Blog

Vochtige muren in huis: mogelijke oorzaken en oplossingen

vochtplekken
Vochtige muren

Vochtige muren in huis: mogelijke oorzaken en oplossingen

Heeft u in huis vochtige muren ontdekt? Erg vervelend, maar helaas iets dat in veel woningen voorkomt. Wat veroorzaakt vochtige muren? En minstens even belangrijk: hoe krijgt u uw vochtige muur weer droog?

Uw huis bestaat uit vele ruimten die elk een bepaald risico hebben op vochtige muren. In de zogeheten natte ruimten van een woning wordt erg veel met vocht gewerkt. Dit is bijvoorbeeld het geval in een badkamer of keuken. Werken met water verhoogt de relatieve luchtvochtigheid in die respectievelijke ruimte, hetgeen bij een gebrek aan voldoende ventilatiemogelijkheden tot vochtproblemen en natte muren kan leiden.

Heeft u een kelder? Dan moet u ook deze ruimte in de gaten houden. Kelders zijn extra vatbaar voor water- en vochtschade, omdat ze ondergronds liggen. Hier kunt u door achterstallig onderhoud ook tegen vochtproblemen aanlopen.

Verder zijn alle buitenmuren in huis gevoelig voor vocht, want vocht kan via de gevel naar binnen treden.
Kortom: er zijn heel wat risico’s voor vochtige muren in huis, zeker als u het algemeen onderhoud wat links hebt laten liggen. 

Vochtige muren door condensatieproblemen oplossen

Indien u in uw woning last ondervindt van vochtige muren vanwege condensatie, dan is er eigenlijk slechts één doeltreffende oplossing: het installeren van een goed werkend ventilatiesysteem.

Condensatie zal problemen opleveren als lucht met een hoge luchtvochtigheid niet kan ontsnappen. In plaats daarvan zal het vocht zich hechten aan de koudere oppervlakken in de ruimte en vloeibaar worden. Dit zie je bijvoorbeeld op spiegels of ramen in de badkamer, maar gebeurt ook op muren. Blijven deze muren vochtig, dan kan dit aanleiding geven tot schimmelvorming, een vervelend fenomeen dat schadelijk is voor u én uw huis.

Dankzij de installatie van een ventilatiesysteem maakt u korte metten met een te hoge luchtvochtigheid. De vochtige lucht wordt snel weggevoerd en vervangen door droge en frisse lucht. Zo verdwijnt het risico op vochtige muren in huis. Daarnaast creëert u ook meteen een gezond leefklimaat in huis, waar u en uw gezin veel baat bij zullen hebben.

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Vochtige muren in uw kelder oplossen

Heeft u last van vochtige muren in uw kelder? Dan kan de oorzaak te wijten zijn aan binnentredend grond- of sijpelwater, of de eerder genoemde condensatieproblemen.

Wanneer er sprake is van extern vocht dat binnendringt, dan zijn er meerdere behandelmethoden beschikbaar. U kunt kleine zwakke plekken behandelen met muurinjectie, of kiezen voor een totaaloplossing zoals kelderdichting of kelderdrainage. Condensatie bestrijdt u wederom met een ventilatiesysteem.

Vochtige muren als gevolg van doorslaand vocht behandelen

Buitenmuren kunnen vochtig worden door regenwater dat via buiten naar binnen doorslaat: dit wordt doorslaand vocht genoemd. U kunt dit vochtprobleem oplossen door uw gevel te impregneren en waar nodig op te knappen. Kleine beschadigingen dienen eerst aangepakt te worden, waarna hydrofuge ervoor zorgt dat uw gevel minder poreus wordt.

Impregnatie van uw gevel is geheel onzichtbaar, maar heeft uitstekende ademende eigenschappen waardoor uw gevel zeer snel uit kan drogen en geen vocht meer zal vasthouden. Zodoende zullen uw binnenmuren ook niet meer vochtig worden.

Last van vochtige muren maar u weet niet waarom?

Vochtproblemen zijn absoluut niet altijd gemakkelijk te classificeren. Daarom helpt Aquatec Vochtbestrijding u op professionele en vakkundige wijze met het opsporen van de oorzaak. Dit doen we aan de hand van een GRATIS vochtdiagnose. Zo kunnen we de exacte oorzaak van de vochtige muren achterhalen, en meteen ook de juiste behandelmethode voorstellen.

Bel ons nu voor meer informatie, of om meteen een gratis en vrijblijvende vochtanalyse in te plannen!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder