Blog

Gevolgen van regen en vorst op je gevel

doorslaand vocht gevel
Tips / Vochtige muren

Gevolgen van regen en vorst op je gevel

Wanneer je over vochtproblemen hoort, denk je waarschijnlijk eerst aan vochtige muren of natte kelders. Een even ernstig probleem dat vaak langer onder de radar blijft, is een vochtige gevel. Regen en vorst kunnen je gevel beschadigen en na verloop van tijd vochtproblemen veroorzaken. Dat geldt niet alleen voor de buitengevel, maar ook voor de binnenmuren van je woning. 

Hoe veroorzaken regen en vorst schade aan je gevel? En wat kan je doen om vochtproblemen bij je gevel te herstellen? 

Regen: de vijand van je gevel

Doorslaand vocht

Regen komt – helaas – vaak voor in onze contreien en die neerslag is niet zo onschuldig voor je woning als het lijkt. Bakstenen worden door de jaren heen iets minder sterk. Bovendien worden de bakstenen van je gevel iets poreuzer en ontstaat er hier en daar een klein scheurtje. Hetzelfde geldt voor de voegen op je gevel. Hoe ouder de woning, hoe slechter de staat van de gevel en hoe groter het gevaar op waterschade. 

Wanneer het vaak regent, slaagt het water erin om zo binnen te dringen in je gevel. Je bakstenen worden vochtig en de voegen laten steeds meer water door de gevel naar binnen sijpelen. Zo kan vocht niet alleen je buitengevel, maar ook de binnenmuren van je woning aantasten. Doorslaand vocht kan ook optreden na een gevelrenovatie waar zandstraling aan te pas kwam. 

Opstijgend vocht

Je gevel kan ook op een andere manier met vocht te maken krijgen. Wanneer de waterkering, een beschermlaag die onder je woning werd aangebracht, beschadigd is, kan er ook vocht opstijgen vanuit de ondergrond. Dit is het typische vochtprobleem waarmee kelders kampen, maar ook je gevel is er dus niet van vrijgesteld. Het vocht wordt opgezogen uit de ondergrond en stijgt baksteen per baksteen naar boven op de gevel. 

Wat doet vorst met je gevel? 

Wanneer je gevel door de jaren heen poreus is geworden, nemen de bakstenen dus steeds meer water op. Tijdens strenge winters waarbij het kwik onder nul daalt, bevriest het water in de bakstenen en tussen de voegen waardoor het uitzet. Op die manier wordt de gevel natuurlijk ernstig beschadigd, want je gevel kan beginnen barsten. 

Hoe kan je de gevolgen van regen en vorst op je gevel herstellen?

Muurinjectie

Bij matige vochtproblemen op je gevel, kan de gevel gered worden door de muur te injecteren. Er worden dan gaatjes geboord in de vochtige delen van je gevel die opgevuld worden met een vochtwerende gel. Alle mogelijke gaatjes en zwakke plekken in je gevel zijn zo weer helemaal waterdicht. Het vocht kan niet verder binnendringen in de structuur van je woning en er zal geen schade optreden.

Dit is de ideale oplossing wanneer je gevel op slechts enkele plaatsen beschadigd is. Die plekken kunnen dan lokaal en efficiënt behandeld worden. Het is belangrijk om een beroep te doen op een expert wanneer je de gevel wil injecteren. Niet elk injectiemiddel is namelijk geschikt voor elke muur en wanneer je de gevel fout injecteert, kunnen er grondige vochtproblemen optreden.

Muur impregneren

Heb je een oudere woning en is de gevel zichtbaar beschadigd? Dan moet de muur geïmpregneerd worden. Bij vorstschade is dit ook de enige oplossing. Een expert zal dan eerst de gevel grondig reinigen en herstellen waar nodig. Daarna brengt hij een dunne waterafstotende laag aan op de gevel die voorkomt dat er nog water kan binnendringen. De gevel is op die manier gered!

Gevel hervoegen

Is de gevel oud en heeft het voegwerk duidelijk betere tijden gekend? Dan is het nodig om de gevel te hervoegen. Daarna kan de muur eventueel nog eens geïmpregneerd worden. Een expert zal dan de voegen nauwkeurig uitslijpen en ze vervolgens opnieuw aanbrengen. Nieuwe voegen in je gevel zullen niet alleen vochtproblemen verhelpen, maar je woning ook een ware facelift geven. Twee vliegen in één klap dus.

Aquatec zorgt ervoor dat je gevel in topconditie blijft

Heeft regen of vorst je gevel in de greep? De experten van Aquatec helpen je graag om de gevolgen van regen en vorst op je gevel te herstellen. Zo is je gevel terug in topconditie! Contacteer ons nu of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder