Blog

Kelderbehandeling

ingerichte kelder
Tips

Kelderbehandeling

Heb je vaak last van vocht in je kelder? Vochtproblemen in de kelder of kruipruimte is jammer genoeg een veel voorkomend probleem. Vochtproblemen in uw kelder kunnen niet alleen je kelder beschadigen, maar ook uitbreiden naar andere delen van je huis, wat op den duur veel schade kan aanrichten aan uw woning. Het is daarom een goede zaak om eens te denken aan een kelderbehandeling. 

Waar komen de vochtproblemen vandaan? 

Vocht komt niet zomaar je kelder binnen. Ga eerst na wat het vochtprobleem precies veroorzaakt en op welke plek het begint. De meeste kelders krijgen te maken met condensatie. Wanneer je je kelder niet goed verlucht, kan de luchtvochtigheid in een kelder nog meer stijgen, wat leidt tot condensatieproblemen. Kelders zijn namelijk gevoelig voor vocht omdat ze zich onder het grondwaterniveau bevinden. Als dit vaak en regelmatig gebeurt, kunnen er ernstige vochtproblemen ontstaan.

Wanneer de constructie van je kelder niet meer is wat het geweest is, kan vocht via diverse wegen binnendringen zoals bijvoorbeeld via de muren of de vloer. Ook constructiefouten in je kelder kunnen dit veroorzaken. Het beton kan bijvoorbeeld scheurtjes vertonen die alleen maar groter worden met de tijd. Metsel- en voegwerk kan zelfs sneller zorgen voor vochtinfiltratie dan beton. Langs de scheurtjes zal er op die manier grondwater binnenglippen en in het ergste geval je kelder onder water zetten. 

Wanneer het bovenstaande het geval is in je kelder, zal het probleem alleen maar groter worden bij een lekkage of kapotte afvoer. 

Wat kan vocht veroorzaken in je kelder?

Door vochtproblemen en gebrek aan ventilatiemogelijkheden kan er veel condensatie ontstaan waardoor de muren continu nat blijven en dus de muren beschadigen. Als grondwater of sijpelwater je kelder binnendringt via scheuren of een slechte kelderconstructie kan het vocht zorgen voor andere problemen zoals salpeter en zouten, maar ook huiszwam en schimmel. 

water in kelder

Hoe bestrijd je vocht in de kelder? 

Heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in je kelder? Dan is kelderventilatie de beste oplossing. Via ventilatiesystemen kan de kelder voorzien worden van frisse lucht. Dit wordt vaak gedaan in combinatie met een kelderbehandeling of kelderbekuiping.

Een lekkende afvoer lossen we op met doorvoerafdichting. Dan zijn je leiding- en kabeldoorvoeren beschermd tegen vocht en kom je niet voor bijzonder onveilige situaties te staan. 

Treedt het vocht binnen via de vloer of de wanden? Dan denk je beter aan methodes zoals vloer- rand- en wanddrainage.  Als je last hebt van schimmel vanwege vochtproblemen, kan die schimmel eerst bestreden worden met huiszwambestrijding

Aquatec houdt jouw kelder droog

Heb je last van vocht in je kelder of wil je beter voorkomen dan genezen? Aquatec zoekt de mankementen in je kelder en zorgt ervoor dat hij droog blijft. Wil je graag een vrijblijvende afspraak? Contacteer ons.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder