Blog

Vochtbestrijding: 5 veelgemaakte fouten

2529_5eb3afddb3fe3
Overige vochtproblemen

Vochtbestrijding: 5 veelgemaakte fouten

Wanneer u plotseling last heeft van vocht in huis, dan overweegt u allicht één en ander zelf aan te pakken. Sommige vochtproblemen lijken op het eerste gezicht simplistisch, maar de praktijk wijst veelal anders uit. U kunt zelfs het probleem verergeren door zelf te werk te gaan. Wij lichten in dit artikel vast 5 veelgemaakte fouten toe bij doe-het-zelf vochtbestrijding, zodat u daar in ieder geval voor behoed wordt.

Is het slim om vochtproblemen zelf te bestrijden?

Op het internet kunt u een grote variatie aan tips vinden, als het gaat om het zelf oplossen van een vochtprobleem. Van schimmel tot condens en opstijgend vocht: overal zijn wel trucjes voor. U dient er echter rekening mee te houden, dat een vochtprobleem vaak gecompliceerder kan zijn dan het op het eerste zicht lijkt.

U kunt bijvoorbeeld vochtplekken op de muur hebben en door middel van vochtwerende verf dit scenario te lijf gaan, maar daarmee heeft u de oorzaak nog niet aangepakt! Vochtplekken kunnen op een breed scala aan vochtproblemen duiden, die elk bepaalde eigen methode hebben om te bestrijden. Past u niet de precies juiste methode toe, dan zult u keer op keer met hetzelfde probleem worden geconfronteerd.

» Last van vochtproblemen?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

 

Welke fouten worden vaak gemaakt bij vochtbestrijding?

Wilt u toch zelf aan de slag gaan? Ontloop dan in ieder geval de volgende 5 fouten die vaak door doe-het-zelvers worden gemaakt.

1. Breng geen vochtwerende verf aan wanneer er reeds vocht in de muur zit

Zoals we net al hebben aangekaart: vochtwerende verf is een preventieve maatregel en werkt niet meer, indien u reeds vocht in uw muren heeft. Ook zal het bij condens niet afdoende werken, omdat de luchtvochtigheid in een ruimte continu hoog blijft. Sommige methoden bedekken alleen een vochtprobleem, maar rekenen hier niet mee af.

2. Injecteer eerst de muren tegen opstijgend vocht alvorens ze verder af te werken

Ook een toplaag op uw verf tegen opstijgend vocht, zal het probleem niet verhelpen. Soms kunt u lezen dat dit werkt, maar enkel muurinjectie kan als plaatselijke oplossing tegen opstijgend vocht helpen. Dit repareert de muur immers van binnenuit.

3. Isoleer uw woning niet te veel

Uw woning voorzien van te veel isolatie? U zou denken dat dat juist goed is. Maar het heeft een neveneffect wanneer u gaat overdrijven. Wat u dan creëert, is een geheel hermetisch afgesloten ruimte die op geen enkele wijze nog over circulerende lucht beschikt. Het leefklimaat zal hierdoor bijzonder ongezond worden en de relatieve luchtvochtigheid veel te hoog.

Dit kan al snel leiden tot condens en schimmels op de muren. Dit geldt ook voor goed geïsoleerde huizen waarbij in de winter alle ramen dicht worden gelaten. Zo komt er geen frisse lucht meer in uw huis binnen, hetgeen tot een veelvoud aan problemen leidt.

4. Zet geen isolatiepanelen tegen natte muren

Soms proberen mensen een natte muur met bepaalde isolatiepanelen te bedekken, in de hoop dat het vocht dan ook geïsoleerd zal zijn. Maar dit werkt averechts: door de isolatiematerialen kunt u koudebruggen creëren, die voor nog meer condens zorgen en een sterke afname in de kwaliteit van uw woning.

5. Ga niet aan de slag zonder vochtdiagnose

Zonder de diagnose van een expert te werk gaan zou eigenlijk meteen tip nummer één moeten zijn, want de diagnose is bijna het belangrijkste onderdeel van vochtbestrijding. Zonder een diagnose tast u in feite in het duister en de kans is groot, dat u geld uitgeeft aan iets dat niet zal werken.

Hoe zorgt u voor een 100% gegarandeerde oplossing tegen vocht?

Aquatec Vochtbestrijding kan voor u een geheel gratis en vrijblijvende vochtanalyse uitvoeren. Dit is een diepgaand onderzoek, dat alle vochtproblemen helder boven water brengt. Daarna kunnen wij u precies vertellen, welke methoden voor u het beste effect zullen hebben. Op deze manier bent u verzekerd van een juiste, efficiënte en correcte oplossing. Bel ons vandaag nog om die vochtanalyse in te plannen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder