Blog

Wijnkelder maken? Wij helpen u graag

wijnkelder maken
Tips

Wijnkelder maken? Wij helpen u graag

Een prachtig assortiment van de beste wijnen en dat zomaar in je kelder? Da’s de droom van elke fervente wijnproever. Ben jij als echte kenner van plan om een wijnkelder in je woning te plaatsen? Zorg dan er zeker voor dat je kelder een goede bewaarplaats wordt voordat je jouw wijn er gaat stockeren. Er zijn namelijk een heel aantal dingen waar je op moet letten: de temperatuur, de vochtigheidsgraad, de verluchting en de verduistering zijn belangrijke factoren om mee rekening te houden voor een goede bewaarplaats van wijn. 

De temperatuur van een wijnkelder

Wijn bewaren? Dat doe je het beste bij een temperatuur van ongeveer 12 à 13 graden. De meeste wijnen zijn zeer gevoelig voor warmte en koude en worden bij hogere of lagere temperaturen sneller van mindere kwaliteit. Er zijn ook wijnen die liever in iets koudere of warmere ruimtes vertoeven om te rijpen. Bij deze wijnen varieert te de temperatuur tussen 8 en 18 graden. Check dus zeker eerst de beste temperatuur om jouw favoriete wijntjes te bewaren. 

De ideale vochtigheidsgraad

Ook een te droge of te vochtige kelder kan de kwaliteit van wijn flink verpesten. De ideale vochtigheidsgraad in een wijnkelder schommelt tussen de 70 en 80 procent. Hoe zorg je hiervoor? Begin allereerst met het aanleggen van een afdichtingslaag die ervoor zorgt dat te grote temperatuurverschillen geen invloed hebben op de vochtigheid. Vooral de keldervloer moet goed bestudeerd worden. Een vochtige vloer is zeker te vermijden. Wil je de aarde zijn werk laten doen? Maak dan een een opening in het midden van de vloer zodat de thermische massa van de aarde je een handje kan helpen met het reguleren van de vochtigheidsgraad. Wil je altijd zeker zijn van je stuk? Laat dan een vochtmeter plaatsen zodat je grote schommelingen snel kan detecteren. 

Een wijnkelder verluchten

De vochtigheidsgraad van een wijnkelder hangt samen met de verluchting van de kelder. Een slechte verluchting leidt namelijk tot vochtproblemen en schimmelvorming. Dat is niet alleen slecht voor de staat van je kelder, maar ook de smaak van de wijn gaat hieronder lijden. Het is dus een goed idee om tochtgaten boven- en onderaan de muren te plaatsen.  

Houd je wijnkelder duister

Wijnen worden het liefste in een donkere kamer bewaard. Eén zonnestraal kan namelijk de smaak en de aroma van wijn compleet veranderen. Het is dus belangrijk om de plaatsen of gaten waar licht kan binnenkomen te verduisteren. Licht kan bijvoorbeeld zijn weg banen door de ventilatieopeningen of de toegangsdeur. Vooral een buitenraam is geen optie in een wijnkelder. 

Waarom in de kelder? 

Wijn bewaren ze ten slotte niet voor niets in een kelder: de stabiliteit van de vochtigheidsgraad, de temperatuur, de verluchting en de verduistering is in een kelder veel makkelijker te handhaven. Die balans is dus echt cruciaal. Op andere plaatsen zal het veel moeilijker worden om met alle factoren rekening te kunnen houden.  

Kelderdichting voor je wijnkelder? 

Ben je van plan om een wijnkelder te plaatsen en wil je zeker zijn dat je kelder niet te vochtig wordt? Aquatec Vochtbestrijding komt graag bij jou langs om een grondige en vrijblijvende vochtanalyse uit te voeren. Na de analyse weet je precies welke methode het beste bij jouw kelder past. Wilt u meer weten over kelderdichting of andere mogelijkheden om uw kelder in een perfecte bewaarplaats om te toveren? Contacteer ons en maak meteen een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder