Blog

Gevelafwerking met spuitkurk?

spuitkurk op gevel
Tips

Gevelafwerking met spuitkurk?

Spuitkurk is de ideale gevelbekleding en wordt gebruikt om zowel de renoveren, bekleden als extra isoleren. Spuitkurk heeft een waterkerende werking en is heel veelzijdig als het aankomt op kleur en afwerking. Ben je van plan om je gevel een nieuw leven te geven? Dan is spuitkurk zeker een goede optie! Ontdek hier alles over deze soort gevelbekleding. 

Spuitkurk: wat is het? 

Spuitkurk is een populaire gevelbekleding die bestaat uit krurkgranulaat en acrylhars. Het wordt letterlijk in twee lagen op je gevel gespoten. Deze kurk is beschikbaar in verschillende kleuren en korrelgroottes, waardoor je zelf bijna volledig kan kiezen hoe je gevel er gaat uitzien. Bovendien heeft spuitkurk een erg isolerende en waterkerende functie en beschermt het je woning dus tegen vocht en vrieskou. 

Spuitkurk: voor- en nadelen

Spuitkurk werkt isolerend

Zoals hierboven al vermeld beschermt deze decoratieve gevelbekleding ook tegen vocht en koude van buitenaf. Kurk heeft namelijk een erg hoge warmteopslagcapaciteit waardoor je dus veel minder last zal hebben van temperatuurschommeling binnenshuis. Dit is niet alleen aangenaam om in te wonen, maar ook je energiefactuur zal er gunstiger op worden! En het wordt ook verdacht stiller in de woning dankzij zijn akoestisch isolerende werking. 

Spuitkurk heeft een waterkerende functie 

Het materiaal is waterkerend en dampopen waardoor deze geen water opneemt, maar toch voldoende blijft ademen. Dankzij de dampopen eigenschap kan het water dat zich nog in de muren vindt, toch ontsnappen. Op die manier worden ernstige vochtproblemen voorkomen. Daarbovenop zal je minder kans hebben op condensatieproblemen omdat het risico op koudebruggen wordt verkleind.

Spuitkurk is veelzijdig 

Spuitkurk is verkrijgbaar in verschillende kleuren en verschillende korrelgroottes waardoor je grotendeels de afwerking zelf in handen hebt. Ga je voor een grove of fijne korrelstructuur? Wil je graag dat de structuur van je oorspronkelijke gevel goed tot z’n recht komt of beslis je om de buitenmuren volledig vlak en egaal af te werken? Allemaal mogelijk met spuitkurk!

Spuitkurk is duurzaam en ecologisch

Spuitkurk gaat erg lang mee en is erg kras- en slijtvast. Ook is het materiaal natuurlijk én biologisch afbreekbaar! Het is volledig hernieuwbaar en heeft een erg gunstige CO2-balans. 

Let op: spuitkurk is géén isolatie 

Spuitkurk is van nature geen écht isolatiemateriaal en kan je dus nauwelijks vergelijking met werkelijke isolatie. Het werkt wel als buffer voor warmte en geluid, maar kan dus niet volledig fungeren als isolatie. Het wordt daarom vaak in combinatie aangebracht met spouwmuurisolatie of gevelisolatieplaten

Spuitkurk vereist egale muren 

Helaas zal je gevel scheur- en barstvrij moeten zijn alvorens je te werk kan gaan met spuitkurk. Je zal dus eerst wat kosten hebben aan reinigings- of herstellingswerken voordat de spuitkurk aangebracht kan worden. Gelukkig is de kans dat er barstjes of scheurtjes voorkomen na spuitkurk haast onbestaande. 

Aquatec plaatst jouw spuitkurk

Fan van spuitkurk en wil je graag de mogelijkheden overlopen met een specialist? De experts van Aquatec staan klaar om je van dienst te zijn! Wij komen graag bij je langs om de opties te bespreken en een concreet plan op te stellen. Samen gaan we voor die mooie spuitkurkgevel! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder