Blog

Muurontvochtiger: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

muurontvochtiger ecodry systeem
Vochtige muren

Muurontvochtiger: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Heb je last van vochtige muren in je kelder of woning? Dan kan een muurontvochtiger zeer goed van pas komen. Wat doet zo’n ding precies? De naam zegt het zelf: dit toestel gaat de muren voor jou ontdoen van vocht. Is een muurontvochtiger interessant? En wat zijn de voordelen? We geven graag meer toelichting in dit artikel.

Wat kan je bestrijden met een muurontvochtiger?

Een muurontvochtiger kan worden geplaatst in kelders van bijvoorbeeld monumentale panden waarbij vochtbestrijding met breken of verbouwen moeilijker is. Een muurontvochtiger gaat vocht in de muren op een ecologische manier afbouwen, zonder chemicaliën dus.

Het helpt vooral tegen opstijgend of capillair vocht, wat een vaak voorkomend probleem is in oude kelders. Daarnaast kan je het ook tegen doorslaand vocht inzetten.

Let op: sommige mensen verwarren dit met een ventilatiesysteem of airco. Dat is het dus niet. Voor het bestrijden van condensatieproblemen is het dus minder geschikt. Al spreekt het vanzelf dat een drogere muur wel minder kans op schimmelvorming of zwamvorming geeft.

Het gevaar van natte muren

Vochtige muren zijn gevaarlijk voor gebouwen. Ze kunnen namelijk structurele schade berokkenen aan het bouwwerk. Daarnaast schieten ook de stookkosten de hoogte in wanneer er vochtproblemen zijn, want dat is de ergste vijand van isolatiematerialen.

De gevolgen zijn legio: het binnenklimaat wordt ongezond, het gebouw wordt minder waard en reparaties vallen vaak erg duur uit.

Hoe werkt de muurontvochtiger?

Zoals gezegd is een muurontvochtiger een alternatief tegen optrekkend vocht. Dit vochtprobleem komt vaak voor in oudere gebouwen en monumenten omdat daar doorgaans een waterkering ontbreekt en er weinig isolatie aanwezig is.

Dat zorgt ervoor dat grondwater in de muren letterlijk omhoog kan trekken, waardoor er vochtschade ontstaat aan de bouwmaterialen.

Een muurontvochtiger maakt gebruik van een zogeheten elektro cybernetisch systeem. Simpel gezegd gaat het toestel door middel van elektronica de moleculen van het water in de muur gaan verstoren. De muurontvochtiger zorgt ervoor dat:

  • Het water minder dichtheid krijgt
  • en dus makkelijker verdampt
  • en de oppervlaktespanning verlaagt

Op die manier verdwijnt het water makkelijker uit de muren en verliest het de opstijgende werking.

Zo krijg je droge muren op een ecologisch verantwoorde manier, want het toestel vraagt weinig onderhoud en de energiekosten zijn ook beperkt. Ideaal voor ruimtes die niet zomaar uit te breken zijn, of waarbij de herstelkosten en de vochtbestrijdingskosten veel te hoog zouden oplopen.

Aquatec werkt met de systemen van Ecodry

Wijzelf plaatsen muurontvochtigers in kelders en monumenten met het Ecodry-systeem. Deze toestellen blinken uit in de hierboven reeds beschreven werking om muren droog te maken.

Daarnaast zijn ze ook vrij eenvoudig te monteren en in gebruik te nemen en kunnen we de configuratie wijzigen volgens het type bouwmateriaal dat in de muren zit.

Bekijk hier een filmpje over Ecodry:

Interesse in muurontvochtiging? Contacteer ons!

Denk je last te hebben van opstijgend vocht? De experts van Aquatec vochtbestrijding staan klaar om je verder te helpen. Wij komen persoonlijk je pand nakijken en de onderliggende vochtproblemen detecteren om dan samen naar een gepaste oplossing te zoeken. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder