Blog

Hoe ontstaan hygroscopische zouten?

Condens & schimmels

Hoe ontstaan hygroscopische zouten?

Hygroscopische zouten zorgen voor een witte aanslag op de muur. Kom je niet in actie om de hygroscopische zouten te bestrijden, dan kunnen de zouten zelfs voor interne schade zorgen. Dit wil je uiteraard voorkomen. Daarom is het belangrijk snel achter de oorzaak van de hygroscopische zouten te komen, zodat je deze oorzaak effectief aan kunt pakken.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor hygroscopische zouten in de muur. Deze oorzaken worden in dit artikel kort beschreven.

Oorzaak #1: hygroscopische zouten in het grondwater

In grondwater zitten hoge concentraties zout, namelijk chloriden en nitraten. Zeker in gebieden waar veel meststoffen in de grond zitten, zoals bij boerderijen en bij stallen, zit er veel zout in grondwater. Het zout dat in het grondwater zit, kan in de muur trekken. Door de capillaire werking die op dit moment optreedt, zal de muur steeds meer vocht absorberen.

» Ook last van witte vlekken op uw muren?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Zit er witte aanslag aan de onderzijde van de muur, dan heb je hoogst waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. Het opstijgende vocht zorgt voor hoge concentraties hygroscopische zouten aan de onderzijde van de muur, waardoor er een hardnekkige witte aanslag ontstaat. Deze aanslag is niet alleen ontsierend, maar kan ook gevaarlijk zijn. De witte aanslag door hygroscopische zouten in het grondwater kan namelijk ook voor interne schade zorgen. Om dit te voorkomen, dien je de aanslag door hygroscopische zouten te laten verdwijnen. Dit doe je door het achterliggende vochtprobleem aan te pakken.

Oorzaak #2: vocht in het metselwerk

Je kunt ook te maken krijgen met hygroscopische zouten door vocht in het metselwerk. In dit geval worden de witte plekken op de muur veroorzaakt doordat de poriën in de stenen en het voegwerk verzadigd raken met vocht, bijvoorbeeld door regen. Heb je te maken met witte aanslag door vocht in het metselwerk, dan hoef je je geen zorgen te maken. Deze witte aanslag verdwijnt namelijk vanzelf. Het kan een paar weken duren, maar uiteindelijk zal de witte aanslag helemaal verdwijnen en ziet het metselwerk er weer netjes uit.

Vergrijzing van het metselwerk

Metselwerk kan ook vergrijzen, ofwel een grijze waas krijgen. Deze grijze waas wordt niet veroorzaakt door hygroscopische zouten. De oorzaak van de grijze waas is niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk wordt de waas veroorzaakt door bepaalde sulfaatverbindingen in het gesteente. Heb je te maken met een grijze waas op je metselwerk, dan kun je deze aanslag verwijderen door de muur te zandstralen of te reinigen met een roterende staalborstel. Na de behandeling, moet de muur altijd geïmpregneerd worden. Op deze manier kan het ontstaan van een nieuwe grijze waas voorkomen worden.

Vergrijzing van het metselwerk is niet schadelijk, maar het zorgt er wel voor dat jouw metselwerk er minder strak en netjes uit ziet. Vind je het belangrijk dat jouw metselwerk egaal is, dan kun je de stenen laten behandelen om de grijze waas te laten verdwijnen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder