Blog

Hoe muren behandelen tegen opstijgend vocht?

Overige vochtproblemen

Hoe muren behandelen tegen opstijgend vocht?

Het is een probleem waar veel bestaande woningen last van hebben: opstijgend vocht in de muren. Maar wat betekent opstijgend vocht precies, wat kan je eraan doen en hoe te behandelen? In dit artikel leggen we dat graag uit.

Hoewel opstijgend vocht in de muren ook bij nieuwbouwwoningen kan ontstaan, komt het het meest voor bij oudere woningen. Een muf ruikende kelder, wat vocht op de muren en misschien wel schimmels. Het zijn allemaal tekenen van opstijgend vocht, dit efficiënt behandelen is de boodschap.

Opstijgend vocht bij oudere huizen

In veel oudere huizen is nooit gewerkt met vochtwerende membramen in de muren. En mochten deze vochtkerende membramen toch aanwezig zijn, dan is de kans grot dat ze niet helemaal goed werden aangebracht. Hierdoor kan opstijgend vocht ontstaan. Dit opstijgend vocht gaat op de muren zitten en indien het probleem lang aanhoudt, kan het ook doorsijpelen naar de fundering.

Optrekkend vocht is een serieuze zaak, omdat het niet alleen een negatief effect heeft op het woonklimaat en de gezondheid van de bewoners, maar ook op de waarde van het huis, zeker als het vocht doortrekt tot in de fundering, laat het niet aanslepen maar behandel dit optrekken vocht snel.

Opstijgend vocht verhelpen?

Veel huiseigenaren zien optrekkend vocht het liefst zo snel mogelijk verholpen. Groot gelijk! Alleen wordt er dan soms gekozen voor een snelle en gemakkelijke oplossing. Voor een goed resultaat is het echter van belang om eerst een goede diagnose te laten stellen om het opstijgend vocht te behandelen.

Het identificeren en lokaliseren van het probleem is erg belangrijk en de basis voor een goede oplossing. Er zijn namelijk verschillende oorzaken van opstijgend vocht en voor ieder probleem is een eigen oplossing. Maak dus niet de fout om direct met vochtwerende middelen aan de slag te gaan, maar laat een goede diagnose stellen.

Oplossingen om opstijgend vocht te behandelen

Zodra het probleem is gelokaliseerd en een goede diagnose is gesteld, kan er worden gewerkt aan een concrete oplossing of behandeling. Afhankelijk van de diagnose, kunnen er verschillende middelen worden ingezet om het opstijgend vocht te behandelen.

Een eerste mogelijkheid is het plaatsen van een dichtingsmembraam. De manier van plaatsing hangt af van het gebruikte materiaal. Bij een soepel folie wordt bijvoorbeeld het waterdichte membraam over de volledige dikte en lengte van de muur geplaatst. Dit gebeurt in stroken van 1 meter. Hierna wordt de sleuf dichtgemaakt, bijvoorbeeld met snelhardende mortel of nieuwe bakstenen.

Wordt gewerkt met stijve of halfstijve schermen? Dan wordt er met een zaag gewerkt. De sleuf wordt uitgezaagd en er wordt direct een vochtscherm geplaatst. De sleuf wordt dan direct weer dichtgemaakt met een mortel.

Vochtwerende producten injecteren

Een tweede optie is het injecteren van vochtwerende producten. Met poriënvullende producten wordt een muur vochtdicht gemaakt. Ook voor deze methode zijn verschillende behandelprocedures en producten beschikbaar. Over het algemeen geldt dat het injecteren van vochtwerende producten in de meeste gevallen de gemakkelijkste en meest doeltreffende methode is om dit te behandelen.

Evacuatie van vocht

Het gebruik van injectiemiddelen of het plaatsen van een dichtingsmembraam, zijn de meest voorkomende manieren om vochtproblemen te verhelpen. Maar het is ook een mogelijkheid om het vocht te evacueren. Hierbij wordt het vocht niet geblokkeerd, maar juist versneld uit het huis gewerkt. Dit is dus een minder permanente behandeling of oplossing.

Heeft uw woning last van opstijgend vocht?
Vraag advies aan Aquatec. Wij zijn gespecialiseerd in het bestrijden van vocht en komen graag bij u langs om de situatie te bekijken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder