Blog

Kelder ombouwen tot studio? Waarmee moet je beginnen?

ingerichte kelder
Tips

Kelder ombouwen tot studio? Waarmee moet je beginnen?

Kelders worden vaak onderbenut. Met enkele relatief simpele renovatiewerken kan je die donkere kelder namelijk ombouwen tot een leuke extra leefruimte waar jij en je gezin heel wat plezier aan kunnen beleven. Een fitnessruimte, een speelkamer, een bureau zijn allemaal mogelijk, maar je kan de kelder ook ombouwen tot een zelfvoorzienende studio. 

Hoe bouw je je kelder om tot een studio? En hoe voorkom je vochtproblemen in de kelder die je plannen letterlijk in het water doen vallen? Je komt het in dit artikel te weten.

Maak de kelder eerst en vooral vochtvrij

Wanneer je de kelder wil omtoveren tot een studio, moet je de kelder eerst helemaal vochtvrij maken. Doe je dat niet, dan krijgen vochtproblemen vrij spel. De gevolgen zijn ongezonde leefomstandigheden en vochtige muren die de stabiliteit van je woning kunnen aantasten.

Vocht kan op twee manieren binnendringen in je woning. In de kelder komen het vaakst vochtproblemen voor door insijpelend of opstijgend vocht. Het vocht sijpelt dan via de gevel of de ondergrond in de muren van de kelder wanneer het hard heeft geregend. Anderzijds kan je ook te maken krijgen met vochtproblemen door condens. Wanneer er onvoldoende ventilatie is, blijft condens in de ruimte hangen en tast het de muren of het plafond aan. Dat is een typisch vochtprobleem voor badkamers.

Om je kelder om te bouwen tot een studio, moet je er zeker van zijn dat er geen vocht in de kelder kan opstijgen of binnensijpelen. Wanneer later in de studio vochtproblemen zouden opduiken, moet je terug opnieuw beginnen met je renovatie.

Hoe merk ik vochtproblemen in de kelder op?

Vochtproblemen kan je meestal eerst ruiken vooraleer je ze kan zien. Hangt er een doffe en muffe geur in de kelder? Dan heeft je toekomstige studio waarschijnlijk te maken met vochtproblemen. Wanneer het vochtprobleem al verder gevorderd is, dan zal je vochtplekken zien verschijnen op de muren. Ook witte zoutplekken verraden vochtproblemen in de studio.

Meestal heb je de hulp van een getraind oog nodig om er zeker van te zijn dat je kelder helemaal vochtvrij is. Dat komt omdat vochtproblemen in een vroeg stadium meestal onzichtbaar zijn. Een vochtexpert controleert de muren van de kelder op opstijgend vocht en kan zo toekomstige vochtproblemen in de studio voorkomen. 

Belangrijk: een vochtanalyse voorkomt vochtproblemen in de studio. Neem contact op met onze vochtexperten om het probleem in een vroeg stadium te detecteren en op te lossen.

Hoe kan ik mijn kelder vochtvrij maken?

Hoe de kelder vochtvrij gemaakt wordt, hangt af van het soort vochtprobleem dat je toekomstige studio teistert. 

Heeft de kelder te maken met kleine, plaatselijke vochtproblemen, dan volstaat een muurinjectie. Sijpelt er vocht naar binnen in de kelder of heb je last van veel opstijgend vocht, dan is een grondigere aanpak nodig. De studio wordt dan waterdicht dankzij een kelderbekuiping

Onze experten helpen je om de kelder vochtvrij te maken na een grondige vochtanalyse. Zo ben je er zeker van dat je voor eens en voor altijd komaf maakt met het vochtprobleem in de kelder. 

Het belang van goede ventilatie in de kelder

Eenmaal je de vochtproblemen in de kelder ontdekt en aangepakt hebt, is het belangrijk om ook in de toekomst vochtproblemen te vermijden. Dat doe je niet alleen met vochtbestrijding, maar ook met een goede ventilatie. 

Verse lucht voorkomt condensatieproblemen en dus ook de groei van schimmels. Dat komt de luchtkwaliteit en je gezondheid ten goede. Een goede ventilatie is onmisbaar in een comfortabele studio, vooral wanneer die zich in een kelder bevindt. Zit er geen raam in de studio, dan biedt een mechanisch ventilatiesysteem de oplossing.

Tips om een studio te bouwen in de kelder

Eenmaal de vochtproblemen verholpen zijn, is het tijd voor het leuke werk: de kelder ombouwen tot een leuke studio. We zetten nog enkele tips op een rijtje om die renovatie tot een goed einde te brengen. 

  1. Kies voor geluidsisolerende materialen. Zowel de vloer als de deur moeten geluiddempend zijn.
  2. Voorkom ongelukken met een veilige trap, ook als die meer plaats inneemt dan je eigenlijk zou willen.
  3. Gebruik multifunctioneel meubilair.
  4. Kies bij lage plafonds voor wandverlichting of staande lampen. Zo voorkom je hoogteverlies door inbouwspots of hanglampen.

Aquatec zorgt voor een vochtvrije kelderstudio

Wil je de kelder omtoveren tot een moderne studio? Onze experten helpen je graag om vochtproblemen te detecteren en op te lossen. Zo geef je vochtproblemen in de kelder geen kans. Contacteer ons nu of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder