Blog

Verbouwen of renoveren? Ventilatie is verplicht!

airco en ventilatie
Overige vochtproblemen

Verbouwen of renoveren? Ventilatie is verplicht!

Verbouwen of renoveren? Ventilatie is verplicht!

Gaat u binnenkort zaken aan uw woning aanpassen of renoveren? Dan kan het zijn dat u met aanvullende eisen te maken krijgt met betrekking tot de verplichting van ventilatiemogelijkheden in uw huis. De energie eisen voor nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd zullen worden zijn soms wat onduidelijk, daarom hebben wij voor u alle ins en outs op een rijtje gezet. Dan weet u in elk geval precies waar u aan toe bent wanneer u gaat verbouwen of renoveren.

Waarom wordt ventilatie als een vereiste gezien?

Steeds meer woningen worden vrijwel luchtdicht gebouwd, omdat de isolatiemogelijkheden tegenwoordig heel doeltreffend zijn. Dit is natuurlijk fantastisch voor de hoogte van uw energierekening, plus u heeft het in de winter erg behaaglijk in uw woning. Het nadeel is echter, dat u zonder ventilatiesysteem ook een stuk minder frisse lucht in huis heeft.

Dit is nadelig voor zowel uw gezondheid als uw woning, omdat de lucht minder goed gezuiverd wordt. Ook zal de relatieve luchtvochtigheid hierdoor stijgen. Dit kan weer leiden tot vervelende vochtproblemen, zoals condensatie binnenshuis. Duurt dit lang genoeg, dan zal dit ook weer schimmelvorming tot gevolg hebben. Kortom: allerlei zaken die u best vermijdt.

Wetgeving gerelateerd aan energie en ventilatie

De overheid heeft diverse zaken in de wet vastgelegd, die er toe dienen energieverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. In de zogeheten EPB (Energieprestatie Binnenklimaat) vindt u allerhande regelgeving op dit gebied. Dit omvat ook een stuk over ventilatie, omdat dit juist bij isolatie van onschatbare waarde is voor een gezond en leefbaar klimaat binnenshuis.

Wat zegt de wet precies over ventilatie in huis?

Conform de regelgeving in de EPB dient iedere woning te beschikken over voldoende ventilatiemogelijkheden om 3.6m³ lucht per vierkante meter af en aan te kunnen voeren. U mag dan wel geheel zelf bepalen met welk soort ventilatiesysteem u dit realiseert, dus het is theoretisch niet verplicht om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. In de praktijk is dit echter meestal wel noodzakelijk, om aan deze eis te kunnen voldoen.

Installeren van een ventilatiesysteem bij nieuwbouwwoningen

Bij het bouwen van nieuwbouwwoningen is het sinds 2006 al verplicht om deze te voorzien van afdoende ventilatieopties. Daarom worden alle nieuwbouwwoningen conform de regelgeving in de EPB tegenwoordig ook voorzien van een C of D ventilatiesysteem, geheel mechanisch dus. Is dit goed geïnstalleerd, dan verkrijgt de woning een ventilatieprestatiecertificaat.

Installeren van een ventilatiesysteem bij een renovatie van een bestaande woning

Indien u in een bestaande woning woont en een renovatie laat uitvoeren, dan gelden de volgende eisen:

  • Indien u ingrijpende energetische renovaties uit gaat voeren, dan bent u verplicht ook een volledig ventilatiesysteem te installeren. Dit zal meestal een C of D systeem betreffen.
  • Bij renovaties waarbij minder de nadruk ligt op isolatie en energiebehoud wordt gevraagd om minimaal afvoerkanalen en roosters te plaatsen in de ruimten waar u renoveert. Voor de ruimten waar u niets doet, gelden momenteel (nog) geen eisen.

Aquatec Vochtbestrijding installeert vakkundig elk denkbaar ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem is dus niet alleen wettelijk verplicht, maar eigenlijk ook noodzakelijk in elke woning waarin het leefklimaat op en gezond peil dient te blijven. Door voor automatische ventilatie te kiezen, ontneemt u uzelf een hoop zorgen en werk. De lucht wordt immers continu gezuiverd, waardoor u zich niet druk hoeft te maken over vochtproblemen en schimmels.

Wilt u meer weten? Neem snel contact op voor een vrijblijvende vochtanalyse en helder advies.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder