Blog

Binnenschilderwerk en vocht: waar moet je op letten voor je een oude of nieuwe binnenmuur gaat herschilderen?

vochtige muur aanpakken
Tips / Vochtige muren

Binnenschilderwerk en vocht: waar moet je op letten voor je een oude of nieuwe binnenmuur gaat herschilderen?

Merk je vochtplekken op de binnenmuur? Dan wacht je maar beter even met schilderen. Het is belangrijk om de oorzaak van die vochtplekken te achterhalen en het vochtprobleem eerst te verhelpen. Pas daarna kan je de vochtige muur terug schilderen.

Hieronder vertellen we je waarop je moet letten wanneer je een vochtige muur wil schilderen.

Schilderen op een vochtige muren: kan dat?

Zomaar beginnen te schilderen of bekleden op een vochtige muur is geen goed idee. Mogelijk is dat vocht op de muur namelijk niet zo onschuldig. Wanneer je de muur dan bedekt met een verflaag, kan de muur niet langer uitdrogen en creëer je een vochtprobleem. Die ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk. Daarom moet je de vochtige muur eerst laten behandelen vooraleer je denkt aan schilderen.

Hoe kan vocht in je binnenmuur binnendringen?

Vochtige muren kunnen verschillende oorzaken hebben. We onderscheiden condensatievocht, opstijgend vocht en doorslaand vocht.

  • In het beste geval gaat het om condensatievocht. Dat soort vochtprobleem komt vooral voor in natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer of de wasplaats. Daar is de relatieve luchtvochtigheid hoog en kan waterdamp neerslaan op de koude muren. Die condens dringt in de binnenmuur en veroorzaakt zo een vochtplek.
  • Maar ook opstijgend vocht kan aan de grond van de vochtplek liggen. Water uit de ondergrond komt dan in contact met de bakstenen en kan zich een weg naar boven banen, in je binnenmuren.
  • Doorslaand vocht ontstaat bij scheurtjes in de gevel. Zo kan regenwater vochtplekken veroorzaken op je muren.

Condensatievocht bevindt zich doorgaans bovenaan de muur en op het plafond, opstijgend vocht vind je uitsluitend onderaan de muur en doorslaand vocht kan overal op de muur opduiken.

Hoe verhelp je vocht uit de binnenmuur voor het schilderen?

Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaak van de vochtplek is en het vochtprobleem daarna aan te pakken. Daarvoor doe je een beroep op een vochtexpert.

Indien het gaat om condensatievocht, zal de muur doorgaans vanzelf uitdrogen. Het is daarbij ontzettend belangrijk om voldoende ventilatie te voorzien. Enkel zo kan het vocht ontsnappen uit de muur. Hebben er zich schimmels gevormd? Dan moeten die aangepakt worden op een professionele manier zodat z犀利士
e niet meer terugkeren.

Opstijgend vocht vereist meer werk. In het beste geval volstaat een muurinjectie. Onze experts boren dan gaten in de vochtige muur die ze opvullen met een vochtwerend middel. Eenmaal uitgehard, kan vocht uit de ondergrond niet langer opstijgen en droogt de muur uit. Bij doorslaand vocht moet de gevel hersteld en geïpregneerd worden met een hydrofobe stof.

Hoelang moet je wachten met herschilderen na vochtbestrijding?

Pas wanneer het vochtprobleem aangepakt is, kan je de muur herschilderen. We raden aan om minstens twee maanden te wachten met herschilderen na de vochtbestrijding. De muur moet eerst helemaal uitdrogen. Gun je de muur die tijd niet, dan zal de vochtplek lelijk huishouden in de muur.

Houd er ook rekening mee dat je de muur mogelijk opnieuw zal moeten bepleisteren. Dat hangt af van de vochtbehandeling. Laat in dat geval de pleister eerst lang genoeg uitdrogen vooraleer je schildert.

Vochtwerende verf

Wanneer de vochtplek op de binnenmuur veroorzaakt werd door condensatievocht, kan je opteren voor vochtwerende verf. Dat is een uitstekende manier om nieuwe vochtproblemen door condens te voorkomen.

Een vochtwerende verf voor binnenmuren heeft zowat dezelfde eigenschappen als het hydrofobe middel dat gebruikt wordt voor gevelimpregnaties bij doorslaand vocht. De verf bevat een stof die water afstoot. Daardoor komt condens niet langer in rechtstreeks contact met de muur, de pleister of de verf. Op die manier kan het ook niet binnendringen in de muur en dus ook geen vochtplek veroorzaken. Een of twee lagen van de vochtwerende verf is doorgaans voldoende om je muur in de toekomst tegen vocht te beschermen.

Belangrijk: vochtwerende verf dient enkel nut bij condensatievocht. Heeft je muur te kampen met opstijgend vocht of doorslaand vocht, dan zal vochtwerende verf niet helpen.

Aquatec verlost je woning van vochtproblemen

Heb je de binnenmuur te snel geschilderd en kampt de muur nu met vochtproblemen? Dan kan je bij de experten van Aquatec terecht. We verjagen het vocht op een professionele en efficiënte manier uit je woning.

Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend plaatsbezoek en offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder