Blog

Kan u uw kelder langs buiten waterdicht maken?

2605_5eb3afe102fe7
Overige vochtproblemen

Kan u uw kelder langs buiten waterdicht maken?

U kunt om diverse redenen besluiten uw kelderruimte van buitenaf te versterken en waterdicht te maken. Misschien heeft u kort geleden een nieuwbouwwoning gekocht en wilt u de kelder extra weerbaar maken tegen vocht en vochtschade? Of bent u van plan in de nabije toekomst uw kelder en fundering grondig te renoveren en wilt u meteen waterafstotende maatregelen treffen? Dan kunt u kiezen voor een behandelmethode die uw kelder langs buiten geheel onder handen neemt. 

Kelders zijn enorm handig. Helaas zijn ze ook vaak minder resistent tegen water en vocht dan andere ruimten in uw huis. De reden hierachter is de ligging: een kelder is ondergronds gebouwd en daardoor vatbaar voor binnentredend grond- en sijpelwater.

Om vochtproblemen en –schade te voorkomen, kunt u slimme handelingen uitvoeren die uw kelder een stuk sterker maken, of zelfs geheel waterdicht. De methodieken langs buiten zijn vooral geschikt voor nieuwe kelders en situaties waarbij uw kelder en fundering bloot komen te liggen. Bestaande kelders kunt u beter waterdicht maken langs binnen, omdat dit veel minder ingrijpend is.

In wat volgt geven we een korte opsomming van de diverse opties voor het waterdicht maken van uw kelder langs buiten.

Kelderbekuiping of kelderdichting langs buiten om uw kelder te versterken

Kelderbekuiping of kelderdichting is een zeer doeltreffende behandelmethode, die uw kelder in één keer geheel waterafstotend maakt. Kelderbekuiping kan zowel via buiten als binnen worden toegepast en is daarmee een passende optie voor vrijwel elke kelder. Het houdt in, dat uw kelder voorzien wordt van vele speciale versterkende en waterafstotende lagen die één voor één worden aangebracht, zodat uiteindelijk een solide constructie ontstaat die geen enkel druppeltje vocht meer toegang biedt tot uw kelder.

Indien u voor kelderbekuiping kiest, dan heeft u de keuze tussen stijve en soepele kelderbekuiping. Stijve kelderdichting bestaat uit meerdere lagen mortelpleisterwerk dat vochtwerende eigenschappen bezit. Deze lagen worden steeds met enkele dagen tussenpauze aangebracht, zodat ze allemaal goed kunnen uitdrogen. Bij soepele kelderbekuiping wordt in plaats van mortelpleisterwerk speciale folie gebruikt, zoals een waterdicht membraan. Ook in het geval van soepele kelderdichting bestaat de kelderbekuiping uit vele lagen over elkaar, die een solide basis creëren voor een gegarandeerd vochtvrije kelder.

» Last van vocht in uw kelder?Contacteer ons voor uw gratis vochtdiagnose op maat!

Kelderdrainage langs buiten om uw kelder waterdicht te maken

Een andere methode die direct korte metten maakt met een vochtige kelder is kelderdrainage. Ook bij deze optie worden meerdere lagen over elkaar heen geplaatst. Nu wordt er echter een speciaal noppenmembraan toegevoegd dat vocht continu afvoert door middel van een pompsysteem. Via uw keldervloer wordt vocht afgevoerd via de reguliere afvoer, zodat het niet langer in uw kelder blijft hangen. De kimnaad in uw kelder wordt in de meeste gevallen ook versterkt, omdat dit een gevoelige plek is waar vocht snel kan binnentreden. Ook met kelderdrainage hebt u weer een aangename, droge kelder.

Muurinjectie om uw kelder waterdicht te maken

Het injecteren van barsten en kieren is een veelgebruikte methode als het vochtprobleem in uw kelder plaatselijk van aard is. Deze behandeling kan zowel via buiten als via binnen worden toegepast en is daardoor bijzonder handig en doeltreffend. U kunt zwakke plekjes in uw kelder injecteren met waterafstotende middelen zoals gel, harsen en epoxy, om ze zo te versterken. Deze behandeling is sneller en goedkoper dan de bovengenoemde totaaloplossingen.

Welke optie past het beste bij uw kelder?

Aquatec Vochtbestrijding helpt u graag met het bepalen van de meest doeltreffende en kostenbesparende methode om uw kelder (weer) waterdicht te maken, waardoor u er weer droogjes bijzit. Wij komen een grondige en gratis vochtanalyse in uw kelder uitvoeren, die direct kenbaar maakt met welke vochtproblemen uw kelder kampt, wat de oorzaak is, en misschien wel het allerbelangrijkste: hoe we dit zo snel mogelijk kunnen oplossen. Benieuwd? Informeer vrijblijvend naar de vele mogelijkheden.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder