Blog

Waterverzachter plaatsen: goed tegen lekkages?

lekkage
Tips

Waterverzachter plaatsen: goed tegen lekkages?

Zit er bij u veel kalk in het water, waardoor uw wasmachine of verwarmingsketel snel veroudert? Dan heeft u waarschijnlijk ‘hard water’.  Helpt een waterverzachter plaatsen ook tegen lekkages? Dat eest u hier.

Wat is hardheid van water?

Het water dat bij u uit de kraan loopt, bestaat niet alleen uit water, maar gaat altijd ook een aantal andere deeltjes bevatten. De samenstelling van die deeltjes gaat dan bepalen of het water bij u als hard of zacht beschouwd wordt.

Volgens Wikipedia: waterhardheid is een maat voor de hardheid van water en geeft de concentratie van metaal-ionen, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook bicarbonaten en sulfaten, in het water aan

Het is zo dat het meeste drinkwater calcium bevat dat bij verhitting neerslaat als calciumcarbonaat, ook wel kalk of kalkaanslag genoemd. Dat is helemaal niet slecht, maar afhankelijk van de hoeveelheid houdt u daar best rekening mee, want dat kan een invloed hebben op de levensduur van uw verwarmingsketel of hoe goed uw wasmachine of vaatwasser werkt. Een waterontharder of waterverzachter installeren, kan in sommige gevallen een groot verschil maken.

Helpt dat ook om lekkages te voorkomen?

Kalkresten blijven ook achter in uw waterleidingen. Afhankelijk van hoe hard het water bij u is, gaat die kalkafzetting sneller of trager. Op korte termijn merkt u daar niets van, maar na 15 of 20 jaar kan de kalk soms wel aanleiding geven tot verstoppingen of andere schade, waardoor lekkages ook kunnen optreden.

Vroeger hoorde u wel eens van loodgieters dat een waterontharder af te raden was, of toch best niet onmiddellijk werd geplaatst omdat de kalk een soort “beschermlaagje” in uw leidingen kon gaan vormen. Daar viel wat voor te zeggen bij de oude metalen leidingen, alleen zijn de buizen voor leidingen vandaag vooral van kunststof gemaakt, waardoor dat effect er niet meer is. Dat verhaal van het beschermlaagje op de leidingen is intussen dus zo goed als een fabeltje geworden.

Een waterverzachter plaatsen verlaagt hoe dan ook het kalkniveau, en sluit dus ook lekkages door die kalkafzetting voor langere tijd uit. Het is dus zeker goed voor uw leidingen.

Hoe controleert u de waterhardheid?

U kunt dat gemakkelijk zelf doen met teststrips, al is dat een eerder grove meting. Het voordeel is dat u zo meteen weet met wat voor soort water u te maken heeft. De exacte samenstelling heeft u niet nodig.

De uitdrukking van waterhardheid is niet echter helemaal uniform:

  • in België gebruiken we voornamelijk Franse hardheid (fH),
  • in Nederland is de Duitse hardheid (dH) eerder gebruikelijk,
  • en dan zijn er nog andere mogelijkheden.

De regel is alleszins hoger het getal, hoe meer deeltjes (vooral kalk) in het water zitten en dus hoe harder het water is.

Weetje: zeewater wordt als heel erg hard beschouwd, want er zit gemiddeld 6000 mg zout per liter in.

5 voordelen van een waterverzachter

Hard water is zeker niet altijd een probleem, maar u kunt een waterverzachter overwegen als u in de categorie van gemiddeld tot zeer hard water valt. Met zachter water profiteert u van de volgende vijf voordelen:

  • Het water van uw badkamer bevat voortaan veel minder kalk, wat u tijd en moeite bespaart op vlak van schoonmaken.
  • Minder kalk zorgt ook voor een beter-werkende verwarmingsketel en een lagere energiefactuur.
  • Ook andere huishoudelijke apparaten, zoals uw koffiezet of strijkijzer, zullen langer meegaan of toch zeker minder onderhoud vergen.
  • Aangezien hard water de werking van zeep vermindert, kunt u met zachter water de hoeveelheid zeep beperken bij uw vaatwasser, wasmachine en voor uzelf onder de douche.
  • Zacht water kan een aantal huidproblemen helpen beperken. Denk aan eczeem, uitslag en jeuk. De reden hiervoor is dat hard water de huid uitdroogt.

Hoe werkt een waterverzachter?

Waterverzachters zetten hard water om in zacht water via:

  • Ionenuitwisseling.
  • Omgekeerde osmose.
  • Elektromagnetisme.

Omgekeerde osmose is meer geschikt voor industriële toepassingen en de werking van elektromagnetisme is niet helemaal bewezen. Daarom bent u beter af met een waterontharder op basis van ionenuitwisseling en komen dergelijke ontharders ook het vaakst voor.

Water ontharden dankzij ionenuitwisseling

Het water wordt eigenlijk ontkalkt door harskorrels. De korrels zitten in een cilinder (in de waterverzachter) en die cilinder wordt als filter ergens tussen uw waterleiding en watertoevoer geïnstalleerd. Het water stroomt door de cilinder vol met harskorrels waarbij de calcium- en magnesiumionen (die voor de kalkaanslag zorgen) in het water uitgewisseld worden voor natriumionen. 

De harskorrels hebben een beperkte levensduur en moeten af en toe schoongespoeld of aangevuld worden. Bij een goede waterverzachter gebeurt dat automatisch via een zoutreservoir: zout water spoelt de kalk en het magnesium van de hars en wordt apart  afgevoerd.

Aandachtspunten bij het kiezen van een waterontharder

Naast de voordelen, zijn er wel een paar zaken die u best in overweging neemt:

  • Afhankelijk van het type dat u kiest kan de prijs redelijk oplopen. Op de lange termijn bespaart u, maar een investering op voorhand is wel nodig.
  • U moet af en toe het zout aanvullen en de ontharder (laten) onderhouden. Ook dat is bij het ene model gemakkelijker dan bij het andere.
  • De installatie is niet mogelijk of optimaal, aangezien dit best gebeurt vlak na de watermeter, maar met toegang tot het stroomnet.

Wat kost een waterverzachter plaatsen?

Prijzen voor een waterverzachter starten vanaf 400 euro, maar zijn afhankelijk van het type zoutvat. Om u een idee te geven: voor de installatie van een ontkalker in een woning met 4 personen (2 volwassen en 2 kinderen) met een gemiddeld waterverbruik betaalt u gemiddeld 1000 euro.

Als u met huidproblemen zit, of als u daarmee de levensduur van zowel uw verwarmingsketel, wasmachine en vaatwasser enkele maanden of jaren verlengt, dan is de som in de meeste gevallen snel gemaakt. 

Wij plaatsen waterverzachters via ons dochterbedrijf Aquadulci. Wilt u nagaan wat een waterverzachter voor u kan doen? Contacteer dan de experts van AquaTec.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder