Blog

Vocht in gepleisterde muur? Wat zijn de oorzaken en hoe oplossen?

Afwerking werf na vochtbestrijding
Tips / Vochtige muren

Vocht in gepleisterde muur? Wat zijn de oorzaken en hoe oplossen?

Vocht in huis is nooit goed nieuws, zeker niet wanneer dat vocht verschijnt in een recent gepleisterde muur. Vocht in pleisterwerk kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk is bouwvocht het probleem, of de muur kampt met opstijgend vocht. Hieronder vertellen we je hoe vocht kan binnendringen in een gepleisterde muur en hoe het vocht bestreden kan worden.

Bouwvocht in gepleisterde muur

Heb je een oude woning pas gerenoveerd en nieuwe pleister aangebracht, of woon je in een nieuwbouwwoning die nog niet geschilderd is? Dan verwacht je natuurlijk niet meteen vochtproblemen. Alles is nieuw of gerenoveerd en er zou zich dus geen vocht in de gepleisterde muur mogen vormen.

En toch is het mogelijk dat er vochtproblemen optreden in pas gepleisterde muren. De oorzaak is zogenaamd bouwvocht. Om een woning te bouwen en muren te bepleisteren is heel wat water nodig. Dat water bevindt zich in verschillende bouwmaterialen en ook in het pleisterwerk. Het is daarom belangrijk om na de bouw- of renovatiewerken voldoende droogtijd te voorzien. Zo kan al het bouwvocht verdampen en betrek je een volledig uitgedroogde woning.

Dat is extra belangrijk in Vlaanderen, waar we te maken krijgen met erg wisselende weersomstandigheden en veel regen. Vocht verdampt dan moeilijker. Laat je pleisterwerk niet uitdrogen of schilder je te snel, dan blijft dat bouwvocht aanwezig in de gepleisterde muur. Het gevolg: vochtig pleisterwerk. Daarnaast is het ook mogelijk dat het pleisterwerk niet correct gemengd werd en er te veel water in het pleisterwerk zit. Het droogt dan niet uit, wat vochtproblemen veroorzaakt.

Opstijgend vocht in gepleisterde muur

Bouwvocht is doorgaans de boosdoener bij vocht in een gepleisterde muur. Maar soms gaat het ook om opstijgend vocht. Het vocht is dan niet te wijten aan slecht gemengd pleisterwerk of een beperkte droogtijd, maar aan je woning zelf. Elke woning is uitgerust met een waterkering. Dat is een fysieke barrière tussen de ondergrond en je woning. Bij oudere woningen kan die waterkering echter defect raken. Vocht kan dan opstijgend in de bakstenen en uiteindelijk verschijnen vochtplekken op het pleisterwerk.

Opstijgend vocht in een gepleisterde muur is weinig waarschijnlijk in nieuwbouwwoningen. Maar het kan wel aan het licht komen bij renovatieprojecten. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk de hulp van een vochtexpert in te roepen.

Een tip: ben je van plan om te renoveren, nodig dan altijd een vochtexpert uit. Hij kan met gespecialiseerde apparatuur nagaan of er zich nog onzichtbare vochtproblemen in een beginstadium in je woning bevinden. Zo bespaar je jezelf later heel wat werk en kopzorgen uit.

Hoe herken je vocht in pleisterwerk?

Vocht in een gepleisterde muur uit zich als een vochtplek die donkerder is dan de rest van de muur. Dat stuk van de muur voelt ook kouder aan. Vocht in huis veroorzaakt doorgaans een muffe geur die er eerder niet was.

Opstijgend vocht kan er daarnaast voor zorgen dat de plinten loskomen. Pleisterwerk gaat na verloop van tijd afbrokkelen en er zullen zich mogelijk ook schimmels vormen.

Hoe bestrijd je vocht in een gepleisterde muur?

Is de gepleisterde muur vochtig door bouwvocht? Dan zit er niets anders op dan de nodige droogtijd te voorzien. Je versnelt het droogproces door de ruimte te verwarmen en goed te verluchten. Ook een luchtontvochtiger is een goed idee. Dat toestel filtert waterdamp uit de lucht waardoor de relatieve luchtvochtigheid daalt. Zo zal de muur eveneens sneller kunnen drogen.

Ligt opstijgend vocht aan de grond van het probleem, dan moet je altijd een vochtexpert uitnodigen. Het is dan belangrijk om de precieze oorzaak van het vocht in de gepleisterde muur te achterhalen. Enkel dan kan een effectief behandelplan opgesteld worden. Vocht moet steeds op een professionele manier aangepakt worden om verdere schade te voorkomen. Half opgelapte werken zullen het vochtprobleem enkel verdoezelen, totdat het noodlot helemaal toeslaat.

Aquatec bestrijdt vocht in gepleisterde muren

Heeft je pleisterwerk te kampen met vocht? Of heeft je woning last van een ander vochtprobleem? Bij Aquatec kan je rekenen op experts met jarenlange ervaring en expertise. We komen graag bij je langs voor een uitvoerige vochtdiagnose. Eenmaal we de oorzaak van het vocht vastgesteld hebben, kunnen we een gericht plan opstellen om het vocht te verjagen. Contacteer ons voor meer informatie en een afspraak.

Benieuwd naar meer informatie? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend plaatsbezoek en offerte.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder