Blog

Vraaggestuurde ventilatie: wat is het en wanneer installeren?

ventilatie plaatsing
Tips

Vraaggestuurde ventilatie: wat is het en wanneer installeren?

Een goede ventilatie in huis is heel belangrijk. Je creëert zo niet alleen gezonde leefomstandigheden, maar voorkomt ook condens die tot vocht- en schimmelproblemen kan leiden. Vraaggestuurde ventilatie ventileert je woning automatisch en garandeert verse lucht op elk moment. 

Hoe werkt vraaggestuurde ventilatie precies en wanneer is vraaggestuurde ventilatie de beste keuze? Je komt het hieronder te weten.

Wat is vraaggestuurde ventilatie precies?

Vraaggestuurde ventilatie is een vorm van mechanische ventilatie waarbij de ruimtes in je woning op een slimme manier geventileerd worden. Het ventilatiesysteem wordt aangestuurd door een centrale ventilator. Sensoren in de hele woning meten continue verschillende parameters en naar aanleiding van die gegevens wordt de ventilatie bijgestuurd. Is de luchtkwaliteit slecht, dan gaat de ventilator extra ventileren. Staan de ramen open en is de lucht dus van goede kwaliteit, dan staat de ventilator uit.

De sensoren worden gehangen op strategische plekken in de woning. De badkamer, de keuken en de slaapkamers zijn vanzelfsprekend de plekken die het meest geventileerd moeten worden. De sensoren zullen het CO2-gehalte en de vochtigheid van de lucht meten, maar soms worden nog meer parameters opgevolgd. 

Ventileer elke ruimte afzonderlijk

Je kiest zelf hoe uitgebreid het vraaggestuurd ventilatiesysteem is en hoeveel sensoren je hangt. De meest complexe systemen kunnen ruimtes apart ventileren. Zo wordt de lucht ververst enkel waar dat nodig is. Dat bespaart je energie, want ruimtes met een goede luchtkwaliteit worden dan niet onnodig geventileerd. 

Die afzonderlijke ventilatie gebeurt met de meeste vraaggestuurde ventilatiesystemen op twee manieren. Wanneer je bijvoorbeeld vrienden uitnodigt voor een dinertje in de woonkamer, zal het CO2-gehalte van de lucht in die ruimte na verloop van tijd stijgen. De sensoren nemen dat waar en zullen het centrale ventilatiesysteem waarschuwen. Bij de meeste systemen worden dan eerst de kleppen die de ventilatietoevoer regelen meer opengezet. Blijkt dat onvoldoende, dan zal het ventilatiesysteem harder ventileren door het luchtdebiet te verhogen. 

De luchttoevoer in pakweg de slaapkamer wordt op dat moment daarentegen niet aangepast, want daar is de luchtkwaliteit nog steeds tiptop. Die aparte ventilatiecapaciteit per ruimte is een groot voordeel van vraaggestuurde ventilatie. In vergelijking met gewone mechanische ventilatie bespaar je zo namelijk energie en dus ook geld. 

Wat zijn de voordelen van vraaggestuurde ventilatie?

Vraaggestuurde ventilatie ververst de lucht in de woning. Maar wat onderscheidt een mechanisch, vraaggestuurd ventilatiesysteem van de ventilatiesystemen die je in oudere woningen terugvindt? We zetten de voordelen op een rijtje. 

  • De luchtkwaliteit wordt dag en nacht opgevolgd waardoor er altijd verse lucht in elke ruimte is.
  • Je kan elke ruimte afzonderlijk ventileren.
  • Mechanische ventilatiesystemen zijn uitgebreider en ventileren in alle belangrijke ruimtes.
  • Het systeem is volledig automatisch, je hoeft dus zelf aan niets te denken.
  • De vraaggestuurde ventilatie is veel efficiënter en voorkomt uitstekend condens- en schimmelproblemen.
  • Er is relatief weinig onderhoud nodig.
  • Vraaggestuurde ventilatie ventileert enkel wanneer nodig en is bijgevolg energie-efficiënt.

Voor welke ventilatiesystemen is vraaggestuurde ventilatie geschikt?

Heb je een ouder ventilatiesysteem van type A of B in je woning, dan is vraaggestuurde ventilatie niet mogelijk. In nieuwbouwwoningen of bij grondige renovaties worden steeds ventilatiesystemen C of D gebruikt. Dat maakt ventileren op kamerniveau mogelijk en op die systemen kan je dus wel vraaggestuurde ventilatie aansluiten. 

Ventilatiesysteem C werkt met ventilatieroosters die vervuilde lucht naar buiten en verse lucht naar binnen laten stromen. Wanneer je ventilatiesysteem D laat installeren, heb je meer mogelijkheden. De lucht wordt dan actief aangetrokken en afgezogen. Het grote voordeel is dat de verse lucht bewerkt kan worden. Dankzij een warmtewisselingssysteem kan de verse lucht bijvoorbeeld eerst verwarmd worden vooraleer het de woning binnenstroomt. Je kan ook filtersystemen aansluiten die de lucht eerst reinigen. 

Aquatec helpt je vraaggestuurde ventilatie installeren

Wil je vraaggestuurde ventilatie installeren in jouw woning? Onze experten helpen je graag verder. Contacteer ons nu of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder