Blog

Kelder inrichten als speelkamer? Reken af met vochtproblemen

kelder als speelkamer inrichten
Tips

Kelder inrichten als speelkamer? Reken af met vochtproblemen

De tijd waarin kelders enkel gebruikt werden als opslagruimte is al lang voorbij. Je kan je kelder omtoveren tot een gezellige plek en de mogelijkheden zijn legio. Wat dacht je bijvoorbeeld van een speelkamer in je kelder? Je kan zo het speelgoed uit de leefruimtes en dus uit het zicht houden terwijl de kinderen zich kunnen uitleven in hun eigen speelkelder. 

Wanneer je een kelder als speelkamer wil inrichten, moet je er natuurlijk eerst zeker van zijn dat je kelder niet kampt met vochtproblemen. We vertellen je hoe je vochtproblemen in de kelder herkent, wat je eraan kan doen en hoe je kelder een speelkelder kan worden.

Enkel een vochtvrije kelder kan een speelkelder worden

Wanneer je een muffe geur opmerkt of vochtplekken ziet op de muur, dan weet je meteen dat je een vochtige kelder hebt. Dat ziet er soms onschuldig uit, maar de schimmels en slechte luchtkwaliteit die met vocht gepaard gaan, kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Het is dan ook erg belangrijk dat je samen met een vochtexpert nagaat hoe het probleem verholpen kan worden.

Vochtproblemen vallen echter niet altijd op. Vooraleer je van je kelder een speelkelder kan maken, moet je daarom altijd een grondig vooronderzoek laten uitvoeren door een expert. Een vochtexpert gaat niet alleen na of er vochtproblemen aanwezig zijn, maar ook of die in de toekomst kunnen optreden en hoe die dan vermeden kunnen worden. Zo weet je hoe vochtproblemen verholpen kunnen worden en of de kelder extra waterdicht gemaakt moet worden of niet.

Hoe kan ik mijn kelder vochtvrij maken?

Onze experten helpen je om de kelder vochtvrij te maken. Welke behandeling nodig is, hangt af van het type vochtprobleem. 

Wanneer de ondergrond te vochtig is en de druk van het grondwater voor vochtproblemen zorgt, is een kelderdrainage de beste oplossing. Er wordt dan een nieuwe waterdichte laag aangebracht rond de gebruikte materialen. Een andere oplossing is kelderdichting of kelderbekuiping. Er wordt dan een zogenaamde kuip rond je kelder geplaatst zodat het vocht onmogelijk nog naar binnen kan sijpelen. Opstijgend vocht kan eventueel ook behandeld worden met injecties in de muren als werken langs de buitenkant van de kelder onmogelijk zouden zijn.

Het belang van goede ventilatie in de kelder

In elk geval mag je ook het belang van goede kelderventilatie niet vergeten. Luchtverversing zorgt ervoor dat vochtproblemen door condensatie geen kans krijgen. Daarnaast voorkomt een goede ventilatie ook de groei van schimmels. Uiterst belangrijk dus wanneer je een gezonde omgeving wil creëren in de kelder voor je kinderen. 

De makkelijkste manier om ventilatie te voorzien in de kelder is natuurlijk door een raam open te zetten. Niet elke kelder is echter uitgerust met raampartijen. Een mechanisch ventilatiesysteem is in dat geval een uitstekende – en noodzakelijke – oplossing.  

Je kelder omtoveren tot een speelkelder

Wanneer de vochtproblemen van de baan zijn, kan je beginnen nadenken over hoe je van je kelder een speelkamer kan maken. Daar komt meer bij kijken dan je misschien zou denken. Hieronder zetten we enkele tips op een rijtje. 

  1. Maak de trap zo veilig mogelijk. Voorzie in elk geval een leuning en voor jongere kinderen is een afsluitbaar hekje een goed idee. 
  2. Vermijd meubels en treden met scherpe randen of hoeken. 
  3. Afsluitbare lades voor het kleinste speelgoed kunnen goed van pas komen. 
  4. Kies een geluidsisolerende vloer en deur.

Aquatec zorgt ervoor dat jouw speelkamer in de kelder helemaal vochtvrij is!

Wil je de kinderen verrassen met een speelkelder? De experten van Aquatec komen graag bij je langs om het vochtproblemen te detecteren en te verhelpen. Zo weet je zeker dat je kinderen in een veilige omgeving spelen! Contacteer ons nu of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder