Blog

De nadelen van een vochtige kelder

Overige vochtproblemen

De nadelen van een vochtige kelder

Kelders zijn onderhevig aan vochtproblemen. Ze worden omgeven door vochtige ondergrond en worden amper verlucht, de perfecte omstandigheden voor vochtproblemen. En die vochtproblemen hebben grote gevolgen. Een vochtige kelder is schadelijk voor je gezondheid en voor de stabiliteit van de woning, veroorzaakt geurhinder en vermindert de waarde van je woning. Redenen genoeg dus om dat vocht snel aan te pakken.

Hoe ontstaat vocht in de kelder?

Vochtproblemen in de kelder kunnen verschillende oorzaken hebben. Optrekkend grondwater is een veelvoorkomend probleem. Water wordt dan door de poreuze materialen van de fundering of keldermuren omhoog gezogen. Eenmaal de bakstenen verzadigd zijn, verschijnen er vochtplekken en kan er zelfs water in de kelder komen te staan.

Een ander probleem is regenwaterinsijpeling, veroorzaakt door slechte afwatering. Water hoopt zich dan op aan de buitenkant van de keldermuren, bijvoorbeeld door defecte dakgoten of een afhellende tuin. Scheuren in de funderingen, ontstaan door temperatuurschommelingen, grondverzakkingen of structurele stress, hebben hetzelfde effect.

Daarnaast kan condensatie flink wat problemen veroorzaken. Condensatie ontstaat door gebrekkige ventilatie en isolatie. De waterdamp in de lucht kan niet ontsnappen en slaat neer op de koude keldermuren en het plafond. Er ontstaan zo vochtplekken die al snel schimmels met zich meebrengen.

vochtige kelder

De nadelen van een vochtige kelder

Schimmelproblemen in een vochtige kelder

Een vochtige kelder vormt de ideale voedingsbodem voor schimmelgroei, een van de meest verontrustende gevolgen van vochtproblemen. Schimmelsporen gedijen uitstekend op een vochtige keldermuur en kunnen zich razendsnel verspreiden. Dat levert niet alleen lelijke vlekken op, maar kan ook aanzienlijke gezondheidsrisico’s voor de bewoners met zich meebrengen. Schimmel kan leiden tot allergieën, ademhalingsproblemen en irritaties aan de luchtwegen.

Het bestrijden van schimmel in een vochtige kelder vereist niet alleen een reiniging aan de oppervlakte. Ook de onderliggende vochtbron moet aangepakt worden om te voorkomen dat de schimmels snel terugkomen.

Gevaar voor structurele problemen

Een vochtige kelder kan bovendien ernstige structurele problemen veroorzaken. Optrekkend vocht in de muren kan de fundering van de kelder beschadigen en de bakstenen in de keldermuren doen verzwakken. Dat leidt mogelijk tot structurele instabiliteit. Zo dringt bovendien nog meer water je woning binnen. Het tijdig identificeren en aanpakken van vochtproblemen in de kelder is daarom van essentieel belang.

Een vochtige kelder is een onbruikbare ruimte

Een vochtige kelder verandert vaak in een onbruikbare ruimte, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een kelder is een waardevolle opslagruimte, maar in een vochtige omgeving kan je weinig dingen bewaren. Door de kelder terug vochtvrij te maken, krijg je er een nieuwe kamer bij die je op allerhande manieren kan benutten.

Geurhinder

Vochtige kelders gaan ook vaak gepaard met onaangename geuren. Dat komt door de schimmelgroei en de ontbinding van organisch materiaal. Die vieze geurtjes zullen zich verder verspreiden naar andere delen van de woning. Een oncomfortabele leefomgeving is het gevolg. De geurhinder is moeilijk te elimineren zonder de onderliggende vochtproblemen aan te pakken. Effectieve ventilatie en vochtbestrijding zijn essentieel.

Waardevermindering

Tot slot kan een vochtige kelder ook een aanzienlijke waardevermindering voor de woning betekenen. Potentiële kopers worden afgeschrikt door de aanwezigheid van vochtproblemen. Ze zijn niet alleen bezorgd om de lelijke vochtplekken op de muren, maar ook om de werken die bij een vochtprobleem komen kijken. Een woning met een vochtige kelder ligt daardoor moeilijker op de markt en gaat onder de hamer voor een lagere prijs. Investeren in adequate vochtbestrijding is dus een investering op lange termijn.

Elke vochtige kelder is te behandelen

Gelukkig hebben we bij Aquatec voor elke vochtige kelder een oplossing. In de meeste gevallen zullen we een kelderbekuiping aanraden. We herstellen dan eerst eventuele barsten en scheuren om vervolgens als het ware een nieuwe kelderkuip binnenin je oude kelder te bouwen. Dat doen we door middel van verschillende lagen van een waterdicht cementmengsel, met daartussenin verschillende fixeerlagen. Eenmaal alles uitgedroogd is, heb je een nieuwe kelder die niet langer door vocht geteisterd wordt.

In gevallen waar er vaak waterplassen in de kelder staan, is een kelderdrainage mogelijk aan de orde. We installeren dan een pompsysteem met noppenmembranen dat het binnensijpelende water continu wegpompt. Dat hele systeem dekken we af met nieuwe keldermuren en een keldervloer zodat alles netjes weggestopt is.

Daarnaast is ventilatie van groot belang. Dankzij een mechanisch ventilatiesysteem kan je de overtollige waterdamp in de lucht afvoeren en zo een gezonde, droge omgeving creëren. Je voorkomt op die manier vochtplekken door condensatie en de bijhorende schimmelvorming.

Aquatec bestrijdt vochtige kelders in jouw omgeving

Er zijn vele soorten vochtproblemen in de kelder en elk probleem vereist een specifieke aanpak en een aparte behandeling. Het is daarom raadzaam om altijd professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat de vochtbestrijding correct wordt uitgevoerd en duurzame resultaten oplevert.

Neem vandaag nog contact op met de experten van Aquatec. We geven je graag meer advies en komen langs om de situatie onder de loep te nemen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder