Blog

Wat is het dauwpunt? En hoe wordt het dauwpunt berekend?

2579_5eb3afdff0952
Condens & schimmels

Wat is het dauwpunt? En hoe wordt het dauwpunt berekend?

U heeft ongetwijfeld wel eens van relatieve luchtvochtigheid gehoord, zeker in één van onze andere artikelen over condensatieproblemen. In de lucht zit altijd een bepaalde hoeveelheid vocht, in de vorm van waterdamp. Indien deze hoeveelheid vocht te hoog wordt, kunt u te maken krijgen met condensatieproblemen.

Een relatieve luchtvochtigheid van circa 50% wordt over het algemeen als optimaal gezien, omdat dit een gezonde hoeveelheid betreft voor zowel u als uw woning.

Maar hoe wordt de luchtvochtigheid gemeten? En wanneer bevat lucht juist een hoge concentratie vocht? Dit heeft onder meer met de luchttemperatuur te maken. Het verschijnsel wanneer de lucht volledig verzadigd is met vocht, noemt men ook wel het dauwpunt.

In dit artikel leggen wij het één en ander uit over het dauwpunt, en leert u ook hoe u het dauwpunt kunt berekenen.

Hoeveel waterdamp kan de lucht bevatten?

Afhankelijk van de temperatuur kan de lucht een maximale hoeveelheid waterdamp bevatten. Bij 5 graden is dit bijvoorbeeld 5,7 gram waterdamp per kilogram lucht, bij 15 graden 10,7 gram en bij 25 graden kan 1 kilogram lucht tot 20 gram waterdamp bevatten. Warme lucht kan dus meer waterdamp bevatten dan koude lucht.

Is de waterdamp per kilogram lucht hoger dan het maximum voor die temperatuur, dan zal de waterdamp condenseren en verandert de structuur. Dit is trouwens ook hoe wolken ontstaan.

Wanneer de lucht bij een bepaalde temperatuur het maximum aan waterdamp bevat, dan is de relatieve luchtvochtigheidsgraad 100%. Bevat de lucht eenzelfde hoeveelheid waterdamp bij een hogere temperatuur, dan vermindert dit percentage en is de lucht droger. 

Wat gebeurt er als warme, vochtige lucht langs een koud oppervlak komt?

Wanneer lucht met waterdamp in contact treedt met een kouder oppervlak, dan zal de waterdamp vloeibaar worden. Dit proces heet condensatie. De lucht in de omgeving van het koudere oppervlak of voorwerp is ook kouder, en kan dus minder waterdamp bevatten. Hierdoor wordt het te veel aan vocht als het ware “afgegeven” aan het koudere oppervlak.

Het dauwpunt en hoe dit wordt berekend

Luchtvochtigheid wordt op een bepaalde manier gemeten. Wanneer vocht in contact komt met een bepaalde temperatuur zal het tijdens het verdampen de lucht in de omgeving koeler maken. Dit komt omdat het verdampende vocht de omringende warmte nodig heeft om te kunnen verdampen. De laagste temperatuur die wordt gemeten tijdens dit proces, wordt de zogeheten natte-bol temperatuur genoemd.

Het verschil tussen de luchttemperatuur en de natte-bol temperatuur bepaalt het dauwpunt. Via het dauwpunt kan vervolgens de relatieve luchtvochtigheid berekend worden.
Gelukkig hebben wij op onze website ook een handige tool waarmee u het dauwpunt kunt berekenen.

Aquatec Vochtbestrijding helpt u bij condensatieproblemen

Blijkt uit uw berekening dat de relatieve luchtvochtigheid in uw woning te hoog is? Doe een beroep op de expertise van Aquatec Vochtbestrijding. Een te hoge luchtvochtigheid kan namelijk leiden tot velerlei vochtproblemen, die zowel uw woning als uw gezondheid kunnen aantasten. Bel ons nu, en vraag uw gratis en vrijblijvende vochtanalyse

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder