Blog

Hoe schimmels voorkomen en verwijderen

Condens & schimmels

Hoe schimmels voorkomen en verwijderen

Niets is zo fijn als te vertoeven in een pas gerenoveerd of spiksplinternieuw huis. Alle muren stralend proper, en alles in perfecte staat… Jammer genoeg blijft niets nieuw, en langzaam maar zeker doen de tijd en verschillende omgevingsfactoren hun werk. Zo kunnen er na zekere tijd door vochtproblemen schimmelplekken ontstaan. Vooral vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken zijn erg kwetsbaar voor schimmelvorming. Maar schimmel kan zich ook ontwikkelen op andere plaatsen, doordat er bijvoorbeeld vocht naar binnen dringt van buitenaf. Ook kan een gebrekkige ventilatie de boosdoener zijn. Hierdoor kan eventueel vocht de ruimte niet goed verlaten.
Schimmelplekken zijn overigens niet alleen visueel onaantrekkelijk; ze kunnen ook zeer schadelijk zijn voor uw gezondheid.
Ontdekt u schimmelplekken in huis? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen!

Hoe schimmel verwijderen?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar mocht u reeds enkele, kleinere schimmelplekken hebben gevonden, dan kan u alvast een aantal stappen ondernemen om dit te verhelpen.
Allereerst is het belangrijk om de schimmel weg te poetsen. Dit kan op verschillende manieren. Gebruik echter nooit alleen een borsteltje. Hierdoor komen er schimmeldeeltjes in de lucht die u vervolgens dreigt in te ademen.
De meest doeltreffende methode om kleinere schimmelplekken te verwijderen is met een schimmelverwijderaar, waarmee u de schimmel weg kan schrobben. Draag tijdens het verwijderen voor de zekerheid een mondmaskertje en gebruik handschoenen.

Wilt u liever iets minder milieubelastend te werk gaan, dan kunt u overwegen om een sopje te maken van soda of bleekmiddel en water om de schimmel weg te wassen. Kijk op de verpakking van het desbetreffende product voor de juiste verhouding en hoeveelheden.

Schimmel voorkomen

Nadat u de schimmel verwijderd heeft, is het belangrijk om te voorkomen dat er nieuwe schimmelplekken ontstaan. Enkele handige tips:

  • Zorg altijd voor voldoende ventilatie. In uw badkamer kunt u bijvoorbeeld een mechanisch ventilatiesysteem installeren. Meestal werkt dit synchroon met de lichtschakelaar. Dergelijk ventilatiesysteem zorgt ervoor dat er altijd schone lucht door de ruimte stroomt. Is de installatie van een ventilatiesysteem niet mogelijk, zet dan, nadat u gebruik gemaakt hebt van een “natte ruimte” een raam open, zodat de vochtigheid uit de ruimte kan ontsnappen.
  • Maak sanitair na elk gebruik goed schoon en droog. Hierdoor heeft schimmel al minder vocht voorhanden om zich verder te ontwikkelen.
  • In ruimten waar veel vocht aanwezig is, kunt u speciale schimmelwerende verf gebruiken. Deze verf maakt dat schimmels zich minder goed kunnen hechten aan de wanden en het plafond.

Roep de hulp in van een expert

Heeft uw woning last van erg veel of hardnekkige schimmel en zijn bovenstaande tips niet voldoende om het probleem op te lossen? Dan is het verstandig iemand in te schakelen met kennis van zaken. Vraag advies aan Aquatec.
Wij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van schimmels en komen graag bij u langs om de situatie te bekijken.
Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder