaal, de mogelijkheden zijn eindeloos. We vertellen je gerust over wat er allemaal mogelijk is.

Stap 5: hydrofuge maakt de gevelrenovatie compleet

De laatste stap is geen verplichting, maar wel een goed idee. Om een volgende gevelrenovatie zo ver mogelijk uit te stellen en je gevel tegen vochtproblemen te beschermen, raden we je aan om een hydrofuge te laten uitvoeren.

Onze experts brengen een volledig transparante (onzichtbare) vloeistof aan op de nieuwe gevel. Die dringt binnen in het bouwmateriaal en vormt daar een waterdichte barrière. Vocht komt zo niet langer in aanraking met de gevel. Dat betekent: geen vocht en vuil, een langere levensduur van de nieuwe gevel en nog een beetje extra isolatiewaarde.

Aquatec en Renovatec renoveren gevels in jouw omgeving

Heeft je gevel betere tijden gekend? Dan is een gevelrenovatie aan de orde. Daar komt meer bij kijken dan snel een laagje crepi aanbrengen. De gevel moet gereinigd, hersteld en het liefst ook geïsoleerd worden vooraleer je een nieuwe gevelbekleding kan aanbrengen. Als laatste waterdichte afwerking raden we ook een hydrofuge aan.

Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend plaatsbezoek en offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder