Blog

Er zit vocht in mijn muur! Hoe komt dat?

2577_5eb3afdfdd1ba
Vochtige muren

Er zit vocht in mijn muur! Hoe komt dat?

Zijn uw muren ineens vochtig, zonder dat u daar een duidelijke reden voor kunt aanwijzen? U bent niet alleen! Vochtige muren zijn een veelvoorkomend fenomeen dat vele oorzaken kan hebben, zowel binnenshuis als extern van aard.
De exacte oorzaak van vochtige muren zal u vervolgens duidelijkheid verschaffen over een geschikte behandelmethode.

In dit artikel leggen we zowel de oorzaken als de behandelmethoden aan u voor.

Vocht in uw muur door condensatie

Veruit het meest voorkomende vochtprobleem dat vocht in uw muren veroorzaakt, betreft condensatie. Condensatie is het proces waarbij een hoge luchtvochtigheid leidt tot het weer vloeibaar worden van de waterdamp tegen koudere oppervlakken. In eerste instantie is dit een glad oppervlak, zoals een spiegel of raam. In dat geval is er niet zo veel aan de hand omdat het vocht van het oppervlak ‘glijdt’.

Kan het vocht echter langdurig geen uitweg vinden, dan zal het zich ook hechten op muren en het plafond.
Dit is doorgaans het geval wanneer er sprake is van een tekort aan ventilatiemogelijkheden.

In dat geval zal de lucht in een ruimte continu een te hoge luchtvochtigheid bevatten, waardoor het telkens weer tegen oppervlakken als muren en plafonds zal condenseren. Na verloop van tijd zullen deze oppervlakken zo nat worden, dat dit kan leiden tot vochtschade.

Voor condensatieproblemen bestaat één hele doeltreffende oplossing: goede ventilatie. Dit kunt u op vele manieren bereiken, en wij helpen u hier graag bij verder, met advies op maat.

Vocht in uw muur door opstijgend vocht

Een andere oorzaak van vocht in uw muren kan opstijgend vocht zijn. Opstijgend vocht betreft vocht dat initieel via lager gelegen plekken van uw woning binnentreedt, zoals een kelder of op de begane grond.

Op termijn zal dit vocht daar zoveel ruimte in beslag nemen, dat de oppervlakken verzadigd raken. Hierdoor zal het vocht stijgen naar andere verdiepingen en ook daar in de muren trekken en blijven.

Opstijgend vocht kan worden bestreden door de zwakke plekken op lagere etages te behandelen, bijvoorbeeld door muurinjectie.

Vocht in uw muur door doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat via uw gevel naar binnen komt. Dit komt veelal door een verminderde waterdichtheid van uw gevel, vaak door slijtage of een verhoogde porositeit van het metsel- en voegwerk. Dit leidt tot kleine openingen die water doorlaten, dat na een poosje ook in uw binnenmuren terecht kan komen.

Doorslaand vocht is goed te behandelen met hydrofuge, beschadigingen aan uw gevel dienen gerepareerd te worden om geen water meer door te laten.

Vocht in uw muur door een lekkage

Een andere mogelijkheid die vocht in uw muur tot gevolg kan hebben is een lekkage. Achter uw muren lopen diverse leidingen. Indien één van deze leidingen een gaatje bevat, dan zal dit leiden tot water dat uit de leiding lekt en in uw muur terecht komt.

Meestal herkent u dit omdat het een zeer plaatselijk probleem is. Het zal dan enkel gaan om één muur die nat is. Vanzelfsprekend dient u dan de lekkage te herstellen, om van het probleem af te zijn.

Hoe lost u vocht in uw muur op?

Zoals u heeft kunnen lezen, kunnen vochtige muren op vele wijzen veroorzaakt worden. Het is daarom altijd aan te raden bij een expert aan te kloppen zoals Aquatec Vochtbestrijding. Wij kunnen voor u een grondige (GRATIS) vochtanalyse uitvoeren, waarbij we de precieze oorzaak van het vochtprobleem achterhalen.

Bel ons vandaag nog voor een afspraak om verdere schade aan uw woning te voorkomen!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder