Blog

De 4 meest gemaakte fouten bij kelderdichting

Overige vochtproblemen

De 4 meest gemaakte fouten bij kelderdichting

Het dichten van een kelder is een heel karwei. Jammer genoeg worden er nog dagelijks kelders gedicht op een foute manier. En dat leidt vroeg of laat tot alleen maar meer problemen. Zonde, want met de huidige moderne technieken is het dichten van een kelder heel goed te doen. Voorkom de meest gemaakte fouten, zodat u zonder veel moeite snel kunt genieten van een vochtvrije kelder.

1. Zelf de kelder dichten

Bij sommige huiseigenaren staat het dichten van een kelder op het to do-lijstje. Maar zelf een kelder dichten, is vragen om problemen. Om goed vocht te bestrijden in de kelder is het van belang om het probleem dat het vocht veroorzaakt goed te analyseren. Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een vochtige kelder en deze factoren hebben allemaal een andere behandelmethode nodig.

Wanneer een verkeerde diagnose wordt gesteld, is de kans groot dat het vocht binnen de kortste keren weer in uw kelder trekt. Laat het dichten van uw kelder daarom over aan een expert.

2. Kiezen voor de verkeerde ‘expert’

Hoewel we aanraden om uw kelderdichting door een expert te laten uitvoeren, is het uiteraard van belang om de juiste vakman in te zetten. Vraag gerust meerdere offertes op bij verschillende partijen, maar zorg er wel voor dat u geen appelen met peren vergelijkt. Sommige vochtbestrijders werken erg goedkoop, maar bieden niet de minste garantie of stellen geen duidelijke begin- en einddatum.

Een vochtige kelder kan een ernstig gevaar vormen voor de waarde van uw huis en uw gezondheid. Het is dus erg belangrijk dat dit probleem snel wordt opgelost. Kijk daarom altijd naar een partij die u duidelijk kan vertellen wanneer de werken uitgevoerd zullen zijn, en garantie geeft op het geleverde werk.

3. Slechte ventilatie

Het is helaas een veelvoorkomende fout: huiseigenaren maken hun kelder vochtvrij, maar vergeten daarna de ventilatie. Zonder ventilatie kan er condensatie ontstaan, ook al is de kelder behandeld voor een vochtprobleem.

Bij onvoldoende verluchting, kan condensatievocht moeilijk naar buiten. Een goed functionerend ventilatiesysteem is dan ook een absolute must. Maar let op: te veel ventileren heeft een averechts effect. Ook voor het ventilatiesysteem raden we aan om een expert in te schakelen, die u alles kan uitleggen over een goede en efficënte ventilatie.

4. Geld laten liggen

Kelderdichting kost geld, maar als uw woning last heeft van een vochtige kelder of opstijgend vocht, dan kan u misschien beroep doen op een premie van de overheid. Zo is er de Vlaamse verbeteringspremie, die wordt toegekend aan huiseigenaren in het Vlaamse gewest die hun woning willen verbeteren omdat deze niet meer aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet. Er zijn verschillende voorwaarden verbonden aan de Vlaamse verbeteringspremie. U vindt op deze blog over premies vochtbestrijding meer informatie over deze premie.

Daarnaast is het mogelijk om, onder strikte voorwaarden, aanspraak te maken op de Vlaamse renovatiepremie. Als er een premie wordt toegekend, dan kan 20 tot 30% van de kostprijs worden vergoed, met een totale maximale premie van 10.000 euro.

Het is misschien allemaal wat opzoekwerk, maar als u in aanmerking komt voor één van deze premies, dan is de kostprijs voor een professionele kelderdichting ineens heel wat later. En dat maakt het nog meer de moeite waard om meteen een expert in te schakelen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder