Blog

Wat zijn hygroscopische zouten? Witte plekken op de muur

Overige vochtproblemen

Wat zijn hygroscopische zouten? Witte plekken op de muur

Zit er een witte aanslag of witte plekken op de muur? Dan is de kans groot dat deze aanslag veroorzaakt wordt door hygroscopische zouten, ook wel muurzouten genoemd. Meer over deze zouten, lees je op deze pagina. Zo lees je in dit artikel wat hygroscopische zouten zijn, maar ook wat voor problemen deze zouten kunnen veroorzaken en hoe je de witte aanslag door hygroscopische zouten kunt behandelen.

Hygroscopische zouten: een korte introductie

Hygroscopische zouten worden ook wel muurzouten genoemd. Dit zijn chloriden en nitraten die van nature in de bodem voorkomen en vocht aantrekken. Dit kan vocht uit de grond zijn, maar het kan ook gaan om vocht in de omgeving. Hygroscopische zouten zorgen niet altijd voor problemen, maar kunnen wel voor problemen zorgen als grondvocht door het ontbreken van een goede waterkering in contact komt met het metselwerk van je huis. In dit geval komen de zouten uit het grondwater namelijk in de muur terecht, waardoor er problemen ontstaan met opstijgend vocht.

Een grote hoeveelheid hygroscopische zouten in het metselwerk zorgt voor witte aanslag. Dit kan vrij onopvallende witte aanslag zijn, maar het kan ook om een grote vlek op het metselwerk gaan. Door de witte aanslag ziet het metselwerk er minder netjes en strak uit.

» Ook last van witte vlekken op uw muren?Contacteer ons en vraag uw gratis vochtdiagnose op maat!

Problemen door hygroscopische zouten

Hygroscopische zouten zorgen niet altijd voor problemen. Heb je bijvoorbeeld te maken met zouten die in het bouwmateriaal aanwezig zijn en door natuurlijke uitdroging naar het steenoppervlak komen? Dan is er niets aan de hand. De vlekken die door deze zouten ontstaan, verdwijnen vanzelf weer. Gaat het echter om zouten die door vochtproblemen voor witte aanslag zorgen, dan kan dit wel voor problemen zorgen. In dit geval moet je de vochtproblemen verhelpen, zodat de witte aanslag zal verdwijnen. Doe je dit niet, dan blijft de witte aanslag op de muren zitten.

Hygroscopische zouten zorgen niet alleen voor witte aanslag, maar kunnen ook interne schade veroorzaken. Zo kunnen de zouten het pleisterwerk op de muur bijvoorbeeld beschadigen, maar kunnen de zouten ook het metselwerk aantasten. Is dit het geval, dan moet je veel geld investeren om dit probleem op te lossen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk de hygroscopische zouten in de muur zo snel mogelijk te laten verdwijnen. Handel je snel, dan kun je interne schade voorkomen.

Het behandelen van hygroscopische zouten

Zitten de hygroscopische zouten oppervlakkig op de muur, dan kunnen de zouten simpelweg weggeborsteld worden. Dit is geen enkel probleem en kun je eventueel ook zelf doen. Heb je echter problemen met hygroscopische door optrekkend vocht, dan moet de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden. Alleen als je het achterliggende vochtprobleem verhelpt, kun je de problemen door de hygroscopische zouten effectief aanpakken.

Tot slot is het belangrijk de muur af te werken met een isolerende coating. Deze coating zorgt ervoor dat de nog aanwezige zouten niet in het pleisterwerk van de muur kunnen komen. De coating wordt pas aangebracht als het achterliggende vochtprobleem verholpen is en de zouten zo veel mogelijk uit de muur zijn getrokken.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder