Blog

Vochtige berging? Wat te doen tegen vocht in een bergruimte?

schimmel-condens-in-huis
Tips

Vochtige berging? Wat te doen tegen vocht in een bergruimte?

Heb je last van vocht in de bergruimte? Dan ben je niet alleen. De bergruimte is namelijk vatbaarder voor vochtproblemen dan andere ruimtes in je woning. In de meeste gevallen zijn die vochtproblemen in de berging gelukkig makkelijk op te lossen. 

In dit artikel kom je te weten wat de oorzaken zijn voor vocht in de berging, hoe je die vochtproblemen kan verhelpen en wat je kan doen om nieuwe vochtproblemen in de toekomst te vermijden.

Wat zijn de oorzaken van vocht in de berging?

De berging wordt, naast opslagruimte, ook vaak gebruikt als wasruimte. Bij veel gezinnen is de berging dus de plek waar je de wasmachine en de droogkast zal vinden. Die wasmachines kunnen echter soms voor vochtproblemen zorgen wanneer de ruimte niet goed geventileerd wordt. De lucht wordt dan te vochtig en dat resulteert in condensatie en later ook in de vorming van schimmels. Ook wanneer er een lek ontstaat in de waterleiding, kan water uiteraard de muren binnendringen, maar dan moet het al lelijk fout lopen. 

Als de waterkering onder je huis niet meer voldoende beschermt, kan er bovendien vocht vanuit de ondergrond naar boven dringen tot in je muren. Dat zogenaamde opstijgend vocht is een typisch vochtprobleem voor bergingen in kelders.

Anderzijds kan de berging ook langs buiten aangetast worden door vocht. Wanneer er een scheurtje zit in de buitenmuur, kunnen waterdruppeltjes de binnenmuren bereiken en zo vochtige plekken veroorzaken. Je zal die dan meestal opmerken aan de bovenkant van de muur. Men spreekt in dat geval van doorslaand vocht.

muurbescherming tegen vocht

Hoe los je vochtproblemen in de berging op?

Elke soort vochtprobleem vraagt om een andere oplossing. 

Heeft je berging te maken met opstijgend vocht, dan moet je in het slechtste geval de muren laten onderkappen. De onderste laag van de muur wordt dan weggehaald en vervangen. Als bescherming wordt er bovendien een vochtwerend materiaal onder de muur aangebracht. Zo kan het vocht opdrogen en kan er ook geen nieuw water meer binnendringen. Is het probleem minder ernstig, dan volstaat het om de muur te laten injecteren met een vochtwerend middel.

Heb je last van doorslaand vocht in de berging, dan zal de gevelmuur langs de buitenkant geïmpregneerd worden. Dat betekent dat er een dunne waterdichte laag aangebracht wordt op de gevel. Dat houdt niet alleen nieuw vocht tegen, maar zorgt er ook voor dat de muur kan uitdrogen.

vochtige muur aanpakken

Kan ik de vochtproblemen zelf oplossen?

Wanneer je zeer goed op de hoogte bent van hoe je vochtproblemen moet aanpakken, kan je ze zelf proberen oplossen. Dat is mogelijk wanneer je bijvoorbeeld een klein stukje muur wil behandelen voor een lokaal vochtprobleem. Heb je last van grotere vochtproblemen in de berging? Dan schakel je beter altijd een vochtexpert in. 

Vochtplekken kunnen namelijk grote gevolgen hebben. Niet alleen voor je woning, maar ook voor je gezondheid. Onbehandelde of slecht behandelde vochtproblemen worden na verloop van tijd alleen maar groter. De muren kunnen onstabieler worden en er kan ook schimmelgroei ontstaan.

Het belang van goede ventilatie in de berging

Heb je het vochtprobleem laten oplossen? Dan is je taak nog niet volbracht. Het is ook heel belangrijk om nieuwe vochtproblemen te voorkomen. Dat geldt niet alleen voor de berging, maar voor je hele woning. 

De sleutel tot een vochtvrije woning is in veel gevallen een goed ventilatiesysteem. Ventilatie voorkomt vochtproblemen die optreden door condensvorming en de schimmelvorming die daarbij komt kijken. Dergelijke vochtproblemen zijn typisch voor ruimtes waar warm water gebruikt wordt zoals de badkamer of de berging. 

Je kan de berging op twee manieren ventileren. Eerst en vooral is er natuurlijk de gewone, natuurlijke ventilatie. Heb je een raam in de berging, zorg er dan voor dat je het raam vaak even open zet, vooral wanneer er condensvorming is en ook in de wintermaanden. Zo creëer je een gezonde leefomgeving. Heeft je bergruimte geen raam, dan doe je er goed aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Zo wordt de lucht in de berging continu ververst en voorkom je vocht- en schimmelproblemen.

kelderdichting

Aquatec zorgt ervoor dat jouw berging helemaal vochtvrij is!

Heb je last van vocht in de berging? De experten van Aquatec komen graag bij je langs om het vochtproblemen te detecteren en te verhelpen. Zo weet je zeker dat je bergruimte helemaal vochtvrij is en dat ook zal blijven! Contacteer ons nu of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder