Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?
Wat zijn de gevolgen van hygroscopische zouten?
Vocht is een constante zorg in de bouw- en renovatiewereld. Een van de minder bekende, maar even destructieve problemen, is de aanwezigheid van hygroscopische zouten in muren en funderingen. Die zouten kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan je huis. Hieronder gaan we dieper in op de gevolgen van hygroscopische zouten en hoe je ze kan vermijden en bestrijden.
Wat zijn hygroscopische zouten?
Hygroscopische zouten zijn in water oplosbare zouten die van nature in bouwmaterialen zoals baksteen, beton en pleisterwerk voorkomen. Die muurzouten kunnen ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld door optrekkend vocht uit de grond. Wanneer vocht in contact komt met de zouten, kunnen ze water aantrekken en vasthouden, waardoor een vochtige omgeving ontstaat. De meest voorkomende hygroscopische zouten zijn chloriden, sulfaten en nitraten.
Gevolgen van hygroscopische zouten?
1. Schade aan bouwmaterialen
Hygroscopische zouten kunnen ernstige schade aanrichten aan bouwmaterialen. Wanneer het vocht in de muren verdampt, blijven de zouten achter en kristalliseren ze. Die kristallen zullen ervoor zorgen dat het pleisterwerk op de muren begint af te brokkelen.
Op lange termijn kunnen hygroscopische zouten zelfs de structurele integriteit van je huis aantasten. De interne schade breidt zich dan uit naar binnen en kan het metselwerk aantasten. Is dat het geval, dan is het nodig het metselwerk te repareren en te versterken. Ben je daar te laat mee, dan moet het metselwerk helemaal vervangen worden. Een dure klus. Daarom schiet je beter zo snel mogelijk in actie wanneer je hygroscopische zouten opmerkt.
2. Lelijke vlekken op de muren
Naast structurele schade zullen hygroscopische zouten natuurlijk ook esthetische problemen veroorzaken. Het pleisterwerk op de muren zal beklad worden met lelijke vlekken en verkleuringen. Die schade is niet alleen een doorn in het oog, maar kan ook de waarde van je woning verminderen.
3. Gezondheidsproblemen
Hygroscopische zouten ontstaan door vocht in de muur, maar trekken op hun beurt nog meer vocht aan. Niet uit de ondergrond, maar wel uit de lucht. De zouten nemen waterdamp op en creëren zo een extra vochtige omgeving, de ideale voedingsbodem voor schimmels.
Schimmelsporen zijn giftig en wanneer je ze inademt, kan je last krijgen van gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma en ademhalingsproblemen. Hygroscopische zouten zijn een vicieuze cirkel die je absoluut moet doorbreken. Een extra reden om hygroscopische zouten snel aan te pakken.
Vochtbestrijding tegen hygroscopische zouten
Een professioneel vochtbestrijdingsbedrijf kan de aanwezigheid van hygroscopische zouten identificeren door middel van grondige inspecties en vochtmetingen. Het is vooral belangrijk om ook het onderliggende probleem te identificeren en in kaart te brengen. We moeten namelijk niet alleen de zouten zelf aanpakken, maar er ook voor zorgen dat het opstijgend vocht bestreden wordt.
We kunnen diverse methoden toepassen om hygroscopische zouten te bestrijden. Een veelgebruikte aanpak is het injecteren van speciale vochtwerende middelen in de muren, die een barrière vormen tegen het optrekkende vocht en de zouten neutraliseren. In sommige gevallen moet een nieuwe waterkering aangebracht worden onder de muren.
Vervolgens moet ook de schade aan de bouwmaterialen hersteld worden. Het beschadigde pleisterwerk moeten we herstellen en de muren moeten herschilderd worden.
Aquatec bestrijdt hygroscopische zouten in jouw omgeving
Hygroscopische zouten zijn stille boosdoeners die in het geniep schade zullen toebrengen aan je woning. Het is van cruciaal belang om proactief te handelen en vochtproblemen aan te pakken met behulp van professionele vochtbestrijdingstechnieken. Door de juiste maatregelen te nemen, kan je niet alleen de schade herstellen, maar ook voorkomen dat hygroscopische zouten terugkeren.
Neem vandaag nog contact met ons op. We vertellen je met plezier meer over hygroscopische zouten en hoe we ze kunnen bestrijden.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.