Blog

Hoe condensatie in dubbel glas voorkomen?

2525_5eb3afdd8e8ce
Condens & schimmels

Hoe condensatie in dubbel glas voorkomen?

De meeste ramen van onze huizen zijn vandaag uitgerust met dubbel glas of al een nieuwere generatie van hoogrendementsglas. Het zijn slechts de oudere woningen die nog enkel glas hebben. Die evolutie is er vooral gekomen doordat we energiezuiniger zijn gaan bouwen en renoveren. Met dubbel glas hou je de warmte in de winter immers veel beter binnen.

Verder is dubbel glas ook luchtdicht, zodat er ook een betere akoestische isolatie is. Dat helpt vooral om omgevingslawaai buiten te houden wanneer je aan een drukke weg woont.

Door de luchtledige eigenschappen is er echter ook een probleem met dubbel glas: er kan in sommige gevallen damp tussen komen waardoor er condens ontstaat tussen de lagen beglazing.

Heb je last van condensatie op je dubbele beglazing? In dit artikel lees je hoe dat komt en hoe je dat kan voorkomen.

Hoe ontstaat condensatie op de ramen?

Condensatie op vensters met dubbele beglazing is heeft eigenlijk twee belangrijke oorzaken. Enerzijds heeft het te maken met de isolatie van de woning en anderzijds met de verluchting.

Wanneer je de juiste oorzaak van condensatie weet te bepalen, zul je ook kunnen achterhalen op welke manier je de condens in je dubbel glas kunt verwijderen en voorkomen in de toekomst.

In principe kan condensatie zich minder goed vormen wanneer je dubbel glas goed is afgedicht. Het probleem zal dus het meest voorkomen bij dubbele beglazing die:

  • bij de opbouw niet goed is afgedicht
  • of al wat aan het afslijten is
  • of waar schade is aan het glas of de dichting (glasbreuk of scheuren)

Nu, afdichting is één ding. Het is vrij moeilijk om de beglazing na verloop van tijd 100% luchtledig te houden. Daarom kan je beter kijken naar wat de condensatieproblemen echt veroorzaakt.

Condens kan optreden wanneer je een temperatuursverhoging hebt in combinatie met een te hoge vochtigheidsgraad. Wanneer dat vocht uit de lucht in contact komt met een kouder element, in dit geval het glas, zal de dichting het moeilijker krijgen om goed te werken.

Daardoor krijg je vorming van damp, die dan terug omzet in waterbelletjes of condensatie wanneer de temperatuur weer daalt. Daarom zie je het fenomeen vooral in de wintermaanden of in de ochtend wanneer een warme dag werd gevolgd door een koude nacht.

» Condensatieproblemen in je woning?Contacteer ons, we geven vrijblijvend advies

Mogelijke gevolgen van condensatie op dubbel glas

Het zijn dus vooral de vensters die vatbaar zijn voor condensatie. Het is ook belangrijk om de problemen snel aan te pakken om erger te voorkomen. Langdurige condensatie kan leiden tot volgende vochtproblemen:

  • beperkt zicht door de ramen omdat de waterbellen blijven hangen en/of aandampen
  • minder inval van zonlicht
  • vorming van huiszwam of schimmels bij langdurig aanhouden van het probleem

Maak werk van een goede ventilatie tegen condensatieproblemen

Een goede verluchting in huis houdt de vochtigheid laag. De luchtvochtigheid kan oplopen door waterdamp die in de vochtige ruimtes zoals de badkamer of de wasplaats ontstaan, maar ook door planten en huisdieren in de woning en de aanwezigheid van gezinsleden.

De ideale luchtvochtigheid in de woning bedraagt tussen de 40 en de 60 procent. Dat kan je op de voet volgen met een eenvoudige hygrometer.

Als de luchtvochtigheid te hoog is, en het zogenaamde dauwpunt wordt bereikt waardoor condensatie kan optreden, moet je ventileren. Afhankelijk van je woning kan de installatie van een ventilatiesysteem noodzakelijk zijn.

Soms volstaat het ook dat je regelmatiger de vensters een tijdje openzet of wat ventilatieroosters voorziet. Verder kan een degelijke airco ook soelaas brengen om de vochtbalans in je woning te herstellen.

Condensatieproblemen? Vraag een gratis vochtanalyse door Aquatec

Aquatec Vochtbestrijding helpt je graag in het oplossen van condensatie of andere vochtproblemen. Contacteer ons gerust voor een gratis vochtanalyse door een van onze experts.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder