Blog

Vochtproblemen voorkomen tijdens de bouw van een huis

2531_5eb3afddc8439
Overige vochtproblemen

Vochtproblemen voorkomen tijdens de bouw van een huis

Wanneer u geheel zelf een huis gaat bouwen, dan kunt u tijdens de bouw al diverse maatregelen nemen om toekomstige vochtproblemen te voorkomen. Natuurlijk dient u allereerst het gehele pand goed uit te laten drogen, voor u uw intrek neemt. Houdt er rekening mee dat dit op natuurlijke wijze enkele maanden tot zelfs een jaar kan duren, maar met een bouwdroger kan u met opdroging wel een flink stuk sneller laten gaan.

Maar bouwvocht is niet het enige vocht waar u maatregelen voor kunt treffen. Ook vochtproblemen die in de toekomst kunnen ontstaan, kunnen preventief aangepakt worden door slim in te spelen op bepaalde factoren tijdens de bouw. In dit artikel volgen enkele tips, die vochtproblemen voorkomen tijdens de bouw van een huis.

Vocht tijdens de bouw van een huis vermijden: de fundering

Om bij het begin te beginnen: tijdens het plaatsen van de fundering zijn er al zaken waar u op kunt letten. De directe omgeving en grondkwaliteit heeft namelijk veel invloed op de vochtigheidsgraad van uw huis. Bijvoorbeeld wanneer uw huis zich dicht bij een ondergrondse waterbron bevindt, of bij een sloot of gracht.

Veel vochtproblemen, zoals opstijgend vocht, kunnen al bij de fundering beginnen. Deze is immers omringd door grondvocht en daardoor gevoelig voor vocht. Daarom is het van groot belang een fundering goed te laten impregneren, dit vormt een waterafstotende laag die het materiaal van uw fundering beschermt tegen binnendringend vocht. Laat u goed adviseren door een expert, met betrekking tot welke middelen hiervoor geschikt zijn.

» Vochtproblemen in huis voorkomen?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

 

Ook de kelder vormt een risico op vochtproblemen

Net als de fundering is een kelderruimte ook zeer sensitief voor vocht. Een kelder beschikt vaak niet over ramen of deuren, dus zult u er een ventilatiesysteem moeten installeren als u vocht en schimmels in de toekomst wilt voorkomen. Ook is het raadzaam na te denken over de juiste materialen voor een kelder en een methode die water buiten de deur houdt, zoals kelderdichting.

Aandacht besteden aan de natte ruimten

Hoger in uw woning zult u de ruimten bouwen, waarin veel met water en vocht wordt gedaan. Zoals de badkamer, keuken en eventuele wasruimte. Zorg ervoor dat al deze ruimten voorzien zijn van voldoende ventilatiemogelijkheden, om condensatieproblemen te vermijden wanneer de luchtvochtigheid hoog is.

Daarnaast is het raadzaam om vochtwerende verf te overwegen op deze plekken. Vooral badkamers lijden na enkele jaren gebruik onder schimmelgroei, doordat er continu vocht in de lucht aanwezig is die blijft circuleren. Vochtwerende verf in combinatie met ventilatie is de ideale oplossing tegen vochtproblemen in deze ruimten.

Isolatie gaat altijd samen met ventilatie

De meeste nieuwbouwwoningen worden goed geïsoleerd gebouwd en opgeleverd. Dit heeft echter tot gevolg, dat de woning echt hermetisch afgesloten is in de winter wanneer alle ramen dicht zijn. Ventilatie is een must, investeer daarom zeker in een goed mechanisch systeem dat het klimaat in uw woning te allen tijde op een gezond peil zal houden.

Aquatec Vochtbestrijding kan u voor, tijdens én na de bouw uitstekend adviseren op elk gebied. Wij kijken samen met u naar de indeling van uw woning en zullen u graag voorzien van tips en methoden, die uw huis nu en in de toekomst vochtvrij houden. Ook ventilatie kunnen wij voor u op maat installeren, zodat u kunt genieten van een schoon en droog binnenklimaat.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder