Blog

Kelder inrichten als extra leefruimte? Mogelijkheden voor kelderrenovatie

kelder inrichten extra leefruimte man cave
Vochtige muren

Kelder inrichten als extra leefruimte? Mogelijkheden voor kelderrenovatie

Bent u in het bezit van een kelderruimte die u nooit gebruikt? Zonde! Want juist deze ruimte kan perfect gebruikt worden als extra ruimte. Bijvoorbeeld een opslagruimte, of een speelruimte. Maar in bepaalde gevallen kunt u zelfs een extra leefruimte creëren. Te denken valt aan een indoor bioscoop, of een kantoorruimte.

De mogelijkheden zijn relatief ruim, mits de kelder in goede staat is. Daarover vertellen wij u in dit artikel meer; zodat u precies weet waar een kelder aan moet voldoen om deze in te richten als een extra leefruimte.

Elke kelder biedt een breed scala aan mogelijkheden

Veel mensen gebruiken hun kelder als opslagruimte, maar kelders hebben eigenlijk veel meer mogelijkheden. Indien een kelder over een gezond binnenklimaat beschikt en geen last heeft van externe vochtproblemen, dan kunt u een mooie nieuwe ruimte realiseren in de kelder. U kunt denken aan: 

  • Een extra wasruimte met opslagplaats
  • Een fitnessruimte
  • Een speelkamer voor de kinderen
  • Een thuisbioscoop
  • Een logeerkamer
  • Een wellnessruimte
  • Een wijnkelder
  • Of een man cave

Het is daarom eigenlijk heel erg zonde, als u deze ruimte verloren laat gaan door deze niet te op te knappen. Kelders zijn weliswaar erg sensitief voor vochtproblemen vanwege de ondergrondse ligging, maar met solide preventieve maatregelen kunt u dit gemakkelijk opvangen. Hieronder vertellen wij iets meer over het bestrijden en voorkomen van vocht in een kelder.

ingerichte kelderliving in kelder

Hoe ontstaan vochtproblemen in de kelder?

Een kelder kan grofweg op twee manieren in aanraking komen met vocht; soms is er zelfs sprake van gecombineerde vochtproblemen.

Enerzijds kunt u intern in een kelder al snel last krijgen van condensatieproblemen, indien u geen kelderventilatie heeft geïnstalleerd. Dit komt door het algemene gebrek aan ventilatiemogelijkheden in de meeste kelders, omdat deze geen ramen of deuren hebben. Hierdoor kan warme vochtige lucht niet ontsnappen en zal als gevolg hiervan tegen oppervlakken condenseren.

Anderzijds kunt u ook te maken krijgen met externe vochtproblemen. Dit kan bijvoorbeeld binnentredend grondvocht zijn, gelet op het feit dat elke ondergrondse kelder omgeven is door grondvocht. Ook sijpelwater kan in de kelder terecht komen, wanneer het hard heeft geregend. Voorts kunnen lekkages met name in een kelder voor ravage zorgen. Kortom: u bent altijd beter af met een droge kelder.

kelderdichting

Een kelder waterdicht maken: hoe werkt dat?

Wanneer u plannen heeft voor uw kelder, dan dient u er in ieder geval voor te zorgen dat deze vuil- en vochtvrij is. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het soort vochtprobleem waar u mee te maken heeft. Hiervoor is te allen tijde een vochtanalyse noodzakelijk, omdat vochtbestrijding alleen effectief is wanneer het vochtprobleem met de juiste methode wordt bestreden.

In sommige gevallen kan een plaatselijke behandelmethode al werken, zoals muurinjectie of betoninjectie. In andere gevallen zal een totaaloplossing nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer u op veel plaatsen in de kelder lekkages of beschadigingen kunt waarnemen. Aquatec Vochtbestrijding kan u bijstaan met het transformeren van uw kelder tot een gloednieuwe en bruikbare ruimte. Na een uitgebreide vochtanalyse vertellen wij precies hoe wij de vochtproblemen aanpakken, zodat u direct met de renovatie kunt beginnen. Contacteer ons gerust voor een gratis afspraak

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder