Blog

Kosten van opstijgend vocht

Vochtige muren

Kosten van opstijgend vocht

Opstijgend vocht, het is een hardnekkig probleem waar veel huiseigenaren van oude woningen mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelmethodes voor opstijgend vocht.
Maar wat kost zo’n behandeling nu precies en met welke kosten moet u allemaal rekening houden?

Opstijgend vocht is een probleem dat we vooral zien bij oudere huizen en constructies die niet goed gebouwd zijn. Bij oudere huizen, vooral de huizen zonder waterkering, ontstaat optrekkend vocht ter hoogte van het grondniveau. Omdat er geen waterkering is voorzien, trekt het grondvocht de muren in. Daarom ontstaat opstijgend vocht vaak in de kelder.

Ernst van het probleem van opstijgend vocht

Het is op voorhand niet mogelijk om aan te geven hoe hardnekkig het probleem van het opstijgend vocht precies is. Dit verschilt namelijk per huis. Een woning met meer poreuze materialen en een flinke hoeveelheid grondwater, vereist een andere behandeling dan een huis met dikkere materialen en nieuwere muren.

Het nadeel van het ontbreken van een waterkering, is dat de muren heel veel vocht opnemen. Per kubieke meter metselwerk kan er zo een 300 liter water worden opgenomen, een flinke hoeveelheid met verregaande gevolgen. Opstijgend vocht kan hierdoor zelfs schade aanbrengen aan de structuur van de woning.

Behandelingen opstijgend vocht

Afhankelijk van de ernst van het probleem en de staat van de muren, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. De meest gebruikte methode om opstijgend vocht te stoppen, is door muren te injecteren met een vochtwerend product.
Dit is een simpele behandeling waar vochtwerende gel of een ander product in de muur wordt gespoten. Ondanks de eenvoud is het wel een zeer precies werk dat goed moet gebeuren. Het is daarom aan te raden om dit door een expert te laten doen. De kosten verschillen per oppervlak, en worden berekend per lopende meter.

Onderkappen van muren

Een andere manier is het onderkappen van muren. Bij deze methode wordt gewerkt met horizontale sleuven in het metselwerk. Deze sleuven worden gefreesd. Hierdoor wordt het gebouw een stukje opgetild, en in de vrijgekomen ruimte wordt dan alsnog een vochtkering aangebracht.

Het onderkappen van een woning is een intensieve klus, maar wel zeer effectief. Ook hier is het aan te raden om dit te laten doen door een specialist op het gebied van vochtbestrijding.

Herbepleistering van de muur

Een vochtbestrijdingsexpert kan u advies geven of het nodig is om de muren opnieuw te bepleisteren. Opstijgend vocht dat al langer in de woning zit, kan resulteren in zoutvorming in de muren en op de pleisterlaag. Dat is vervelend, omdat zout vocht kan aantrekken uit de omgevingsruimte waardoor het effect van optrekkend vocht verergerd wordt.

Met een behandeling van de muur worden deze zouten zo goed mogelijk verwijderd of ingesloten. Hierdoor trekken de muren geen of veel minder vocht aan, waardoor je een effectieve bescherming tegen ander vocht inbouwt.

Vraag een offerte aan

Heeft u een vochtprobleem en bent u op zoek naar een goede kostenindicatie?
Vraag dan een offerte aan bij Aquatec. Wij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van vocht en komen graag bij u langs om de situatie te bekijken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder