Blog

Hoe een waterlek opsporen?

Overige vochtproblemen

Hoe een waterlek opsporen?

Hoe vreemd het ook mag klinken; een waterlekkage in je woning kan soms jarenlang verborgen blijven. Niet elk lek gaat gepaard met grote hoeveelheden stromend water. Heb je bijvoorbeeld last van vochtige muren en vocht- of schimmelplekken? Of is je pand verzakt? Dan is het mogelijk dat er ergens in het pand een waterlek is. Ook plotselinge schommelingen in de hoeveelheden verbruikt water op je factuur kunnen hierop duiden.

Een waterlek kan ontzettend klein zijn en niettemin erg veel schade aanrichten, zelfs indien het lek slechts enkele millimeters groot is. Het opsporen van een waterlek varieert van eenvoudig tot ingewikkeld, afhankelijk van de oorzaak en bron van het lek.

Controleer de zichtbare leidingen

Vermoed je dat er een waterlek is? Dan kan je eerst zelf een aantal stappen ondernemen om een eventueel lek op te sporen. Om te beginnen kan je alle zichtbare leidingen aan een controle onderwerpen. Ga met name goed na of je hierbij vocht, kalksporen of roest tegenkomt. Hiervoor kan je met een stukje keukenpapier langs alle leidingen gaan.

Heb je vloerverwarming en vermoed je dat dit misschien de bron van een lekkage zou kunnen zijn, dan kan je dezelfde methode toepassen op de plek van de groepenverdeling van de vloerverwarming. Let ook hier op sporen van vocht, kalk en roest. Kom je leksporen tegen, dan kan je voorzichtig proberen om met een tang of sleutel de aansluitpunten van de leidingen aan te draaien. Controleer vervolgens dagelijks of de sporen van lekkage verminderen.

Waterlek onvindbaar?

Blijf je sporen van lekkage vinden zelfs nadat je bovenstaande methode toepast, of kan je het waterlek zelf niet vinden omdat de lekkage verscholen is? Schakel dan een vakman in. De kosten hiervoor worden vaak gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Tegenwoordig moet je overigens ook niet meer bang zijn dat er hele stukken moeten worden uitgehakt. De methodes waarmee een waterlek kan worden opgespoord zijn gelukkig sterk geëvolueerd en gemoderniseerd. Zo worden lekkages opgespoord door middel van warmtebeeld- of infraroodtechnologie. Hierbij worden grote oppervlakten gescand. Kleurverschillen in het beeld kunnen duiden op een lek. Omdat de exacte plek van de lekkage op deze wijze kan worden gevonden, wordt de schade tot een minimum beperkt.

Andere methoden omvatten onder meer het meten van de relatieve vochtigheid in muren en materialen (hygrometrie). De plek van de lekkage zal dan naar voren komen door een hogere vochtigheidsgraad. Akoestiek en elektro-akoestiek is een methode waarbij men op zoek gaat naar een lek door het opsporen van het lekgeluid in verborgen leidingen, dan wel ondergrondse of ingebouwde leidingen. Het geluid van de waterstroom is in dit geval afwijkend op de bewuste plek. verder kan een lek ook opgespoord worden met een sonde, waarbij videobeelden worden vastgelegd. Zo neemt men een kijkje in de leidingen zonder al te invasieve maatregelen.

Doe beroep op een expert

Heb je last van vochtige muren of verschijnen er schimmelplekken en vermoed je dat een waterle de oorzaak kan zijn? Twijfel je over de wijze waarop je te werk moet gaan? Dan is het altijd verstandig een expert in te schakelen. Door zelf aan de slag te gaan zonder de nodige expertise kan je in bepaalde gevallen meer schade aanrichten dan voorheen het geval was.
Neem contact op met Aquatec of plan meteen een afspraak in.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder