Blog

Kelderafdichting: maak je kelder waterdicht

Optrekkend vocht behandelen
Vochtige muren

Kelderafdichting: maak je kelder waterdicht

Als je in een gebied woont met kans op overstroming of waar hevige regenval geen uitzondering is, kan je beter al eens denken aan je kelderafdichting. Waarom? Door je kelder af te dichten, bescherm je je gebouw tegen vochtige omstandigheden en kan je kelder dienen als veilige opslagplaats. De oorzaken zijn divers en ook de methode die je moet gebruiken hangt af van de constructie van je kelder. 

Waarom je kelder afdichten? 

Als je kelder om de haverklap vochtig is, kan hij gaan schimmelen. En dit kan op de duur ook ernstige gevolgen voor je gezondheid met zich meebrengen. De schimmel kan namelijk via de kleinste gaatjes zich naar boven begeven en je woonkamer of keuken binnendringen. Als je veel vochtproblemen hebt, kan dat zelfs de hele constructie van je gebouw beschadigen. Gebruik je je kelder als opslagplaats of richt je de kelder als extra leefruimte in? Dan kan dit ook de spullen die je er opbergt beschadigen. Houten meubilair en technische uitrustingen kunnen vernield worden en ook voedsel en dergelijke kan je er dan beter niet bewaren. Wanneer je kelder goed gedicht is, heb je een perfecte én droge opbergplek voor al je spullen. 

Hoe herken je een slechte kelderdichting? 

Een muffe geur in je kelder is het eerste symptoom van een vochtige kelder. Ook kan je schimmelvorming zien op de muren, wat dus op vocht in het metselwerk kan duiden. Als hier niks aan wordt gedaan, kunnen er zelfs scheuren in het metselwerk ontstaan.

slechte geur in huis 

Oorzaken van vocht in de kelder 

Opstijgend vocht, veroorzaakt door hevige regenbuien kan je kelder tussen de voegen binnendringen en vocht of schimmel veroorzaken. Met scheuren in de keldervloer– of muren, slechte naden tussen muur en vloer of een slechte afvoer krijgt vocht eveneens een grotere kans om binnen te dringen.

Methode: horizontaal of verticaal afdichten? 

De richting van je kelderafdichting hangt af van het soort vocht waartegen je je kelder wilt beschermen en hoe dat vocht je kelder binnendringt.

  • Is het het grondwater dat druk uitoefent op de kelderwanden? Dan kan dit water door je muren infiltreren als jouw kelder onvoldoende beschermd is. Bij dit probleem is verticaal afdichten de beste oplossing. Heb je een diepe kelder? Dan is de kans heel groot dat je last zal hebben van grondwatervocht en dus je kelder zal moeten afdichten. 
  • Ook opstuwend, opstijgend of capillair vocht heeft een grote belasting op de muren en is vergelijkbaar met grondwater. Dit vocht komt voor na hevige regenbuien. Het dringt dan het betoog of de voegen binnen, waarna het vervolgens een weg naar boven kan banen. Dit vocht kan echter ook onderaf het metselwerk de kelder binnendringen, waardoor horizontaal afdichten de beste oplossing is. 

vochtige muur aanpakken

Aquatec is uw partner in kelderafdichting

Natuurlijk is elke gebouw anders en vereist elk vochtprobleem een individuele aanpak te krijgen. Heb je vochtproblemen in je kelder of wil je dit koste wat kost voorkomen? Neem dan vrijblijvend contact op met Aquatec vochtbestrijding en krijg een vochtanalyse, volledig gratis. Aquatec zoekt samen met jou naar de oorzaak van het vochtprobleem of kijkt met jou naar de beste afdichtingsoplossing voor je kelder.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder