Blog

Hoe zelf muren injecteren? Tips & tricks

2601_5eb3afe0d45c2
Vochtige muren

Hoe zelf muren injecteren? Tips & tricks

Heeft u plaatselijk last van vochtplekken in huis of vochtige muren? Dan kunt u overwegen om uw muren te injecteren met een speciaal hiervoor ontwikkeld waterafstotend middel. Vooral als het gaat om kleine haarscheurtjes, barstjes of gelijkwaardige mankementen in bouwmaterialen, kunt u dankzij muurinjectie een zeer positief resultaat bereiken. En dat zonder dat dit u veel tijd of geld kost!

Maar hoe pakt u dit aan? Het injecteren van muren vereist wel degelijk enige voorkennis en voorbereiding, ook al omdat niet alle te injecteren middelen geschikt zijn voor alle ondergronden. Doe daarom altijd eerst wat onderzoek, alvorens aan deze klus te beginnen.

Wat is muurinjectie eigenlijk?

Het injecteren van muren lijkt op het eerste zicht een simpel karwei, maar dat kan absoluut lelijk tegenvallen. Muurinjectie bestaat zoals eerder aangegeven uit het behandelen van kleine problemen in uw muur, zoals scheurtjes en barstjes, die vochtproblemen veroorzaken. Er wordt een speciaal waterafstotend middel in de muur gespoten. Dit injectiemiddel kan bestaan uit kunsthars, epoxy of bepaalde soorten waterdichte gel.

Nadat de zwakke plek in uw muur is behandeld, is deze in principe weer 100% waterdicht. De voorwaarde is echter dat de behandeling correct moet zijn uitgevoerd. 

Is muurinjectie altijd de juiste oplossing?

Alvorens over te gaan tot muurinjectie, moet u eerst nagaan wat de precieze oorzaak is van de vochtplekken of vochtige muren in uw woning. Vochtproblemen in huis kunnen immers heel wat verschillende oorzaken hebben. 

» Last van vocht in huis?Contacteer ons voor uw GRATIS vochtdiagnose op maat!

Vochtproblemen kunnen ingewikkelder zijn dan aanvankelijk met het blote oog waarneembaar. Zo kunnen de vochtige plekken op uw muren ook een gevolg zijn van condensatie door koudebruggen. In dat geval zal enkel muurinjectie niet volstaan. U zult dan ook deze koudebruggen moeten behandelen.

Ook kunt u vocht waarnemen op hogere verdiepingen in uw woning als gevolg van opstijgend vocht, dat vanaf de begane grond of uw kelder steeds verder is gestegen. Het aanpakken van de vochtproblemen die het opstijgende vocht in de hand werken, is dan een must, anders zal het vocht telkens terugkeren.

Met andere woorden: alvorens u start met het injecteren van uw muren, moet u er geheel zeker van zijn dat dit de juiste behandelmethode is. Anders riskeert u het onnodig inzetten van tijd en (financiële) middelen, om achteraf tot de conclusie te komen dat u de verkeerde behandelmethode heeft gebruikt. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. 

Werkwijze muurinjectie: hoe zelf uw muren injecteren?

U bent tot de beslissing gekomen dat muurinjectie dé oplossing is voor het vochtprobleem in uw woning? Dan kan u aan de slag!

1. In eerste instantie moet u ervoor zorgen dat de te behandelen muur proper is. Is ook het pleisterwerk beschadigd? Kap dit dan zoveel mogelijk weg, tot zo’n 20 cm boven de vochtige plekken op uw muur.  
2. Is uw muur beschadigd? Herstel dan eerst deze gaten en scheurtjes
3. Boor vervolgens horizontaal gaten in de aangetaste muur, op zo’n 10 cm van elkaar. Ga hierbij tot 90% van de muurdikte diep, en gebruik een diameter van 12 mm. 
4. Spuit in het geboorde gat het injectiemiddel. Zorg er wel voor dat u het juiste middel gebruikt, dit voor een optimale hechting en werking. 
5. Vul de boorgaten hierna met een herstelmortel en laat de muur gedurende een aantal weken uitdrogen.
犀利士
/>
6. Breng tot slot opnieuw pleister aan, en werk de muur verder af naar eigen wens. 

Kan u muurinjectie ook uitbesten?

Jazeker! Sterker nog, dit raden wij zelfs ten zeerste aan. Vanwege de vele factoren waar u rekening mee moet houden, moet u echt wel weten waar u aan begint, om in geen geval een verkeerde behandelmethode toe te passen. 

Aquatec Vochtbestrijding komt graag bij u langs voor een vrijblijvende GRATIS vochtanalyse, waarna wij vakkundig de juiste behandelmethode voor u zullen toepassen. Zo bent u vrij van alle risico’s en weet u zeker dat u geen nodeloze kosten maakt, en uw vochtprobleem in huis definitief opgelost zal zijn! Neem nu contact met ons op!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder