Blog

Keldermuur injecteren? Wanneer wordt dit toegepast?

muurbescherming tegen vocht
Tips / Vochtige muren

Keldermuur injecteren? Wanneer wordt dit toegepast?

Een keldermuur injecteren kan vochtproblemen in de kelder verhelpen. Maar niet in alle gevallen is een keldermuurinjectie de juiste oplossing. Het injecteren van een keldermuur kan enkel wanneer de kelderwanden kampen met opstijgend vocht en het vochtprobleem slechts een kleine oppervlakte beslaat.

Wanneer kan je een keldermuur injecteren? En wat zijn de andere mogelijkheden om vocht in de kelder te bestrijden?

Keldermuur injecteren bij opstijgend vocht in de kelder

In heel wat kelders treden vroeg of laat vochtproblemen op. Dat hoeft niet te verbazen. Kelders worden omgeven door een vochtige ondergrond en de druk van het grondwater kan, zeker na een fikse regenbui, behoorlijk hoog zijn. Daarnaast lopen er ook veel leidingen in de kelder die kunnen beginnen te lekken. En kelders zijn extra gevoelig aan condensvorming. Vocht en kelders zijn met andere woorden goede vrienden.

Wanneer de kelder te maken heeft met opstijgend vocht, kan een muurinjectie het vocht een halt toeroepen. Dat is echter enkel het geval wanneer het vochtprobleem zich in een beginstadium bevindt en het om opstijgend vocht gaat. Ligt de oorzaak van de vochtige keldermuur elders, dan zal het niet helpen om de keldermuur te injecteren.

De experts van Aquatec komen graag bij je langs om het vochtprobleem in de kelder onder de loep te nemen en na te gaan of het injecteren van de keldermuur in jouw geval nuttig is.

Hoe werkt dat, een keldermuur injecteren?

De eerste stap bij het injecteren van een keldermuur is een grondig onderzoek. Onze vakmannen gaan na waar het vochtprobleem zich precies bevindt en hoe ver het opstijgend vocht in de keldermuur zich verspreid heeft.

Vervolgens boren we gaatjes op strategische plekken in de vochtige muur. Dat doen we niet alleen in de vochtplek, maar ook iets daarbuiten. Zo weten we zeker dat het opstijgend vocht voor de volle honderd procent bestreden wordt. De gaatjes hebben een diameter van zo’n 2 centimeter en zijn tot wel 15 centimeter diep.

Eenmaal alle gaatjes geboord zijn, worden ze opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. Dat product wordt opgenomen door de muur, hardt uit en vormt zo een waterdichte barrière tegen het opstijgend vocht in de kelder. De keldermuur injecteren is bijzonder effectief bij lokale vochtproblemen.

Wat als muurinjecties in de kelder niet voldoende zijn?

Kelderbekuiping wanneer de keldermuur injecteren niet kan

Een keldermuur injecteren volstaat lang niet altijd. In kelders waar het opstijgend vocht al flink wat schade berokkend heeft, zal een kelderbekuiping aan de orde zijn. We brengen dan verschillende lagen waterdicht cement en mortel aan. Die nieuwe kelderwanden en keldervloer vormen een kuip waar opstijgend vocht niet langer doorheen kan.

Staat er water in de kelder, dan behoort een kelderdrainage tot de mogelijkheden. Onze vakmannen brengen dan een subtiel pompsysteem aan in de vorm van een noppenmembraan. Zo wordt binnensijpelend water continu afgevoerd. Het systeem wordt afgedekt met nieuwe kelderwanden en een keldervloer zodat je de kelder terug als voorheen kan gebruiken. Ook wanneer het injecteren van de keldermuur niet mogelijk is, zijn er dus oplossingen. Elke kelder kan terug waterdicht gemaakt worden.

De kimnaad dichten

De zwakste plek voor opstijgend vocht in de kelder is de kimnaad. Dat is de plek waar de keldermuren en de keldervloer met elkaar in contact komen. Zeker bij een hoge waterdruk, kan er water binnendringen via de kimnaad. Om dat probleem te verhelpen, kunnen we de kimnaad van extra bescherming voorzien.

Een ventilatiesysteem installeren

Merk je vochtplekken in het midden of bovenaan de keldermuren? Dan heb je mogelijk met condens te maken. Kelders worden niet verlucht waardoor de luchtvochtigheid er hoger ligt. Er hangt dus veel waterdamp in de lucht. Die damp slaat neer op de koude muren en plafonds van de kelder, met vochtplekken (en schimmels) tot gevolg.

Is dat het geval? Dan raden we je aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zo wordt de vochtige lucht constant vervangen door verse, droge buitenlucht zonder gestookte warmte te verliezen. Een ventilatiesysteem is overigens ook nuttig in andere ruimtes. Je verbetert de luchtkwaliteit er aanzienlijk mee.

Aquatec injecteert keldermuren in jouw omgeving

Aquatec is gespecialiseerd in het bestrijden van vocht en dus ook in het injecteren van keldermuren. We komen graag eerst langs om het vochtprobleem te onderzoeken en stellen aan de hand van die analyse een plan van aanpak op. Elk vochtprobleem is namelijk anders. Zo kunnen we de beste behandelmethode aanbieden en nagaan of een keldermuur injecteren aan de orde is.

Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend plaatsbezoek en offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder