Blog

Vochtige muur bekleden? Niet doen! Pak eerst het vochtprobleem aan

vochtige muur aanpakken
Vochtige muren

Vochtige muur bekleden? Niet doen! Pak eerst het vochtprobleem aan

De muren in uw huis beginnen te schilferen, vertonen vlekken of andere verkleuringen. Eerst hoopt u misschien dat het overgaat, maar na een tijd kunt u het niet meer negeren. U zit met opstijgend vocht. Niet mooi en ook niet gezond, maar zeker ook niet onoplosbaar. Alleen moet u wel eerst het vochtprobleem aanpakken en daarna pas de muur terug bekleden. Andersom heeft weinig zin.

Vochtige muren: ongezond en storend

Opstijgend vocht of andere vochtproblemen zijn heel erg vervelend. Het ziet er niet uit, maar erger nog, vocht in uw muren is ook ongezond:

  • kleine kwaaltjes zoals vaker een verkoudheid of hoofdpijn
  • grotere gevoeligheid voor allergieën of astma
  • en meer.

Dus u wil daar iets aan doen. Jammer genoeg grijpen mensen vaak terug naar halve maatregelen: ze proberen de vochtplekken te verbergen door een nieuwe laag verf of behangpapier. Maar dat is slechts een tijdelijke oplossing en pakt de echte oorzaak niet aan.

Oorzaken van een vochtige muur

Zo’n vochtige binnenmuur aanpakken, lukt alleen als u weet wat de oorzaak is. Dus dat achterhalen is stap één. Er zijn een aantal mogelijkheden.

Lekken

Een frequente oorzaak is een lekkende leiding, alleen is dat toch niet altijd gemakkelijk te traceren:

  • Is het een leiding die sprong?
  • Zorgt een afvoerbuis voor problemen?
  • Is er nog iets anders aan de hand?

Bepaal voor de locatie in uw huis wat de mogelijkheden zijn en neem er, indien mogelijk, de bouwplannen van uw huis bij. Dan heeft u beter zicht op waar leidingen lopen en of er daarvan één misschien lekt.

Lijken de vochtproblemen zich te situeren rond een verticale lijn, dan is het misschien een leiding aan de bovenkant van de vlekken. Zit u onder het dak, dan ligt het vermoedelijk daaraan.

Opstijgend vocht

Stoppen de vochtproblemen op een (halve) meter van de grond, dan heeft u waarschijnlijk last van opstijgend grondvocht. Een reden kan zijn dat de fundering van uw huis aan renovatie toe is.

 

 

Condensatievocht

Bevinden de problemen zich in ruimtes die vaak vochtig zijn? In de keuken of de badkamer? Dan is de kans groot dat u last heeft van condensatievocht. Koken en douchen creëert heel wat vocht in de lucht dat bij een gebrekkige ventilatie nergens naartoe kan en daarom neerslaat op de muren.

Dit is redelijk gemakkelijk aan te pakken door nieuwe ventilatie te plaatsen of uw bestaand systeem na te kijken of uit te breiden.

Andere vochtproblemen

  • Heeft een binnenmuur vochtplekken dan zit er misschien nog vocht in uw spouwruimte.
  • Krijgt u grote vochtplekken op een buitenmuur (uw gevel bijvoorbeeld), dan sijpelt er waarschijnlijk water van buitenaf binnen en is uw gevel versleten.

Tip: bij twijfel kunt u altijd een beroep doen op de experten van AquaTec. Contacteer ons voor advies.

Vochtige muur behandelen

Hoe u het probleem oplost, hangt af van de oorzaak, maar dit zijn de meest voorkomende methodes:

  1. Een vochtwerende gel injecteren tegen opstijgend vocht: de gel verspreidt zich via kleine gaatjes (op zo’n 10 centimeter van elkaar) en vormt een waterafstotende laag. Afhankelijk van de dikte van de muur kan het wel tot een jaar duren voor u de muur terug kunt bekleden.
  2. Gebruik maken van een vochtwerende verf, nadat u de muur zo goed mogelijk herstelde. Een oplossing die snel soelaas brengt, want u kunt snel overgaan tot renovatie, maar het lost misschien niet het volledige probleem op. Wel erg geschikt om een muur te herstellen indien het vocht afkomstig was van een lek. Op een gelijkaardige manier kunt u kiezen voor een pleisterverharder om uw bepleistering beter te beschermen tegen vocht.
  3. Komt het vocht van buiten, kunt u ervoor kiezen om uw gevel waterafstotend te maken of bijvoorbeeld opnieuw laten bekleden.


Voor een oplossing op maat, neemt u best contact op met de experten van AquaTec. We komen bij u kijken wat het probleem precies is en kiezen in overleg met u de juiste methode.

Een vochtige muur opnieuw bekleden

Als de oorzaak van het vocht aangepakt is, kunt u de vochtschade herstellen. Alleen mag u meestal niet zomaar terug overgaan tot bepleisteren. U moet eerst wachten tot de muur volledig droog is. 

Een muur droogt ongeveer aan 2 centimeter muurdikte per maand.

Wilt u niet zolang wachten, dan kunt altijd overgaan tot het plaatsen van een vlies of noppenmembraan. Zo beschermt u toch de nieuwe laag pleister.

Een vochtprobleem aanpakken

Bij het herstellen van vochtplekken op uw muren is het allerbelangrijkste de juiste oorzaak bepalen. Pas dan bent u gerust dat het probleem aangepakt is, en kunt u overgaan tot renovatie zonder dat u met hetzelfde probleem geconfronteerd wordt.

Neem daarom vandaag nog contact op met Aquatec Vochtbestrijding. Wij komen bij u langs voor een gratis en vrijblijvende vochtanalyse en helpen u met het bestrijden van het opstijgend vocht in uw woning.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder