Blog

Kruipruimte waterdicht maken

kruipruimte waterdicht maken
Tips

Kruipruimte waterdicht maken

Vochtproblemen zijn geen pretje en kunnen het wooncomfort in huis enorm beïnvloeden. Niet alleen de kelder, maar ook de kruipruimte is erg gevoelig voor vocht, waardoor hier eveneens snel vochtproblemen kunnen voorkomen. Hoe pak je deze vochtproblemen aan?

Vocht in de kruipruimte: hoe komt dat?

Hoe komt dat vocht eigenlijk in de kruipruimte? Er kan op verschillende manieren vocht in je kruipruimte binnensijpelen:

Door hoogstaand grondwater 

Wanneer het grondwater een hoge druk uitoefent op keldermuren, kan dit ook logischerwijs een effect hebben op de kruipruimte. Door deze hoge druk op de muren, sluipt er vocht binnen via de “naden” in de wand, aan de vloer en via kiertjes, scheurtjes en barstjes in het metselwerk. Bij hevige regenval of tijdens erg vochtige periodes, zal dit vaker voorkomen.

Door slechte ventilatie

Ook een gebrek aan ventilatie kan leiden tot ernstige vochtproblemen, en daar heeft het grondwater meestal niets mee te maken. Als de ruimte onvoldoende geventileerd wordt en de vochtige lucht dus geen weg naar buiten vindt, zal er zich condens vormen en begint deze condens zich te hechten aan het plafond en de muren. Hierdoor komen er vochtige plekken op de muren en kunnen er ook schimmels ontstaan.

vochtige kruipruimte

Vocht in de kruipruimte: gevolgen 

Wanneer jouw ondergrondse kruipruimte voor een langere tijd wordt blootgesteld aan een te hoge luchtvochtigheidsgraad, kan dat niet alleen gevolgen hebben voor de kruipruimte zelf, maar ook voor de bouwconstructie en misschien zelfs voor de andere ruimtes in je huis. 

Het vocht kan namelijk naar boven kruipen als er geen goede afvoer aanwezig is. Bovendien zal het niet alleen bij vochtplekken blijven: ook algen, schimmels en ongedierte vinden zo’n vochtige plekken wel een aangename plek om in te vertoeven.

Kruipruimte waterdicht maken: methodes

Om ervoor te zorgen dat er geen vocht meer kan komen in je kruipruimte, moet je deze ruimte goed isoleren of waterdicht maken. Dat kan je doen via kelderbekuiping of via kelderdrainage

Bij bekuiping worden de wanden bedekt met een laagje cement. Deze methode is echter erg veel werk, omdat er hoogstwaarschijnlijk, naast cementlaag ook nog enkele fixeerlagen moeten worden aangebracht. 

Een andere methode om het grondwater tegen te houden is drainage. Hierbij wordt er een keuze gemaakt tussen randdrainage, vloerdrainage en wanddrainage. Bij randdrainage is er sprake van insijpelend vocht en wordt er een betonnen goot gecreëerd via een waterdichte cementeringslaag. Als er toch grondwater binnensijpelt, wordt dit via deze goot afgevoerd naar een putje. Bij vloerdrainage is het de vloer die veel te snel vocht opzuigt. En bij wanddrainage is dit het geval bij de muren.

kelderdichting

Aquatec zorgt voor een vochtvrije kruipruimte

Heb je last van vocht in jouw kruipruimte en wil je graag dat een expert hiernaar komt kijken? De specialisten van Aquatec staan klaar om jou te komen helpen! We komen met plezier langs voor een vrijblijvende vochtanalyse en stellen een concreet plan van aanpak voor je op. Samen bekijken we de eventuele kosten en plannen we direct in wanneer we van start gaan! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder