Blog

De kosten van vochtbestrijding en hoe deze te beperken

vochtige muur aanpakken
Tips / Vochtige muren

De kosten van vochtbestrijding en hoe deze te beperken

Vocht in huis is geen goed nieuws. Het kan schade aanrichten aan je woning en een ongezond leefklimaat creëren. Vochtbestrijding is dan aan de orde. Maar hoeveel bedraagt de kost van vochtbestrijding? Welk budget moet je voorzien? En hoe kan je de kosten van vochtbestrijding tot een minimum beperken.

De prijs van vochtbestrijding hangt van heel wat factoren af

Hoeveel je betaalt voor vochtbestrijding, is moeilijk te veralgemenen. Elk vochtprobleem is anders en vraagt dan ook om een andere oplossing. Opstijgend vocht wordt bestreden met muurinjecties, doorslaand vocht met hydrofuges en in de kelder gebruiken we nog andere technieken. Verder bepaalt ook de aard en ernst van het vochtprobleem de kostprijs. Aan elke behandeling hangt een ander prijskaartje. Doorgaans geldt dat hoe sneller je erbij bent, hoe minder groot het vochtprobleem is en hoe lager de prijs voor vochtbestrijding zal zijn.

Prijs van muurinjecties voor vochtbestrijding

Muurinjecties zijn de heilige graal voor opstijgend vocht. Ze zijn doeltreffend, populair en relatief goedkoop. Opstijgend vocht ontstaat wanneer grondwater in contact komt met de bakstenen van je woning. Het water baant zich langzaam maar zeker een weg naar boven tot er vochtplekken ontstaan. Dat vocht kunnen we bestrijden door gaten in de muur te boren en die op te vullen met een waterdicht middel. Eenmaal die stof uitgehard is, kan vocht niet langer naar boven en zijn je muren gered. Je betaalt ongeveer 800 tot 1500 euro voor een muurinjectie.

Prijs van hydrofuge voor vochtbestrijding

Liggen barsten in de gevel aan de bron van het vocht in huis? Dan moet de gevel eerst hersteld en vervolgens gehydrofobeerd worden. Onze experts brengen dan een waterdichte vloeistof aan op de gevel die regen voor eens en voor altijd buiten houdt. Je betaalt daarvoor ongeveer 15 euro per vierkante meter, excl. herstellings- en reinigingskosten.

Prijs van kelderbekuiping voor vochtbestrijding

Bij vochtproblemen in de kelder waar een muurinjectie niet volstaat, schakelen we doorgaans over op een kelderbekuiping. Daarbij brengen we verschillende lagen waterdicht cement aan op de oude muren. Zo houden we het vocht buiten en kan je de kelder terug gebruiken. De prijs voor een kelderbekuiping bedraagt minstens 3500 euro en kan oplopen naargelang de ernst van het vochtprobleem en de grootte van de kelder.

Staat er vaak water in de kelder door een hoge grondwaterdruk? Dan is een kelderdrainage mogelijk aangewezen. Die is iets duurder dan een kelderbekuiping.

Bij vochtbestrijding horen ook reiniging en reparaties

Helaas is vochtbestrijding zo goed als altijd meer dan een muurinjectie of een hydrofuge alleen. Vocht brengt schade aan en die schade moet dus ook aangepakt worden. Verder nemen vochtbehandelingen ook flink wat tijd en beslag en ze moeten goed voorbereid worden.

In de praktijk betekent dat dat we de getroffen muur eerst grondig zullen moeten schoonmaken. Zo kunnen we het vocht heel precies aanpakken en zien we hoever het vochtprobleem zich verspreid heeft door je woning. Bij problemen aan de gevel zullen we ook kapotte bakstenen en voegen moeten herstellen, mossen verwijderen en scheurtjes opvullen. Enkel zo is een hydrofuge efficiënt.

Bij vocht komt vaak schimmel kijken. Ook die vervelende gasten moeten bestreden worden, net als eventuele muurzouten.

Tips om de kosten van vochtbestrijding te beperken

De beste manier om kosten van vochtbestrijding te beperken is door zelf vooraf de gevel of de ruimte te reinigen. Zo moet dat niet meer gebeuren en bespaar je kosten. Wil je de gevel reinigen ter voorbereiding van een hydrofuge, let dan wel op met een hogedrukreiniger.

Die kan soms meer schade aanbrengen dan goed doen. Indien het vochtprobleem zich in de kelder bevindt, kan je eventuele plassen wegdweilen en de kelder zo droog mogelijk maken. Dan moeten de vochtexperten dat niet meer doen. Bij muurinjecties moet de pleister meestal verwijderd worden. Bespreek vooraf met de vochtexpert of je dat werkje voor je eigen rekening kan nemen.

Verder laat je de werken vooral aan de experten over om extra kosten te vermijden. Slecht uitgevoerde muurinjecties of in elkaar geflanste kelderbekuipingen leiden na verloop van tijd enkel maar tot grotere vochtproblemen. Een expert weet hoe het vocht effectief verwijderd kan worden zodat je over enkele jaren niet nogmaals aan vochtbestrijding moet denken.

Vraag een offerte aan voor een precieze prijs voor vochtbestrijding

Er zijn heel wat verschillende factoren die de prijs van vochtbestrijding beïnvloeden. Enkel een offerte van een vochtbestrijder kan een precies bedrag op vochtbestrijding plakken. Zoals je hebt kunnen lezen hangt er een heel andere prijs aan een muurinjectie en aan een kelderdrainage. Verder is elke woning anders en moeten er mogelijk flink wat voorbereidende werken gebeuren.

Tip: de Mijn VerbouwPremie dekt sommige kosten voor vochtbestrijding

Afsluiten doen we met een gouden tip. Je kan namelijk de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor bepaalde werken die met vochtbestrijding te maken hebben. Zo vallen muurinjecties tegen opstijgend vocht bijvoorbeeld onder de premie. Ook de behandeling van ondergrondse muren, het behandelen van huis- en kelderzwammen door vocht en het herbepleisteren van muren werden in de premie opgenomen. Je vraagt de Mijn VerbouwPremie online aan en krijgt maximaal de helft van de factuur terugbetaald.

Aquatec is een expert in vochtbestrijding

Heeft je woning te kampen met vocht? Dan schiet je beter zo snel mogelijk in actie. Bij Aquatec kan je rekenen op experts met jarenlange ervaring en expertise. We komen graag bij je langs voor een uitvoerige vochtdiagnose. Eenmaal we de oorzaak van het vocht vastgesteld hebben, kunnen we een gericht plan opstellen om het vocht te verjagen en een nauwkeurige offerte voorleggen. Contacteer ons voor meer informatie en een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder