Blog

Vochtproblemen na spouwmuurisolatie? Oorzaak & oplossingen

2567_5eb3afdf7612f
Vochtige muren

Vochtproblemen na spouwmuurisolatie? Oorzaak & oplossingen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om extra isolatie aan te brengen op verschillende plekken in hun woning. Isolatie brengt vele voordelen met zich mee, zoals minder energie- en warmteverlies, een geluiddempend effect en logischerwijs veel lagere stookkosten op jaarbasis. Plekken die vaak extra worden geïsoleerd zijn onder andere de gevel, het dak en ook de spouwmuur.

De spouwmuur van uw woning is (indien u deze bezit) in feite een ruimte tussen twee muren, meestal op begane grondniveau. De reden voor de aanwezigheid van een spouwmuur is het voorkomen van opstijgend vocht, omdat de binnenmuur niet in direct contact komt met de buitenmuur. Het kan echter voordelig zijn deze ruimte van isolatiemateriaal te voorzien, zodat ook op deze plek warme lucht niet naar buiten kan ontsnappen.

Hoe kan een geïsoleerde spouwmuur vocht in huis veroorzaken?

Wanneer u uw spouwmuur isoleert, zal dit natuurlijk ten goede komen van de isolatiewaarde van uw woning. Maar er treedt ook een bijkomend mogelijk nadeel op, zeker indien uw spouwmuur niet over een waterkering beschikt. Wanneer u de ruimte in uw spouwmuur opvult met isolatiematerialen, dan kan vocht van binnen niet meer naar buiten ontsnappen. Tevens kan vocht van buitenaf juist via de materialen zich een weg naar binnen wagen.

Welke 2 oorzaken van vocht zien we vaak terug bij spouwmuurisolatie?

1. Opstijgend vocht

Doordat u een anderzijds holle ruimte heeft geïsoleerd, is het mogelijk dat vocht nu via de isolatiematerialen in uw binnenmuren terecht komt. Dit wordt opstijgend vocht genoemd, zonder de aanwezigheid van de isolatiematerialen kwam het vocht immers niet in direct contact met de binnenmuren. Door uw spouwmuur te isoleren, maakt u als het ware een brug tussen de binnen- en buitenmuur en hierdoor kan opstijgend vocht kans krijgen om in uw woning terecht te komen.

2. Condensatieproblemen

Een ander nadeel van spouwmuurisolatie kan zijn, dan juist vochtige warme lucht van binnenuit niet meer kan ontsnappen. Hierdoor kunt u meer dan ervoor te maken krijgen met condensatieproblemen in uw huis. Betere isolatie betekent namelijk ook minder ventilatie en zonder goede ventilatiemogelijkheden kunt u last ondervinden van vochtige muren en oppervlakken.

Wat kunt u doen bij vocht na spouwmuurisolatie?

Om er zeker van te zijn dat u na het isoleren van uw spouwmuur niet met extra vochtproblemen wordt geconfronteerd, is het verstandig om ook andere factoren mee te wegen.

  • Heeft u al een ietwat hogere luchtvochtigheid in uw woning? Dan kunt u opteren voor het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem. Zo is uw woning beter geïsoleerd maar kan frisse en droge lucht alsnog goed circuleren. U neemt dan het risico op koudebruggen en condensatieproblemen weg.
  • Om opstijgend vocht tegen te gaan ter hoogte van de spouwmuur, is het raadzaam ook een waterkering te plaatsen. Wanneer u toch al de spouwmuur (deels) openbreekt om isolatie te plaatsen, dan kunt u er op deze manier voor zorgen dat vocht continu wordt afgevoerd in plaats van terecht te komen in de isolatiematerialen en uw binnenmuren.

Hoe voorkom ik vocht in de muren na spouwmuurisolatie?

Wilt u uw woning graag verbeteren door middel van isolatie? Maar wilt u mogelijke vochtproblemen voorkomen?

Bel dan met het team van Aquatec Vochtbestrijding op ons gratis nummer 0800/11.134. Wij komen vrijblijvend bij u langs om uw spouwmuur te inspecteren en vertellen u meer over eventuele bijkomende werkzaamheden die u kunt verrichten. Zo kunt u genieten van een energievriendelijke woning, zonder de nadelen van bijkomende vochtproblemen.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder