Blog

Kelderdrainage: soorten; werkwijze en gratis advies

Overige vochtproblemen

Kelderdrainage: soorten; werkwijze en gratis advies

Veel woningen krijgen te maken met een vochtige kelder. Deze vochtprob犀利士
lemen verschillen van kelder tot kelder. In sommige kelders is het vochtprobleem namelijk zo groot, dat het vocht moet worden afgevoerd met professionele apparatuur. Wanneer er veel vocht aanwezig is in een kelder, loont het al snel de moeite om een kelderdrainage uit te voeren. Wat is dit precies en voor wie is een goede kelderdrainage interessant? U leest het in dit artikel.

Soorten kelderdrainage

Grote hoeveelheden vocht in de kelder, kunnen het best worden afgevoerd met een drainagesysteem. Er zijn verschillende soorten drainagesystemen die kunnen ingezet worden, afhankelijk van de situatie. Veel voorkomende soorten drainage zijn: de vloerdrainage, de randdrainage en de wanddrainage.

Vloerdrainage

Een vloerdrainage wordt gebruikt wanneer het vocht in de vloer van de kelder zit en naar boven komt. Dit komt vaak voor bij kelders die last hebben van de hoge druk van het grondwater. De vloer van de kelder wordt dan met stroken met een noppenmembraan ingelegd. Deze stroken worden zo geplaatst dat ze het water naar een bepaald punt kunnen leiden, bijvoorbeeld naar een put. In deze put wordt een waterpomp geplaatst, die ervoor zorgt dat het water via een afvoerkanaal kan worden afgepompt.

Het mooie van dit systeem is dat het altijd kan blijven werken. De pomp is vaak voorzien van een sensor, die zo het water automatisch afvoert. Boven het noppenmembraan kan gemakkelijk een nieuwe vloer gelegd worden, die vervolgens netjes droog blijft, omdat het onderliggende drainagesysteem zijn werk doet.

Wanddrainage

Een wanddrainage is nodig wanneer de wanden erg vochtig zijn en niet met een bekuiping kunnen worden droog gemaakt. Net zoals bij de vloerdrainage wordt hier gebruik gemaakt van een noppenmembraan dat het water wegleidt. Dit gebeurt via de vloer, waardoor ook de vloer moet voorzien worden van een drainagesysteem. Eens dit allemaal gedaan is, mag het resultaat er wezen: geen natte plekken meer op de wanden of vloeren.

Randdrainage

Wanneer het water niet op de vloer zit, maar vooral bij de naden van de betonnen keldervloer en de muren, wordt een randdrainage aangeraden. Vaak is er in deze situatie sprake van een betonnenvloer en een bakstenenmuur. Het grondwater kan niet door het dikke beton heen, maar kan wel via de naden bij de overgang van beton naar baksteen naar boven kruipen.

Om dit probleem te verhelpen, wordt een goot gemaakt langs de randen waardoor het water naar een verzamelput kan worden geleid. Ook hier wordt vervolgens met een pomp gewerkt die het water verder afvoert, zodat de kelder droog blijft.

Vertrouw op een expert

Denk niet te licht over een drainage. Het is namelijk van groots belang dat een drainagesysteem juist wordt aangelegd zodat het systeem duurzaam en goed kan functioneren. Daarom raden we aan om dit werk over te laten aan een professional.

Bij Aquatec zijn we gespecialiseerd in het bestrijden van vocht. Ook het aanleggen van duurzame drainagesystemen behoort tot onze expertise. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vandaag contact op met Aquatec of plan direct een afspraak in. Wij hebben uw kelder binnen een oogwenk weer vochtvrij!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder